owijka

Dzisiaj po jeżdżie w dość nieciekawej pogodzie byłem zmuszony wysuszyć i wyczyścić rower między innymi wziąłem się za rozebranie hamulca tylnego i przeczyszczenie.
Niestety żle go złożyłem i nie cofał linki (żle włożyłem i ustawiłem w nim sprężynę) i pierwsze wrażenie gdy złapałem za klamke hamulca to że nie z hamulcem coś nie tak a z klamką, wziąłem się za zdzieranie owijki z kierownicy.
Zdjąłem klamke okazało się że wszystko jest ok, hamulec rozkręciłem i sprężynę ustawiłem tak że linka się cofała a szczęki otwierały maksymalnie.
Co się okazało, ze przez złe ustawienie hamulca niepotrzebnie zdarłem owijke i teraz musze mieć nową.
Czym najlepiej wyczyścić powierzchnie kierownicy z resztek starej owijki i kleju przed założeniem nowej?
Owijke zakłada się poczynając od części skrajnej kierownicy a kończąc na środku?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: owijka

Zaczynasz od środka i lecisz na zewnątrz.Koniec zakleszczasz korkiem wciskanym w rurkiem,albo owijasz taśmą izol. lub tp.Klej czyścisz rozpuszczalnikiem,benzyną,albo skrobiesz.

Czy klej da się wyczyścić naftą lub płynem do mycia naczyń z gorącą wodą?

Zależy jakiego kleju użyli,ale powinno dać.

slabo to widze, ja walczylem z rozpuszczalnikiem

Zmyłem to, nie jest idealnie jakieś tam minimalne drobinki zostały, zrobiłem to gąbką nasączoną wodą trochę płynu do mycia naczyń, trochę nafty a potem ciepłej wody i zeszło:)

no men... kierownica to nie paper i myjemy czym tylko mozemy, zacznij od exstrakcyjnej jak nie idzie to moze dykta.. a jak to nie dziala to abrdziej radykalne srodki: nitro, aceton albo zapyutaj pana w chemicznym czym Saddam truł swoich poddanych i to wąłśnie kup.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

czea, pozostałości starego kleju beda mocniej trzymały nową owijke. Nie trzeba dokładnie czyścic. A OWIJKE owijamy :-) od końca kierownicy a nie jak kolega pisał ze od srodka , pozdrawiam

Też tak myślałem bo miałem tak owijke zrobioną, na skrajnej części kierownicy
zaczyna się owijać i musi owijka lekko wystawać poza krawędż końca kierownicy żeby zatkać ją korkiem a na środku zabezpieczamy taśmami.
Ale jedna rzecz: pancerz linki hamulca też trzeba czymś usztywnić - przymocować do kierownicy i nie wiem jaka taśma się do tego najlepiej nadaje gdy zdzierałem to mialem taką czarną taśme z pancerza to jest taśma izolująca czy samowulkanizująca się?

ty to masz problemy zeglarskie :) przyklej to tasma izolacyjna i juz, albo taka wzmacniana do akoania albo jak masz dratwe i umiesz robic opaski samozaciskowe to trzasnij sobie takie cus ;)

Przed założeniem owijki do mocowania pancerza linki hamulca można zastosować zwykłą taśme izolacyjną?

a czemu nie? ma sie trzymac na miejscu i tasma wystarczy :) a niby czym to przyczepiac? dwostronan tasma klejaca? niema co cudować, najlepsze sa rozwiazania najprostrze (ale nie za proste)

pytam się dla pewności :) bo wcześniej miałem podobną taśme chyba izolująca ale szersza a ta co kupiłem jest wąska chyba niecały cm ma.

skoro jest waska to musisz ciasniej zwoje nawijac :) LOL

Inne tematy z forum

Gdzie kupić rower? (26 odpowiedzi)

Cześć! Szukam jakiegoś sklepy w Trójmieście, gdzie mógłbym kupić dobry rower po niewygórowanej...