oświetlenie

Jakie najlepiej dobrać do roweru oświetlenie, słyszałem że Policja od niedawna zezwoliła na stosowanie oświetlenia diodowego nawet migającego czy z przodu na kierownicy również można zastosować oświetlenie diodowe białe oczywiście?
Ja zdecydowałem się na zamocowanie z przodu kierownicy oświetlenia białego diodowego ponieważ jest oszczędniejsze od oświetlenie zwykłego z lampy kryptonowej, na tył mocuje oświetlenie diodowe i trzeba przyznać że sprawuje się nieżle i jest oszczędne.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: oświetlenie

Owietlenie diodowe migjące jest jak najbardziej zgodne z prawem juz od dlugiego czasu ( i to nie policja o tym decyduje a ustawodawca :]) Najwazniejszy jest tyl, bo chodzi o to by byc widocznym na ulicy. Przod...hmm tu juz kwestia gustu moga byc diody ktore oswietla powiedzmy do 10m przed rowerem. Ale jak bedziesz pedzil po lesie w nocy to i halogen a nawet dwa niewiele pomoga :] juz chyba lepiej czolowke sobie zakupuc bardziej uniwersalna sprawa bo i na rower i do innych biwakowo turystycznych zastosowan sie nadaje.

tu masz jeszce podstawe prawna do tych mrugadełek :)

http://www.wrower.pl/prawo/prawo.htm#Migarze

wiesz jaka jest najlepsza dieta?
dieta poselska ;)
pozdRower

No to kit a myślałem że mrugające będę mógł mieć z przodu i na bateriach zaoszczędze, tak jak będę musiał mieć ciągłe włączone to i diodowe mi szybko siądzie:(

dbig napisał(a):

> No to kit a myślałem że mrugające będę mógł mieć z przodu i na
> bateriach zaoszczędze, tak jak będę musiał mieć ciągłe włączone
> to i diodowe mi szybko siądzie:(

Zaloz na przod tez diody ale nie mrugajace i tyle. Pozatym zasadnicza sprawa do czeo ma byc to przednie oswietlenie? Tylko po to by byc widocznym na drodze? CZy jeszce Ty tez chcesz cos widziec przed rowerem?

Ja polecam poczytanie precla, bo tam właśnie jest poruszany temat migającego przedniego oświetlenia. Streszczając tylko, to powiem, że oficjalnie nie wolno stosować z przodu "migacza", ale jak to mówi policja - przy takiej ilości nieoświetlonych rowerzystów na pewno nikt nie zostanie ukarany za migające światełko z przodu. Co do tyłu, to tak jak już ktoś tu powiedział - można śmiało stosować.

Chodzi głównie o to żeby być widocznym, ulice w mieście i pare km poza nim oświetlają same latarnie no chyba że będzie się nocą po Kaszubach jeżdżić to co innego.