praca

mam takie zapytanie , pracowałem w jednej z firm na umowę zlecenie gdzie na papierze miałem napisane ze przepracowuje ok 130 godz gdzie w rzeczywistości było to 220. za 130 godz 1800 zł , za pozostałe w kopercie bokiem. Obecnie się tam zwolniłem , posiadam grafiki pracy na 220 godzin, legitymacje z tej pracy, praca wykazywala znamiona umowy o pracę: przełożeni, zmianowość, grafiki, Czy jestem w stanie coś ugrać z ta firmą gdyż trochę nieładnie zostałem przez nich potraktowany. Co mogę zrobić żeby na nich się jakoś odegrać????
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Myślę, że jeżeli masz dowody, to śmiało możesz iść do Inspekcji Pracy, możesz zawsze do nich napisać i uzyskać bezpłatną poradę prawną. Ogółem najważniejsze pytanie to co Ty właściwie chcesz osiągnąć tym swoim działaniem, a następnie przemyśleć, działać... Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Z tego co rozumiem to zapłacili ci za te godz tylko że w kopercie. Nie ma sensu się odgrywać, dostałeś kasę to teraz szukaj lepszego zajęcia a o nich zapomnij. Co najwyżej możesz opisać firmę na forach i ostrzec innych. Nie zawsze warto być mściwym tylko dlatego że podziękowali ci za współpracę.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mam podobną sytuację. Sądzę się z prezesem spółki min. o zmianę umowy o dzieło na o pracę. Musisz założyć sprawę w sądzie pracy, dokładny opis wszystkiego, xera dowodów i dobrze jest mieć świadka/ów (najlepiej byłych pracowników bo się już nie boją), no i przygotować się bo to trwa. Musisz też orientacyjnie wyliczyć wartość sporu, czyli nadgodziny, ekwiwalenty i inne dodatki, lub w pozwie poprosić o powołanie biegłego do wyliczenia wszystkiego. No i powołać się na odpowiednie artykuły z kodeksów.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Uważajcie na GTS (Gruppo Trade Service)! (55 odpowiedzi)

Co jakiś czas pojawiają się ogłoszenia o wykładaniu towaru w sklepach Carrefour (zatrudnia firma...

Stres w pracy (38 odpowiedzi)

Czy Wasza praca też jets tak stresująca jak moja? Ostatnio mam wrażenie, że kazdy zawód wiąże sie...

Praca za granicą dla elektryków, ślusarzy, spawaczy (5 odpowiedzi)

Marine Ship Service jest dynamicznie rozwijającą się firmą, poszukujemy pracowników na...