na czym obraczki?

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
moje pytanie raczej chyba do Tych, co juz po :-)))
komu daje sie obraczki i kiedy - mam na mysli moment tuz przed Msza - czy swiadkowie je trzymaja, czy daje się księdzu? i czy na jakiejś specjalnej poduszeczce itp ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: na czym obraczki?

Nasze obrączki miał świadek i dał je bezpośrednio przed mszą (podczas podpisywania dokumentów w kancelarii) kościelnemu, który miał taką specjalną tacuszkę, na której potem podał obrączki w odpowiednim momencie mszy.

w kosciele maja taka specjalna tacke lub talerzyk. Najlepiej dajcie swiadkowi, sami mozecie byc tak przejeci ze mozecie zapomniec:)

ja mam slub 14 wiec okaze sie czy moj pomysl byl dobry i bezproblemowy, u mnie bedzie specjalna mala poduszeczka niesieona rzez dziewczynke dziewczynka podejdzie i poda obraczki tzn bedzie trzymac poduszeczke a ksiadz sam sobie juz wezmie w razie problemow bedzie nad wszystkim czuwac swiadkowa

a poduszeczka kosztuje 35 w sklepie ale mozna tez wyozyczyc za 20 - ja kupowalampozdrawiam

moj mąz miał obrączki w kieszonce marynarki i jak ksiadz przeszedł do rzeczy wyciągnoł obrączki które potem lerzały na naszych dłoniach i tak je poświęcił.

Co do noszenie obrączek przez dzieci to u nas też niektórzy to stosuję. Raz niestety dziecko się wystraszyło i tylko zaczęło płakać zamiast podejść do księdza, więc to duże ryzyko lepiej niech świadek odda je przed mszą księdzu, on napewno nie ucieknie.