[piasta] rozwalilem i POMOCY!

Jestem bardzo zdolny i dzis zlamala misie oska z tylu w piascie:]. Zlamala sie na laczeniu chudej czesci z takim trzpieniem mocujacym kasete(?dobrze mowie?). Mam w zwiazku z tym pytanie czy starczy jak wymienie sama oske i wsadze kulki spowrotem? Czy musze zainwestowac w nowa piaste?;(
Pozdro;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: [piasta] rozwalilem i POMOCY!

a co ja pisze przeciez ja nie mam kasety:P tylko normalne stare zebatki(wolnobieg?:P)... sorry za zamieszanie

:D:D:D sam se odpowiedzial:)

Jeśli masz zamiar trochę więcej pojeździć, to proponuję zmienić i piastę i wolnobieg na piastę z kasetą.
Pozdrower

ano jar ek ma racje - piasta z wolnobiegiem ma to do siebie, że łamie ośki - najlepiej więc zmienic system lub zmienić ośkę na taką bez szybkozamykacza (znaczy się na śruby) ale jak nie masz kasy to zmiana ośki na czas jakiś pomoże

Ja miałem kiedyś piaste na wolnobieg i nie zdarzyło mi się nigdy złamać ośki, natomiast wykrzywić ją zdarzyo mi się z dwa razy w ciągu 3 lat użytkowania. Teraz mam na kasete i oprucz tego że ośka się nie krzywi to jeszcze całość jest lżejsza.

grisza napisał(a):

> najlepiej więc zmienic system lub zmienić ośkę na
> taką bez szybkozamykacza (znaczy się na śruby) ale jak nie masz
> kasy to zmiana ośki na czas jakiś pomoże

A co to ma do rzeczy czy z szybkozamykaczem czy bez?

pozdROWER

P.S. Jak coś to ja mam jakąś piaste JoyTech'a na wolnobieg z wymienioną ośką, jest ona z szybkozamykaczem. Jak chce ktoś to za jakąś symboliczną sume(10zł.?) mogę odstąpić.

.żYwY napisał(a):
> A co to ma do rzeczy czy z szybkozamykaczem czy bez?

szczerze mówiąc nie mam pojecia co to ma do rzeczy, moge się tylko domyślać, że szybkozamykacz pracuje inaczej niż śruba i inaczej przenosi obciążenia... tak samo jak nie zdążyłem się zastanowić nad faktem łamania osiek przez zestaw z wolnobiegiem i kasetą bo po prostu wymieniłem zestaw - w erwisie powiedzieli, że sięłamie co po zastanowieniu znalazło potwierdzenie w historiach znajomych i niewiele myśląc wymieniłem.... inna sprawa, że jeździłem z tą złamaną ośką ładnych kilka miesięcy

pozdrawiam również

tzn jeździłem zanim się złamała ;)

Problem rozwiazany- dzis odbieram piaste z nowa oska i lozyskami:D(19zl- nowa piasta z kaseta moze bedzie po zimie) zobacze ile to wytrzyma... poprzednia oska(ta co sie zlamala) to jezdzila 7000km.

Inne tematy z forum

Rowery na chodniku-kurcze czy to tak trudno zrozumieć? (71 odpowiedzi)

Czy to tak trudno zrozumieć że rowerom (poza wyjątkami opisanymi w KD) nie wolno poruszać się po...