rapid fire i odwrócona sprężyna

witam,

czy ktoś z forumnych stosował takie połączenie: manetki rapid fire i przerzutka tylna z opwróconą sprężyną ? jakie są , według forumnych , teoretyczne i praktyczne zady i walety takiego systemu ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: rapid fire i odwrócona sprężyna

Ja mam taki zestaw od kilku lat. Zanim przeszedłem na odwrotna sprężynę, często chciałem zmienić z tyłu na lżejszy bieg palcem wskazującym, ale mogłem tylko kciukiem. Po zmianie dla mnie jest lepiej. Warto wspomnieć, że odwrotna sprężyna (Rapid Rise) w XTRze była dużo wcześniej niż Dual Control. Mam kilku kolegów, którzy po zmianie na odwrotną przy Rapid Fire są bardziej zadowoleni, niż z normalnej. Wg. mnie do wszystkiego mozna się przyzwyczaić, ale dla początkujących odwrotna powinna być lepsza, bo obie manetki uruchamiane kciukiem dają twardszy bieg i palcem wskazującym lżejszy.

Od trzech sezonów stosuje to połaczenie i jestem bardzo zadowolony.wcześniej jeżdziłem na s**** i z przejściem na odwrotną sprężynę nie miałem problemów,ponieważ jest podobnie.

Wszystko zależy,czy ci ten układ pasuje czy nie.

a ja nie. nie mam RF tylko DC i zdarzylo sie tak ze jechalem wyscig w Karpaczu na DC z normalna sprezyna i mnie to wkurzalo. shimano rekomenduje odwrtna sprezyne do DC, a normalna do RF i wg mnie to jest rozsadna i lepiej dzialajaca opcja niz mix.

W DC napewno, RF są bardziej elastyczne,jeżdziłem na obydwóch i wolę odwrotną sprężynę,ale z przejściem na normalną nie miałbym żadnego problemu.

ja mam DC z odwrotną i nie mialem żadnych problemów...wszystko cacy :)

ja mam RF z normalna i nie miałem żadnych problemów... wszystko cacy :P

szak i kello macie tak jak byc powinno wiec o co cho? :d

wiem że mam dobrze i chcialem sie podzielic wrazeniami z dobrze dzialającego zestawienia DC +RR :D wiec o co cho?

Kumpel ma RF + odwrotna sprężyna i bardzo sobie chwali to połączenie... ja nawiasem mówiąc przy wymianie osprzętu też zastosuje taki duet.

Pozdro!

dziękuję wszystkim za wypowiedź .

RF i odwrotna sprezyna to dobre polaczenie. Tez tak mialem w poprzednim rowerze i chce miec w nastepnym (chwilowo mam DC oczywiscie z odwrotna sprezyna).

czyli wychodzi na to ze jak by nie bylo to jest dobrze. Byle noga podawała...czego wam życzę in nekst jer..

dolacze sie,
w jednym rowerku mam RF + odwrotna
w drugim RF + normalna

i musze przyznac, ze RF + odwrotna chodzi mi lepiej (manetki LX/ p. XT) niz drugi zestaw (XT/XT)

poza tym troche do dupy taki uklad, bo sie myli czasami przerzucanie... :/

pozdrower
Peter

Ja mam od zawsze zestaw RF + normalna sprężyna. Nie wyobrażam sobie innego systemu zmiany biegów, DC mi nie pasuje, gripy tym bardziej. RF + rapid rise próbowałem ale jakoś nie mogłem się przestawić, stare przyzwyczajenia zostają i lepiej nie kombinować.