piatek 13ego - moje koło ://

No wiec pomimo deszczu pojechalismy sobie z kolegą z Gdyni do znajomej w Rumi i oczywiście w drodze powrotne na moście kolejowym w Rumi musiało sie coś przytrafić wkońcu...

Jechałem sobie jak pan Bóg przykazał i chciałem niewinnie przeskoczyć nad dziurą w (nazwijmy to chodnikiem) chodniku. most wąski miał chodnik z lewej barierka, z prawej banda i samochody, jechaliśmy ponad 20 na godzine, a w powietrzu od deszczu zsunęła mi się noga z pedału, co zaoowocowało krzywym lądowaniem i zachcaczeniem moją kierą o barierke z lewej, przekoziołkowałem (dobrze ze kask na głowie), rozdarłem kolano... ale to pikuś - rower spadł na bande z prawej strony i oczywiście przypierdzielił szprychami co mo rozcentrowało koło tak, że oponce 2.10 brakowało ze 2cm miejscami do krawędzi ramy.

alexrims ace-18 (66 zeta) - centrować czy dac na centrowanie czy moze zaczac zbierac na nową?

a dlaczego za kazdym razem jak ja sie wywale to mi nic a rowerowi coś? siodełko juz lekko wygiąłem, teraz ta obręcz a mam dopiero 400km na przebiegu i 3 gleby na koncie ://// jak miałem swojego grata to z róznych gleb rower wychodził lepiej :/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: piatek 13ego - moje koło ://

Alexrims to podobno bardzo wytrzymałe obręcze (ponoć dużo mocniejsze od Maviców). Ja miałem Alexrims (a właściwie z przodu jeszcze mam) DM 18. Zrobiłem 5kkm bez centrowania i były idealne (a gleb i skoków trochę zaliczyłem). A cenowow podobne (te moje to chyba najniższy model, ale np. znany wycinak Peter na nich jeździ chwaląc sobie ich wytrzymałość). Na Twoim miejscu dałbym je do warsztatu, żeby ktoś obeznany rzucił na to okiem. Ale z tego co ja wiem, to jeśli nie ma jakichś mechanicznych uszkodzeń, to nawet jak się kompletne jajo i ósemka zrobią, to można to nacentrować i nie tracą przy tym obręcze na wytrzymałości. Także ja bym jeszcze spróbował nacentrować te.
Pozdrower,

dzieki, troche podbudowało mnie to do działania bo juz zalamany zaczalem liczyc ile mam kasy w portfelu....

Mam konkretnie jedna szpryche wygieta, bo walnalem wlasnie nimi w taki slupek na bandzie. A obrecz jest calutka super, tylko krzywa, ale bez żadnych tam wgnieceń.

Ile może kosztować centrowanie?

I co można zrobić z luzem w sterach? bo takowy mis ie pojawił juz wczesniej, w serwisie mi kolo powiedzial ze to luz amortyzatora, a to sie powiekszylo dosc i sprawdzilem dokladnie - amor nie ma luzu a stery maja :/ (to nie jest od zadnej gleby)... co mi na serwisie moga z tym zrobić??

Pio napisał(a):

> I co można zrobić z luzem w sterach? bo takowy mis ie pojawił
> juz wczesniej, w serwisie mi kolo powiedzial ze to luz
> amortyzatora, a to sie powiekszylo dosc i sprawdzilem dokladnie
> - amor nie ma luzu a stery maja :/ (to nie jest od zadnej
> gleby)... co mi na serwisie moga z tym zrobić??

no z tym juz sobie poradzilem - sorki za glupie pytanie, ale nie mialem nigdy ahead sterow i teraz sie juz nauczylem i zaczalem je doceniac, bo mi sie niepodobalo dotad ze nie ma rwegulacji wysokosci ;)) a taeraz to luzy sie w mig likwiduje ;))

> Ile może kosztować centrowanie?

Centrowanie kosztuje przeważnie 30 złotych. Nie wiem, czy gdzieś uda Ci się stargować. Spróbuj, ale to jest cena wyjściowa w większości miejsc.Pio napisał(a):

moim zdaniem alexrims sa do bani. mialem takie w swoim ocr7 na poczatku i po 300km byly do wymiany. wymienilem na mavic cxp23 i przejechalem na nich jakies 5000km i nadal sa w swietnym stanie. nie wiem oczywisce jak to sie ma z obreczami mtb ale do szosy nie polecam.

aha. co do centrowania i ogolnie naprawy to polecam garaz na weglowej. pracuje tam bodajze pan Pancek. keidys sie scigal w rep.Polski nawet. troche pomarudzi:) ale zrobi porzadnie i niedrogo naprawde. problem w tym ze ostatnio bylem u niego jakies pol roku temu i nie wiem czy jeszcze ma warsztat.

podaj adres tego garażu

ojej. nie pamietam. ale na pewno wiesz gdzie jest WORD . idziesz ta ulica w dol, przechodzisz tory. to jest pierwszy budynek po prawej (zolty- jest chyba nawet na nim mala reklama) mijasz ten budynek i skrecasz w prawo- widzisz garaze. na jednym z nich jest chyba napis naprawa czy cos. jesli jest zamkniety to musisz zadzwonic do domu. tylko ze nie pamietam ktora to jest klatka. ale mysle ze wczesniej mozesz jeszcze poszukac w ksiazce telefonicznej.

Inne tematy z forum

Lekki rower trekkingowy - jaki? (144 odpowiedzi)

Witam, Poszukuję nowego lekkiego(gdyby był do 13 kg to byłoby ekstra, bo póki co widziałam same...

Rowery na chodniku-kurcze czy to tak trudno zrozumieć? (71 odpowiedzi)

Czy to tak trudno zrozumieć że rowerom (poza wyjątkami opisanymi w KD) nie wolno poruszać się po...

Bagażnik na Hak (4 odpowiedzi)

Cześć, czy może jest szczęśliwym posiadaczem Bagażnika na hak firmy thule lub mont blanc a jeśli...