praca na 0,5 etatu?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko
może ktoś z was podpowie czy pracodowaca musi sie zgodzic na prace na 0,5 eatatu?
po macirzynskim bylam kilka miesiecy na wychowawczym - potem wrocilam do pracy, teraz chcialabym zmienic 8 h na 4h, kiedys czytalam ze jest taka mozliwosc ale nie wiem czy tylko wtedy gdy wroci sie do pracy od razu po macierzynskim (bez brania wychowawczego?)
i co do pracy na 0,5 etatu - wiadomo pensja jest proporcjonalnie niższa, a wymiar urlopu, skladki itd?
moze podpowiecie bo nie wiem czy sie zdecydowac czy zostac jednak na caly etat
dzieki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: praca na 0,5 etatu?

Troszke inna sytuacja, ale pracowałam o tak poprostu na pól etatu i miałam i urlop i składki połówki, czyli rok przepracowany, a składek do emerytury tyle co bym pracowała pół roku. :(

Na pierwszą część pytania nie odpowiem bo nie wiem. Druga jest sama w sobie odpowiedzią :) Pół etatu, połowa składek, połowa wymiaru urlopu :)

no to tak jak mi sie wydawalo z tym urlopem i skladkami....
jeszcze jakis (minusy) znacie?

no i moze ktos sie wypowie nt. czesci pierwszej pytania?

możesz zmniejszyć wymiar czasu pracy w okresie kiedy przysługuje Ci prawo do urlopu wychowawczego czyli do ukończenia przez dziecko 4 roku życia. Zmniejszyć możesz maksymalnie do pół etatu na okres do roku. Fakt, że byłaś na wychowawczym przez pewien okres nie ma wpływu. Pracodawca ma obowiązek zmniejszyć wymiar godzin i w tym czasie nie może wręczyć Ci wypowiedzenia.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

sprostowanie;) może wręczyć wypowiedzenie w ramach zwolnień grupowych... niestety. i tak jak pisze warbuziaczek, możesz zmniejszyć w terminie w jakim mogłabyć korzystać z urlopu wychowawczego, niezależnie, czy już na nim byłaś .;)

dokładnie tak jak piszą dziewczyny :-)

podłącze się pod pytanie:)
właśnie przedłużyłam wychowawczy , ale sytuacja mi się troche pozmieniała i muszę wrócić do pracy. Planuje zmniejszyć etat do 3/4. Ile wcześniej muszę złożyć podanie? Czy pracodawca ma prawo przenieść mnie do innego swojego punktu, anie tam gdzie wcześniej pracowałam?

ja po maciezynskim wrocilam na pol etatu, szefowa zgodzila sie na tyle ile chcialam , czyli rok i kilka miesiecy...mam aneks do umowy o prace ze za porozumieniem zmieniamy wymiar godzin, dzieki temu wiem, ze moge wrocic na caly bez problemu:)
a pensja to polowa oczywiscie:(

i nie musialam skladax podania..ale moja szefowa to aniol i na wszystko sie godzila:)

u mnie to niestety nie jest takie proste:(

może ktoś wie w jakim czasie trzeba złożyc podanie o zmniejszenie etatu

Co do urlopu, to przysługuje ci 20 lub 26 dni tylko po 4 godziny. Suma summarum wychodzi w dniach tak samo:)

http://strefahr.pl/ochrona_przed_zwolnieniem_ciaza.html

dzieki dziewczyny za profesjonalne info :-)
musze nad tym pomyslec solidnie, niby bym chciała ale sama nie wiem...

Inne tematy z forum

Własny biznes - jak się reklamować? (187 odpowiedzi)

Jak reklamować swój biznes w sieci? Bez obecności firmy w Internecie ciężko będzie zdobyć...

prawnik/ radca prawny odnośnie ZUS - szukam (21 odpowiedzi)

nie wiem czy dobry temat; czy ktoś może polecić prawnika,radca prawnego lub kancelarię...

Kursy/szkolenia (19 odpowiedzi)

Przykro mi - nie jestem kobietą, która ma max średnie wykształcenie - nie jestem ubezpieczona w...