naprawa rowerów

Po kilkuktrotnym zwiedzeniu sklepów rowerowych w centrum Gdanska doszlam do wniosku, ze w momencie gdy dziewczyna nie jest w stanie naprawić sobie sama roweru to czeka ją spory wydatek i tak zaczynając na 30 zł za sam przegląd i kończąc na 90zł(!) za przegląd i może jakies delikatne poprawki zaczynam się obawiać, zę gdy przyjdę do jednego z wybranych serwisów z dziurawą dentką i problemem z amortyzatorem to po wszystkim okaze sie,ze jednak poszły jeszcze hamulce, piasty i przerzutki (a moze nie poszły, tylko ja sie nie znam i uwierze)
Dlatego zwracam się z pytaniem gdzie powinnam sie wybrac z rowerem (wykorzystywanym latem) by nie zaplacic za duzo a miec wszystko zrobione?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: naprawa rowerów

Do Kuby Krzyżaka !

hehehe wiedzialem ze to napiszesz, ja co najwyzej moge wyczyscic hehe

a ja moge naprawic ;-)

Na Wita Stwosza 10 jest mały serwis robiłem tam rower i polecam
Serwis J. S. Sport Jarosław Szaniawski 552-16-09 lub 552-30-70

warsztat Zbycha na Do Studzienki we Wrzeszczu. Idąc od Grunwaldzkiej jakieś 400 m po lewej stronie w obniżeniu (budynki garażowe)

na do studzienki. na wita stwosza nie za bardzo, zalezy jaki masz rower.

Na Wita Stwosza nie ważne jaki masz rower :-)

no wiem, nawet nie ważne czy to w ogóle jest rower, szprychy naciągną jak w rakiecie do tenisa i jest git

i co w tym dziwnego? zamow sobie jakąkolwiek usługę od dokręcenia kranu po nasmarowanie zawiasu w drzwiach to zapłaciasz kupe kasy. Oni z tego żyją że wiedzą 'jak j******* młotkiem w rure żeby nie ciekła'. Większość bikerów z forum regulacje czegoś tam w rowerze uważa za banał ale na tymta różnica polega że my wiemy co i jak a ktoś taki jak Ty niestety nie wie... Olej te serwisy bo masz tu już kilku chętnych pomagierów co Ci rower zreperują, a Kuba nawet wypucuje :P

ok, ale kim jest ten Kuba? i skad bede widziala jak mu sie odwdzięczyć? ciasto upiec, czy cos?:):)

a i jeszcze jedno, żebyscie sobie nie pomysleli, ze ja nie wiem jaka bikerka jestem... mi sie poprostu rower zepsuł..... :( a ze widuje ludzi w koszulkach z napisem rowerowe trójmiasto i cos mi tak zaświtało, ze moze tu się jakaś mądra głowa znajdzie to napisałam:)

dorota20 napisał(a):
> a
> ze widuje ludzi w koszulkach z napisem rowerowe trójmiasto i
> cos mi tak zaświtało, ze moze tu się jakaś mądra głowa znajdzie
> to napisałam:)

Grupa Rowerowa Trójmiasto (GRT) jest obecna tu bardzo często z wyprawami i relacjami. Nie to samo co Rowerowe Trójmiasto. ale skojarzenie bardzo dobre.

ups, faux pas

mam nadzieje, ze nikogo nie obraziłam

Ja nie daje swojej Ukochanej Kelly's do zadnego warsztatu !!!
Wszysciutko robie na wlasna reke.
I jestem bardzo zadowolony, a co wiecej jestem bogatszy o wiedze dot. czesci rowerowych, sposobu ich dzialania itd.

Ogolnie polecam pocztac, wyprobowac, nauczyc sie na swoich bledach poczym dojsc do pewnej perfekcji.
Wiadomo, ze swoje rzeczy najbardziej sie szanuje.
A taki pajac Mechanik, mu nie zalezy...

Pozdrawiam,
UfokMG

Robię tak samo. Może wyjdę na szowinistę ale kobiecie raczej bym tego nie proponował. W wielu przypadkach potrzebna jest spora siła no i narzędzia z imadłem włącznie.

