mieszkanie-porada prawna

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Dziewczyny, może mi pomożecie rozwikłać taką zagadkę, która mnie nie dotyczy, ale potrzebuję takiej informacji dla koleżanki. Sytuacja jest taka: facet kupuje mieszkanie przed ślubem w 100% na kredyt, przed ślubem wpłaca jedynie 3 raty, żeni się i spłacają kredyt we dwoje, jednak żona nie figuruje w akcie własności, co dzieje się z mieszkaniem w przypadku jego smierci? (nie ma testamentu) i drugie pytanie: jak sytuacja wygląda gdy np jest rozwód? może któraś z Was się orientuje w tych tematach, bełaby wdzięczna za wszystkie informacje.dziękuję
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mieszkanie-porada prawna

Nie jestem pewna ale wydaje mi sie ze jezeli nie maja rozdzielnosci majatkowej a ona jest tam zameldowana to ma takie same prawa do mieszkania jak mąż

Niestety jest tak że on ma tylko prawo do mieszkania poniewaz zostało zakupione przed ślubem, ona po rozwodzie może jedynie starać się o odszkodowanie ekwiwalent ponieważ może uzasadnić to tym iż też miała swój wkład. Ale to tylko dobra wola sądu i męża, a po jego śmierci to może być różnie. Zależy od tego jak będzie zapisane np. w Księgach wieczystych.

Jesli on kupuje to przed ślubem to nie wnosi tego do wspólnego majatku i to jest mieszknie jego. W momencie rozwodu nie dostanie ona nic. Z tego co się orientuje. Chyba ze dopisze ją do tego mieszkania, ale to chyba jest możliwe dopiero po spłacie kredytu.

@agnieszko, czy ta twoja koleżanka ma na imię Magda??

nie, a co znasz kogoś z podobnym problemem?

Ale czy twoja koleżanka zastanawia się czy
1. wyjść za mąż za takiego co kupił mieszkanie przed
2. rozchodzi się
3. zamierza go ukatrupić
4. zastanawia się co lepsze
:-)
sorki za żart ale łatwiej jest gdybać

hihihihihihih żadna z podanych odpowiedzi:)))) nie Aga, ona wyszła za mąż za mężczyznę, który kupił mieszkanie przed ślubem

To ma naprawde kichowato, bo w razie czego zostanie z niczym.... a szkoda że prawo tego jakoś nie reguluje.....

Mogą spisać intercyzę, w której włączą mieszkanie do majątku wspólnego.

Mieliśmy niedawno w rodzinie taki podział majątku... Facet musiał wypłacić swojej byłej żonie część wartości mieszkania. Mieszkanie było jego, bo dostał je ze spółdzielni jeszcze przed ślubem (i to na specjalnych warunkach, bo był sierotą), ale spłacali i wykupili je w trakcie trwania małżeństwa (nie mieli intercyzy - więc ze wspólnego majątku). Były długo walczył w sądzie, ale kolejni sędziowie (na każdej kolejnej sprawie inny) zgodnie posyłali go w cholerę.

Dokładnie tak samo mi sie wydaje jak Agatha pisze
Przeciez zawsze było tak ze jak ktos cos miał to sie spisywalo intercyze a jak ktos nie spisał to wszystko można dzielic
wszystko jest wspólne

Tzn., nie było to tak do końca "wspólne", bo była zona nie dostała 50%, tylko mniej, chyba coś ok. 30%, ale nie było to tak, że mieszkanie jest jego, bo jakieś papiery zostały załatwione przed ślubem. Najbardziej liczył się okres wspólnego spłacania kredytu (a nawet kobieta akurat wtedy nie pracowała, bo rodziła dzieci, ale to nie miało znaczenia, bo kasa z tego okresu zarobiona przez niego w 50% należała do niej).

@gnieszka, tak jak już dziewczyny pisały, jeżeli przedmiot majątkowy został nabyty przed zawarciem małżeństwa nie wchodzi on do majątku wspólnego. Jeżeli natomiast mąż umrze, to w przypadku braku testamentu żona dziedziczy z ustawy jego majątek, jeżeli mają dzieci to razem z dziećmi, tak więc dziedziczy też mieszkanie, bo dziedziczy zarówno jego majątek odrębny i jego część w ich majątku wspólnym.

Inne tematy z forum

nnt. Wymiana drzwi - jaką firmę z Gdańska polecacie? (20 odpowiedzi)

Zastanawiamy się nad wymianą drzwi do mieszkania. Czy możecie polecić jakąś firmę z...

chce mi się wyć....matka szuka pracy...taaaa (64 odpowiedzi)

muszę się wygadać...może to poniekąd jakaś moja terapia ... mam dwoje dzieci...mlodsze dwa...

Pediatra przychodnia morena (8 odpowiedzi)

Możecie polecić jakiegoś pediatre z przychodni Morena? Długo się czeka na wizytę w gabinecie...