rehabilitcja

Temat dostępny też na forum: Rowery
Jak ja tęsknie za rowerem, trzeba się powstrzymywać aby na niego za szybko nie wsiąść dopiero miesiąc po zabiegu ile to jeszcze trzeba uważać...
Czy kiedykolwiek w życiu będzie można wrócić do kilkugodzinnych treningów albo choćby wycieczek rowerowych.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: rehabilitcja

Nie jestem lekarzem, więc nie mogę powiedzieć nic na pewno. Ale chyba rekreacyjna jazda nie zaszkodzi, a wręcz pomoże? Twój lekarz powinien wypowiedzieć się na ten temat, zapytaj go.

lekarza nie chce drażnić za wcześnie na cokolwiek, to być może będzie za rok taka jazda rekreacyjna, rehabilitantka powiedziała że rower stacjonarny po 2-3 miesiącach.

Głowa do góry!
Ja po wypadku jeżdżę czasem na wycieczki po 100 - 120 km, a rower mam bez przerzutek.

chlopie nie dramatyzuj, nie z takich rzeczy ludzie wychodzili

wychodzili albo i nie wychodzili

Juz Ci pisałem że to nie jest forum lekarsko-rehabilitacyjne, tam wylewaj swe żale.....

100km na rowerze bez przerzutek czy to ostre koło?
Forum nie od wylewania żali ale forum sportowe a sport łączy się z urazami, wszystko o sporcie też o zdrowiu i funkcjonowaniu narządów ruchu.
Cieśla też był kiedyś sportowcem bodajże siatkarzem?

Mam rower Romet - turystyczną damkę i ona nie ma przerzutek.
Ja Cię doskonale rozumiem. Sama byłam na początku załamana. Wydawało mi się, że nigdy już nie będę mogła jeździć, a czas wlókł się niemiłosiernie. Poza tym ja miałam okropne zrosty w stawie kolanowym i przez dłuuugi czas nie mogłam zgiąć nogi - z początku wcale.
Ćwiczenia na rowerze pomogły mi rozruszać staw. Oczywiście teraz nigdy nie będzie już tak jak przed wypadkiem, bóle będziesz pewnie odczuwał zawsze, ale NIE NALEŻY SIĘ ZAŁAMYWAĆ! Ja jeżdżę i daję radę.
Jedyne co Ci mogę poradzić to ćwiczyć mięśnie, bo to jest bardzo ważne.
Mi rehabilitant - fizjoterapeuta ze szpitala polecił takie ćwiczenie: usiąść na stole (nogi mają zwisać) i podnosić powoli nogę do góry do wyprostu. Zdrową też, bo podobno wtedy chora szybciej się "regeneruje". Jedz dużo galaretek, żelatyna pomaga na stawy. Jak mniemam jesteś jeszcze młody, więc Twój organizm powinien dać sobie radę - gorzej mają starsi ludzie.

dbig i tak i nie. Dałeś ten temat na dwóch forach: rowery i Stogi... także wszystko co tu piszemy pojawia się też na forum osiedlowym Stogów.

Z racji tego, że podobny temat już jest na forum rowerowym to proponuje by tu zakończyć dyskusje i przerzucić się do tamtego tematu.

a co sie wlasciwie stalo z tym kolanem?

sorry, juz doczytalem. troche lipa ze rehabilitujesz na za malej ramie-chyba kolano zgina sie wtedy bardziej niz powinno-wiezadlo krzyzowe ci za to nie podziekuje:). jak masz podejrzenie uszkodzenia krzyzowego-dwoglowy uda wzmaciaj przede wszystkim, czworoglowy oczywiscie tez. jezeli jest podejrzenie uszkodzenia to spoko-powinno narosnac i obejdzie sie bez rekonstrukcji (jak u mnie np.:)). jakies problemy z pelna ruchomoscia...a nie zalega ci jakas przecieta ląkotka w stawie? warto byloby ja wtedy wywalic stamtad:).

ale ja jestem ponad półtora miesiąca po artroskopii.
Rama nie za mała dobra ale nawet na rolce nie próbowałem jeszcze ćwiczyć bez obciążenia bo nie mam takiego zgięcia i nie wiem kiedy to wymaga czasu i ćwiczeń.

A nie jest tak ze pierwsze dni rehibolatcji sa mega wazne? Mialem kiedys ostra awarie łokcia, operowany. Chyba wlasnie odpuscilem rehabilitacje na maxa i tez nie moge go do konca prostowac. Pozniej juz przy kolanach, tak je męczyłem ze chcialo mi sie wyć z bolu, za to funkcjonuja teraz normalnie. Moze wlasnie przyczyna tkwi w rehabilitacji-nie wiem, po prostu sie zastanawiam...

po rekonstrukcji ACL niesamowicie wazna jest dobra rehabilitacja,spokojnie na rowerze stacjonarnym możesz już jeździć, ale żęby nie zwiększać optymalnego zgięcia w danym etapie rehab. należy ustawić siodełko odpowiednio wysoko, jak tylko odzyskasz większą kontrolę w kolanie to Twój rower niestacjonarny będzie rewelacyjnym sprżetem do ćwiczęn bo dzięki niemu będziesz mógł wzmocnić sobie mięśnie, polecam (o ile nie masz) zakup nosków, powodzenia

noski?!
spd-ki wywale na śmieci bo przez nie noga się "z korby" nie uwolniła jak ten 44 letni emeryt z Koleczkowa mnie uderzył pod delikatesami Misiek w Gdyni.
Normalne pedały wtawie do roweru wątpię żebym odważył się jeszcze w tych "sidłach" jeździć, ja tam zawodowcem nie jestem i rower do amatorskiej i rekreacyjnej jazdy wystarczy.
Na rehabilitacje chodzę cały czas, obrzęk się trzyma w nodze, pełnej stabilizacji jeszcze nie ma.

Inne tematy z forum

Apteka Elżbietańska (3 odpowiedzi)

Wita. Czy ktoś może wie, czy po remoncie w przychodni od strony wejścia dla dzieci wróci Apteka...