gdzie na szosie ?

Od lat jeżdżę na rowerze górskim, ale przymierzam się do zakupu szosówki. Moje pytanie do użytkowników rowerów szosowych - gdzie jeździcie ? Jakie są Wasze ulubione trasy w trójmieście i okolicach ? Widzę rowerzystów na rowerach szosowych na ul. Reja w Sopocie, ale domyślam się, macie również inne (i dłuższe) trasy. Nie sądzę bowiem, że jeździcie głównymi drogami o największym natężeniu ruchu drogowego - to chyba niebezpieczne i mało przyjemne. Mieszkam we Wrzeszczu i już sam wyjazd poza miasto, ku mniej uszczęszczanym przez samochody drogom wydaje się problemem. Na szosówce nie przeskoczę przecież jak na góralu przez lasy oliwskie. Pozdrawiam serdecznie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: gdzie na szosie ?

szosowcow widze jak zbieraja sie o godz 11 w soboty na rondzie w osowej

a masz juz rower? :)

Michal K. - pochwal się jaką maszynę chcesz kupić:)

Zastanawiam się nad scottem speedster S30. Mam jednak cały czas wątpliwości, może jednak pozostanę przy góralu - nikt na formum nie podpowiada gdzie jeździć :-).
Wczoraj wieczorem (jadąc oczywiśćie rowerem), około 21.30, widziałem gościa, który jechał szosówką po Al. Grunwaldzkiej we Wrzeszczu bez świateł i bez kasku. Ludzie mają odwagę.

ja mam gorala :-)) i wole lesne sciezki (ptaszki spiewaja, ciekawe miejsca na odpoczynek, z dala od motoryzacji), a wyscigowcow widze co tydzien jak pedza po asfalcie w sina dal

Przesiadłem się niedawno z roweru szosowego na treking'a offroad i szczerze mówiąc to jeździ się świetnie. Nie idzie aż tak szybko , ale jest bardzo uniwersalny. Stosunkowo wąskie opony, duża patelnia (48, 36, 26), koła 28" dają duże możliwości. Rower szosowy bardzo ogranicza możliwości poruszania się tylko na twardych nawierzchniach. Doszedłem do wniosku że to tylko dla wyczynowców.
Jeślim chodzi o trasy to poruszałem najczęściej się w trójkącie Gdynia-żarnowiec-Bytów. Pozdrawiam i szerokiej drogi.

Zgadzam się z przedmówcą - doskonałe regiony Żarnowiec i droga na Łebę,dalej Bytów.