Niby proste pytanie a ile trudności, żeby polecić warsztat w którym rzetenie naprawią rower i mają przyzwoite ceny. :--)

Kuba to ten co wyżej sie oferował że wyczyści ;) poznasz go po lśniącym rowerze :P (trzy warstwy: podkład, wosk i nabłyszczac, hyhyhy)

a co padło w maszynie? może szybki kurs on-line serwisowania?

no dobrze, a wiec mowie: ogolnie rzecz biorąc moj rower jechał, a moja siostra na nim i nagle(przynajmniej ona tak twierdzi) SAM zwolnił i zatrzymał sie, kiedy DONIOSŁA go do domu spod multikina na siedlce okazło sie, ze:
-tylne kolo wogóle sie nie kreci - uwarznym okiem "znawcy" stwierdzam problem z piastą ( moze łozyskiem)
- łancuch spadł, ale to od zlego rozlozenia przezutek (to chyba dam rade zalozyc)
-hamulec z tyłu wogole nie reaguje na moje podkrecenia i nie ma zamiaru zaciskac sie na kole ( a klocki hamulowe nie pamiętają dnia ostatniej wymiany)
-w amortyzatorze( tym z półki słabych) przydało by sie "przeczyszczenie" (?) chyba zapomniałam tam cos zrobic bo troszke zardzewiał od srodka :/
-(nie wspominając o baterii od licznika, ktora tez juz nie zyje:( )

no i tyle ode mnie, teraz czekam na zdanie znawców ;)
acha! i prosze nie wmocie mi, ze lepij by było wymienić cały rower:):):)
a tak poza tematem to ile wdlg Was powinna kosztowac taka naprawa?
i jak jest ze znakowaniem rowerow?

Nie wiem ile za to biorą w serwisie ale są to same drobiazgi, które można szybko naprawić czy wyregulować. Może poproś ojca lub znajmoego chłopaka.
Znakowanie to według mnie sztuka dla sztuki, każdy rower ma znaki w postaci numeru ramy więc następny numer cudów nie uczyni a niezmazywalne pisaki się scierają przy myciu roweru :-)

DorPani Doroto....
jesli bylaby Pani z Gdyni to mysle, ze razem cos bysmy mogli spokojnie wymyslec :)

jak juz naprawisz to ja wjade ze Swoimi trzema warstwami hehe

ogólnie to jestem z Koszalina, a tak na co dzień mieszkam w Gdańsku (niby Gdynia po drodze;)

co do poproszenia o pomoc mojego ojca to.....
pamietam jak 4 lata temu poprosiłam go o zrobienie zawieszki do ślicznej ramki, wiec on z dobrej chęci tak ją sprytnie zrobił, że całe szkło poszło... juz mogłam lepiej na plasteline do ściany przykleić :(:(

a chłopaki, ech, Wy sami wiecie jak to z Wami jest - również przykład mojego ojca( jak w starym kawale): naprawił półkę w szafie przychodzi do mojej mamy i mówi "widzisz Kochanie zrobiłem Ci tą półkę, tak jak obiecałem" na co ona: "tak ale obiecałeś to 15 lat temu:|"

Pozatym, gdyby mój chłopak z chęcią zabrałby się do naprawy tego roweru, to chyba by mnie tu nie było, a napewno nie z takim tematem:)

Chyba jednak poczekam na wypłatę i zlece to sasiadowi, który ma serwis rowerowy...
aczkolwiek miło się gada... :):):):):):):):):)):):):

to co za pozytek z tego chlopa..zoba ile tu chetnych hehe

ilu

WIELU! :P

ale w przeiwienstwie do przecietnego faceta tu sa sami znawcy tematyki (i kosmetyki) rowerowej!

no macie racje chłopaki, żadem pożytek z takiego chłopa w sprawach rowerowych, ale w innych..... jakis tam porzytek mam, inaczej bym go nie trzymała;)

co do znakowania rowerów to:
ja mam oznakowany na trzy sposoby i tylko jednym z nich jest podpisanie ramy tym "niezmazywalnym" mazakiem, do tego działającym tylko pod ultrafioletem, ale ot oczywiscie mam jeszcze z Koszalina, dlatego pytałam się o Gdańsk.

hehe a rower nadfal stoi.... a taka ładna pogoda ostatnimi dniami:(

i jak tam reperowanie? udalo sie cos zdzialac?

pomyślałąm, spokjrze na ropwer męskim okiem, tu postukam, tam pokręce tu dodam tam ujme i.... stoi jak stał:)ale co tam zarasz zaniose go na strych i znowu moje postanowienie o jezdzie w jesien a nawet w zime padnie.

(niektórzy rowerzysci sa nie uwani, dzis jak jechałam eLką to ..... on naprawde nawet sie nie obejrzał a mi serce wysoko podskoczyło zastanwia mnie czy ja tez tak jezdze na biku )

Inne tematy z forum

Gdzie kupić rower? (26 odpowiedzi)

Cześć! Szukam jakiegoś sklepy w Trójmieście, gdzie mógłbym kupić dobry rower po niewygórowanej...