jakie oponki???

Hej!

Jakie polecilibyście opony do jazdy głównie po asfalcie (droga do pracy) oraz po zwykłych leśnych twardych ścieżkach??? Zależy mi by były szybkie, stosunkowo lekkie w cenie za komplet powiedzmy 150 zł. Myślałem na ten przykład o SCHWALBE MARATHON RACER drut - komplet 160zł.

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Pozdro!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: jakie oponki???

... dobra przyczepność też mile widziana ;)

jesli zainteresujesz sie CONTINENTAL TRAVEL 1,75 możemy porozmawiac.
Przejechane mają 150 km

troszkę ciężkawe (ok 660 gram sztuka)... Schwalbe ważą 400 gram a to już jest znaczna różnica - warta większej ceny moim zdaniem.

Mimo to dzięki za propozycję.

Pozdro!

barry napisał(a):

> ... dobra przyczepność też mile widziana ;)

nie wiem, jak Marathon Racer, ale standardowy Marathon przyczepność ma dodupną, zwłaszcza na mokrym asfalcie jest lipa. Mam porównanie slicków Kendy - Kwest 1.5'' i Marathona 1.75'' - na tych drugich, mimo że szersze, czuję się dużo mniej pewnie. Ale to może kwestia mieszanki - Marathon jest przewidziany do używania przez wiele kkmów, Racer pewnie już niekoniecznie - i może ma bardziej miękką i przyczepną gumę

pzodr

mam Smart Sam-y które sobie chwale a wg producenta mają taką samą przyczepność jak ten Marathon Racer jednakże sądząc chociażby po wyglądzie bieżnika szczerze w to wątpię - ale mogę się mylić wszak ta dzisiejsza technologia...

moim zdaniem m/y takimi slickami jak tutaj, to podczas jezdzenia po suchym asfalcie specjalnej roznicy nie ma (chyba ze guma jakas jest mega-twarda, to i przyczepnosc bedzie slabsza), natomiast wazne jest jak sobie radzi po mokrym, a z tym jest roznie, zalezy to troche od mieszanki oraz naciec odprowadzajacych wode...kiedys przez pewnien czas mialem okazje przetestowac slicki Nokian aws 26-1'35 i powiem tylko tyle, ze bardzo wolno sie zuzywaly (twarda mieszanka) ale zakrety, szczegolnie mokre, to bralem z dusza na ramieniu...

Racing Ralph na każde warunki co prawda wyrznie sie czasem w jakieś drzewo ale ogólnie jest spoko:)

> Racing Ralph na każde warunki co prawda wyrznie sie czasem w
> jakieś drzewo ale ogólnie jest spoko:)

Trochę przesadziłeś Misiek, Racing Ralphy nadają się tylko i wyłącznie na suche i twarde nawierzchnie. Każda inna powoduje, że oponki przeistaczają się w Dancing Ralphy.
PozdrMisiek napisał(a):

Zdecydowanie ważniejsza od doboru opon jest technika jazdy. Jak zbyt agresywnie wejdziesz w zakręt to nawet najlepsza opona będzie się ślizgać. Oczywiście są opony lepsze bądź gorsze w zmiennych warunkach, ale mało kto potrafi tą różnice wyczuć.

No jechalem dzis na swoich Ralphach napompowanych na 3,5atmosfery nie powiem ciezko było prosto jechac ale 3ci dojechałem do mety:) i nie lerzałem ani razu:D:D

A co to znaczy lerzeć ? :D

nie mam pojecia:D:D

Hitachi napisał(a):

> > Racing Ralph na każde warunki co prawda wyrznie sie czasem w
> > jakieś drzewo ale ogólnie jest spoko:)
>
> Trochę przesadziłeś Misiek, Racing Ralphy nadają się tylko i
> wyłącznie na suche i twarde nawierzchnie. Każda inna powoduje,
> że oponki przeistaczają się w Dancing Ralphy.
> PozdrMisiek napisał(a):

to samo skinny nicky . wystarczy wilgotny , pobawiony kory patyk o średnicy 3 cm długości 30 cm leżący pod kątem 30 stopni do kierunku jazdy i wziu . . .

Przesadzacie Panowie trzeba jechac jak Chuck Noris miedzy patykami jak on tanczy miedzy kroplami deszczu:D:D

konkrety Panowie, konkrety!!! ;) ... patrz temat wiadomości...

> to samo skinny nicky . wystarczy wilgotny , pobawiony kory
> patyk

patyk, patykiem - najlepsze efekty daje "wpad" pomiedzy szose, a szyne tramwayyową :)

a Maxxis-y WormDrive kevlar ktoś testował??? z tego co wiem to dość popularne oponki więc może ktoś się wypowie na ich temat.

Pozdro!

Barry napisał(a):

> a Maxxis-y WormDrive kevlar ktoś testował??? z tego co wiem to
> dość popularne oponki więc może ktoś się wypowie na ich temat.
>
> Pozdro!

nie wiem jak kevlar, ale wersja drut swego czasu mi się błyskawicznie skończyła - bieżnik znikał w oczach, dość szybko guma zrobiła się porowata.
Ostatnio bardzo pozytywnie jestem zaskoczony Mythosem Slick (wersja zwijana) - w miarę lekki, fajna trakcja. Natomiast nie wiem jeszcze, jak z trwałością. Nie jest to zdecydowanie ekonomiczna opona do codziennej jazdy po mieście - jak każdy zwijany, lekki semislick - ale jak $$$ w portfelu nie brakuje, to w sumie polecam. .Chyba że planujesz jeździć tylko po twardych nawierzchniach - wtedy goły slick chyba będzie jednak najlepszym rozwiązaniem pod względem przyczepności, toczenia i wagi.

pozdr

ok 140 zł za parę tych Mythos-ów to jeszcze nie tragedyja... jednakże chciałbym wybrać jak najlepiej. Bardziej zależy mi na dobrych właściwościach jezdnych niż na trwałości... Jutro jadę do Żucha i coś wybiorę.

Pozdro!

AKI napisał(a):

> > to samo skinny nicky . wystarczy wilgotny , pobawiony kory
> > patyk
>
> patyk, patykiem - najlepsze efekty daje "wpad" pomiedzy szose,
> a szyne tramwayyową :)

tak , wilgotna pozbawiona kory szyna tramwajowa . . . tak , to jest to . . .

W końcu zakupiłem Maxxis-y WormDrive które to od razu przetestowałem na trasie H34. Moim zdaniem są ok. bardzo szybkie na twardym zarówno w lesie jak i na szosie. Na luźnym piasku natomiast to już prawie jak "gwiazdy tańczą na lodzie" i było parę sytuacji że wyrżnął bym jak Saleta w piątek... ;)

Pozdro!