praca w norwegi

chce wyjechac do norwegii szukam osoby ktora juz tam byla ma jakis kontakt. moze mi cos zalatwic pomoc
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: praca w norwegi

Jakiej pracy szukasz .Morze ci coś doradzę .Trochę tam pracuje.

Jest coś w Norwegi godnego zobaczenia ? Mam ochotę na mały wypad do Norwegi, tylko co tam można zobaczyć ? Przydałby się też lokalny przewodnik co wie co jak i gdzie....może coś polecisz?

Najpierw jaki region norwegi wybierasz?W każdym rejonie jest co oglądać Czym chcesz się doczłapać do norów( samolot,samochód) .Po co przewodnik,sam możesz zaplanować trasę i godne obejrzenia rzeczy.A tak wogóle to zmieniłeś wątek bo było o szukaniu pracy

Myślałam o promie, no właśnie , w który rejon warto jechać ?

Czyli masz zamiar płynąć promiem do szwecji a potem na kołach do norwegi .Najlepiej Steną Line do Karlskrony a następnie przez Getheborg do przejścia granicznego w Svinesund i dalej kierunek na Oslo .Można wybrać inną drogę za Getheborgiem kierować się na Stromstad (prom Stromstad - Larvik ) koszt ok 445 nok.Wylonduje się po drógiej stronie Oslofjordu już w norwegi . No i trzeba zadać sobie najważniejsze pytanie południe czy północ .Warto na północy zobaczyć Molde i okolice ( atrakcja regionu Trasa Trolli - niesamowita spiralna trasa, Trasa Atlantycka - ,alownicza trasa przez szereg 8 wysepek ,wtym przejazd przez krzywy most/jedyny taki most w Europie, wspinaczka do zespołu jaskiń iz wodospadem Kościół trolli na wysokości ok 450mnpm wspinaczka około 2 godzin, wycieczka na wyspę Aukra /Gossa - promem koszt ok.100 nok - kierowca + samochód za każdego pasażera 25nok

To tylko ułamek propozycji

Dziękuję, brzmi kusząco :) na północ czy na południe, hmm, ten kościół Trolii i krzywy most mnie zafascynował, sama nie wiem. A orientujesz się jakie są ceny benzyny i noclegów gdzieś po drodze? Nie będzie problemu z dogadaniem się po angielsku?

Z dogadaniem po angielsku nie ma problemu ,choć zdarzają się osoby które nie chcą rozmawiać /starsze osoby .Ale warto nauczyć się podstawowych zwrotów.Jeśli sie tyczy cen benzyny - najlepiej sprawdz aktualne ceny na stronie Statoil Norge zakładka - Drivstoff ( materiały napędowe/paliwo) 95- 14.74 nok,98 -15.14 nok,diesel- 13.84, lpg - 6.61 nok oczywiście za litr. Hotele nie są tanie w norwegi zależy co chcesz ,czy ma to być hotel sieciowy czy hostell. Jeśli szukasz hotelu - popularnej marki w Norwegi to warto popatrzyć za chotelem sieci THUN HOTELS- w wersji Budget tańszej ( pokoje o niezłym standarcie -telewizor, internet) śniadanie z stołu szwedzkiego bardzo urozmaicone( na ciepło i zimno) ok 800 nok za dobę hotelową/ lub nieco taniej.

Nie sypiam raczej w hotelach :) interesują mnie kwatery prywatne, hostele, karczmy/zajazdy. 800 k to bardzo drogo, a właszcza biorąc pod uwagę że na jednym noclegu się nie skończy.
Dziękuję za informację. Zastanawiam się czy może nie połączyć przyjemne z poźytecznym i do pracy nie wyruszyć.
Czy na chwilę obecną jest jakieś zapotrzebowanie na pracowników, jak tak to w jakim sektorze. Przepraszam że Cię tak molestuję ale nie mam nikogo innego :P

Twój zawód/profesja.. Jakie masz doświadczenie zawodowe.Tańszy nocleg to ok.450 nok - Hostell..Pokój w hotelowcy pracowniczym miesięcznie to ok.4000 nok( pokój z aneksem kuchennym, 2 fajerkowa kuchenka el. ,mała lodówka,łazienka ( wc i prysznic z umywalką.) dostępność do pralki,net płatny u operatora wfii ok 199 nok.)

Pamiętaj że jeśli się tyczy wynajmu mieszkań w norwegi są z tym związane pewne problemy.Po pierwsze w dużych miastach ( OSLO,BERGEN,TRONDHEIM,STAVANGER ) MIESZKANIA SĄ bardzo drogie,w miejszych miastach i na wioskach o wiele tańsze,. Następnie kaucja 2- 3 miesiące ( zwrotna po zakończeniu najmu) .W wielu norweskich miejscowościach nie funkcjonuje pojęcie wynajmu mieszania a po prostu jest to mały domek. Jeśli są to mieszania w domu to są to jeśli można tak powiedzieć suteryny mieszkalne na poziomie parteru domu z osobnym wejściem ( mieszkanko- pokuj dzienny,sypialnia ,łazienka przedpokój,mały składzik ,a kuchnia w formie aneksu kuchennego - cena 10000-14000 nok. czasami poniżej 10000 nok.Na prowincji domek czasami można wynająć w cenie 10000 nok.

W wielu przypadkach największym problemem dla nas polaków jest przebrnięcie przez VISING - formę spędowiska przyszłych najemców przed osobą wynajmującą z pośrud których osoba która ma zamiar wynająć mieszkanie/dom wybiera sobie przyszłego najęmce.

Ja jestem zielony jeśli chodzi o rozliczenia. Zna ktoś jakiś dobry darmowy norweski program do pitów?

Ja rozliczam swoje podatki w Gdańsku w firmie DORFIN.Firma ma bardzo kompetentne osoby.I zawsze mam zwroty podatku.Ale trzeba mieć wszystkie dokumenty-lonslipy i kwity/rachunki.

Czy dostałeś z skatte przewidywanie podatku za 2011

Inne tematy z forum

Subway Princess Runner Mod APK (7 odpowiedzi)

Możesz pobrać darmową wersję gry biegacza księżniczki metra, a następnie pobrać jej modową...

Jak otworzyć sklep internetowy (84 odpowiedzi)

Przymierzam sie nad otwarciem własnego sklepu internetowego. Mianowicie do tej pory sprzedawałam...

alimenty (16 odpowiedzi)

Hej. Mój były mąż płaci mi bardzo niskie alimenty, nieadekwatne do jego wypłaty. Brakuje mi...