pęknieta rama

witam forumowiczów,

zerknijcie na dołączone linki z moimi zdjęciami pękniętej ramy .
http://s2.zapodaj.net/569028.jpg.html
http://s2.zapodaj.net/96299567.jpg.html
http://s2.zapodaj.net/89267708.jpg.html

czy Waszym zdaniem da się to pospawać ?
czy odpuścić sobie i szukać nowej ramy ?

będę wdzięczny za pomoc.

pozdro
rowerzysta amator
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: pęknieta rama

kurde.. większych zdjęc nie miales ;|

co do ramy.. spróbuj na kropelke :))

staralem sie aby material pogladowy byl w miare wyrazny.
a foty i tak zostaly pomniejszone z oryginalu.

na kropelke .... tak to chyba tylko wiadomo gdzie.

Za ciekawie to nie wygląda. Szczególnie że cała szyjka odleciała i precyzyjne spawanie nie będzie takie łatwe.

Jak byś się zdecydował na kupno ramy to od wtorku będę miał na sprzedaż ramę 19.5 calową. Szczegóły na e-maila.

do wy**** w kibel jest

Oczywiście że jest to do zrobienia. Znajdź dobrego spawacza i przede wszystkim kup sztycę odpowiedniej długości, na zdjęcieu widać że jest sporo za wysoko wyciągnięta i to właśnie spowodowało uszkodzenie ramy. Na sztycy jest ogranicznik, nie widziałeś go ?

prawde mowiac, nie zwrocilem uwagi na ogranicznik. byc moze zasugerowalem sie tym ,ze to moze byc wytarcie sztycy.
chyba od pedalowania nogi sie wydluzaja, bo kilkakrotnie zmienialem wysokosc siodla.
ale sama sztyca nie byla wysunieta do konca. ona jeszcze sporo byla "w srodku", na zdjeciu jest wysunieta z uwagi na "wieksza dokladnosc zoobrazowania uszkodzenia".

byc moze glowka zostala juz naruszona. jakis miesiac temu zaliczylem przepiekny lot na sciezce rowerowej i rower tez przelecial pare metrow w powietrzu, ladujac wlasnie na siodle (sa otarcia).
byc moze uderzenie oslabilo glowke ?

pozdro

ale akcja takiej awarii to ja nie widziałem :O

a ja widziałem ale opadnięte były większe fragmenty :D byłem raz u spawacza i wchodzi koleś, w jednej łapce główka ramy, w drugiej łapce reszta i pyta czy da rade pospawać :D a to co tutaj widzimy to ja bym w pip wywalił, nawet jak to sie w osi przyspawa to trzeba będzie bardzo dokładnie nadmiar materiału wybrać z rury żeby się sztyca zmieściła... takie coś sie tokarką robi a jak zamocować ramę w uchwycie tokarki?

Po wypadku którego doświadczyłem zszedłem do piwnicy zobaczyć swój rower i się zdziwiłem że rama jest cała i nigdzie nie pęknięta, widocznie siłe uderzenia pochłonęły koła (powyginane), kierownica (do wymiany) i widelec karbonowy który pękł od razu w czasie upadku.

rB napisał(a):

> przyspawa to trzeba będzie bardzo dokładnie nadmiar materiału
> wybrać z rury żeby się sztyca zmieściła... takie coś sie
> tokarką robi a jak zamocować ramę w uchwycie tokarki?

Jest też bardziej skomplikowane urządzenie do precyzyjnego usuwania nadmiaru materiału które może się sprawdzić w tym przypadku o nazwie pilnik.

heh, to nie jest opcja dla leniwych :P