koszt wesela

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Witam bardzo serdecznie.

Wpisuję sie po raz pierwszy, nasz slub i wesele planujemy na czerwca przyszłego roku 2006, w zwiazku z tym mam pyatanie czy juz powinnam cos organizowac, generalnie chcialabym zorganizowac wesele na ok. 60 osób, moze jest ktos z was juz po ślubie i umialby okreslic jaką kwote pieniedzy trzeba miec zeby wogole takie wesel zorganizowac. ( koszty wszystkiego ślubu, wesela, obrączek, orkiestry, kamerzysty, fotografa, ubiór )
I jeszcze jedno pytanko gdzie najpier sie udać? do kosciola i ustalic datę ślubu?
Z góry dziękuje za informacje,
Pozdrawiam
MAŁGOSIA
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: koszt wesela

witamy nowa Foremke :-)

jesli chodzi o zalatwianie to najpierw musisz zarezerwowac sale, ja to zrobilam pod koniec sierpnia, ale ostatnio zmienilam, takze generalnie zawsze cos znajdziesz. :-)
jesli chodzi o termin w kosciele, to jezeli planujecis ei pobrac w Katedrze Oliwskiej to musicie rezerwowac termion jakis rok wczesniej, nie siem jak w Sw.Mikolaju, to tez dosc oblegany kosciol...
Pozostale rzeczy mozesz spokojnie zostawic do jesieni. DJa i Foto (B&W) zamowilismy w listopadzie.

Dziękuję Wam serdecznie za wszystkie rady, na poczatek od czegoś trzeba zacząć.

Gosiap, z autopsji mogę Ci poradzić, żebyś załatwiła najpierw salę i zespół, a jeśli chcesz brać ślub w Katedrze, w kościele św. Jana lub w Mikołaju to tam też musisz zarezerwować sobie wcześniej. Potem w kolejności są: kamerzysta i fotograf (jeśli planujecie).

Jak juz będziesz mieć salę, termin ślubu w kościele, zespół i kamerzyste to dalej już wszystko na spokojnie...My odetchneliśmy z ulgą jak już to zakrepaliśmy :o)

Powodzenia i miłych przygotowań !
Ja niedawno miałam rok do ślubu i to tak strasznie szybko zleciało, że zostało tylko 82 dni ;o)

Ja planuje ślub na sierpien przyszłego roku byłam w Mikołaju ale tam jeszcze nie zapisują na przeszły rok... ale zamierzam jakoś pomolestować ojców może się uda...

najlepiej zamówic najpierw salę i to już można zrobic, potem resztę ale uważam czy wcześniej tym lepiej, będziecie mieli [pewnośc, że macie to co chcecie.

Koszt:
1. 100zł/osoba + poprawiny
2. 1000 - 2000 suknia
3. 1000 garnitur
4. 1500 zespół
5. 1000 fotograf
6. 1000 kamerzysta
7. 500 - 1000 obrączki
+ zaproszenia, samochód, kwiaty, opłaty, buty i dodatki, ciasta, napoje, alkohole, i co tam jeszcze potrzeba.

U nas wyszło 20.000zł. Myslę, że jak chcesz miec dobre wesele to tyle nalezy odłożyc. Częśc się zwróci z prezentów gości, gdzieś 1/3. My mieliśmy wesele dokłądnie na 60 osób.

Dziękuje bardzo za te informacje. Z pewnością mogę juz zaczac powoli załatwiać.

Ja się również dołączam do podziękowań, za rzeczowe informacje, bo także jestem przyszłoroczną panną młodą.
Jeszcze jedno pytanie do doświadczonych foremek: jak przekonać mężczyznę,do tego, że przygotowania należy zacząć sporo wcześniej? Bo mój to chyba myśli, że na ostatnią chwilę się wszystko da załatwić i śmieje się ze mnie, że w tym roku martwię się tym, co dopiero za rok. A ja z kolei śledzę uważnie dyskusje na Weselniku i przerażają mnie posty typu: "na kilka tygodni przed ślubem straciliśmy salę" lub "na kilka dni przed ślubem sukienka nie jest gotowa". Chciałabym mieć wszystko dograne, a nie na ostatnią chwilę. Jak przemówić mężczyźnie do rozsądku? A może to ja panikuję?

pozdrawiam

Robalek

Nawet wlasciwie dokladnie nie wiem kiedy zaczelismy przygotowania... ale najpierw zalatwilismy sprawy koscielne (protokol, zaklepanie terminu), i to bylo w styczniu.
Moglam od listopada rozgladac sie za suknia slubna bo od listopada mniej wiecej jest wyprzedaz kolekcji z danego roku ;) ale jakos zima zleciala a ja sukienke mam od poczatku maja zaledwie. Slub mam w lipcu i nie martwilam sie ze moge z czyms nie zdazyc, bo lipiec to niezbyt popularny miesiac na slub. Pierwotnie planowalam czerwiec i w tym przypadku moze faktycznie mialabym problem zeby zdazyc.
Wszystko zalezy od tego w jakim miesiacu jest slub i gdzie mialoby byc wesele - jak w jakiejs popularnej restauracji, to faktycznie mozna juz rok wczesniej zaklepac termin i zazwyczaj jest kilka miesiecy na to zeby jeszcze raz przemyslec a potem sie wplaca zaliczke.

Robalek - co do Twojego faceta, to rob tak jak ja - non stop nekalam go tekstami typu "Wiesz, dziewczyny ktore pisza na forum juz tyle zalatwily...", "Wiesz, wszystko trzeba rezerwowac rok przedtem jak sie chce byc zadowolonym...", "Jak sie bedziemy tak dlugo zastanawiac to rownie dobrze mozemy sie pobrac za rok bo na 100% juz nie bedzie tej sali ktora cchemy..." itd ;))