łańcuch Campagnolo

Czy Campa produkuje jeszcze łańcuchy ośmiorzędowe, można stosować łańcuch Campagnolo do kasety Shimano/s****?

Z tego co słyszałem napędy rowerowe Campagnolo uchodzą za najtrwajsze na świecie od czego to bardziej zależy kasety czy łańcucha?

Wielu rowerzystów stosuje kombinacje np. korba Campagnolo-łańcuch Shimano.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: łańcuch Campagnolo

ólancuch y8 speed od campy chyba jeszcze kupisz. zajrzyj na wertykal.com
lancucha campy mozesz uzywac z kaseta shimano (na 98%), tylko pytanie po co? Bo nie widze w tym sensu.

Bo łańcuchy Campy są wytrzymalsze od Shimano.

Kup Rohloffa- Campa przy nim to guma

Rohloff robi dobry smar, ale łańcuch już nie. Miałem, nie dośćże chodzi głośno i nieprecyzyjine to jeszcze się 2 raz w ciągu miesiąca urwał (w połowie ogniwa ! )
Brat używał go w Trialu, pękł bardzo szybko również w połowie ogniwa. Nie kombinuj i kup łańcuch shimano CN-7701

Obecnie jeżdżę na IG-90 a ten jest dedykowany do osmiorzędowych kaset, kasete mam XT.
A CN-7701 -XTR jest dla napedów 9-rzędowych z racji superwąskiej konstrukcji a czy nie przeszkadza to na zastosowanie do ósemki XT?
Tego nie wiem chociaż słyszałem o stosowaniu łańcuchów 9-rzędowych do kaset 8-rzędowych na pewno zależy to od grubości koronki.
Shimano nie zaleca bo może dochodzić do rozrywania 9-rzędowego łańcucha na 8-rzędowej kasecie a jak to w praktyce się ma skoro wielu ludzi kombinuje z 9-tkami.
Mógłbym i HG-70 zastosować ale ten z kolei jest gorszy od ig-90 i szkoda kasety XT.

dbig napisał(a):

> Bo łańcuchy Campy są wytrzymalsze od Shimano.

A kaseta Shimano mniej od łańcucha, dla mnie taka kombinacja to bezsens.

wszystko to gówno i marność . . .