masa solna

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Czesc Dziewczyny!

Sama robie na wesele wszystkie stroiki ale mam z czymś problem.
Robie wazoniki i świeczniki z różnych rzeczy ale chciałam je przyozdobią masą solną. Może ktoś wie jakie sa proporcje, i potem jak już sie zrobi masę - co dalej? Ma stać? Czy gotować to? Czy co innego?
Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam
Dorota
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: masa solna

wiem ze ma byc 1kg soli i 1kg maki i chyba 1 litr wody (choc ja osobiscie wole dolewac "na oko" - raczej mniej niz za duzo bo potem zawsze mozna dolac, poza tym lepsza jest twardsza bo szybciej wyschnie). Po prostu mieszasz zeby bylo jednolite - nie musi jakos dlugo chyba stac - ja robilam bezposrednio przed uzyciem.
Aha - mieszasz (wlasciwie to wyrabiasz) reka, ale lepiej w rekawiczce bo jak masz np. reke skaleczona to strasznie szczypie.. :)
Powodzenia :)

To znaczy niekoniecznie musi byc 1kg - po prostu maja byc rowne proporcje - na 5kg soli bedzie 5kg maki i 5 litrow wody (to znaczy lepiej troche mniej niz 5)
Pozdr :)

oj... nie zupełnie tak
rzeczywiscie do zrobienia masy solnej potrzebne sa rowne porporcje maki i soli ... ale nie wagowe!!! a objętościowe!!
Czyli na szkalnkę soli szkanaka mąki!
A wody - koniecznie ciepłej tyle by ta cała mieszanka była plastyczna.
Możecie spokojnie dolewac po trochu i patrzeć czy to już ta konsystencja o jaka wam chodzi czy jeszcze nie.

I jeszcze jedna zasada - a anwet dwie
1 - im wiecej w masie mąki tym jest ona bardziej plastyczna, lepiej sie z niej lepi, ale za to dłużej trwardnieje.
2 - im drobniejsza sól tym lepiej

Przedszkolanka
Która robi mase co najmniej raz w tygodniu ;)

Tusia - pewnie masz racje :)) Ja robilam tylko dwa razy w zyciu :))) Teraz sie ciesze ze zrezygnowalam z pracy w przedszkolu :))))