uszczelnienie pancerza

Hej wszystkim,

w jaki sposob porzadnie

uszczelnic odcinek pancerza: m/y tylnia przerzutka,

a pierwszym mocowaniem do ramy ?

W tym momencie mam: przerzutke XT (2002/2003) z uszczelka:) potem leci pancerzyk - oraz

tzw gumowa sprezynke firmy s****, ktora laczy pancerz z rama...na pierwszy rzut oka wyglada to solidnie, ale...

ten zestaw nie jest chyba zbytnio ok, bo po kilku ostrych wizytach w blocie i nie tylko,

srednio co miesiac, ten odcinek pancerze jest zapchany i przerzutka nie dziala jak powinna,

co niezmiernie mnie irytuje...co czynic, by ten pancerz starczyl np. na sezon ?

jak Wy to robicie, jak mozna temu zaradzic ?

Z gory dzieki..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: uszczelnienie pancerza

kombinacja klasyczna: koszulka termokurczliwa (do dostania w bogatym spektrum kolorów w każdym elektronicznym) + dedykowane końcówki pancerzy (do dostania w dobrym sklepie rowerowym - w 3M kłopot). Ewentualnie pełny pancerz.

Swoją drogą przy intensywniejszym taplaniu się w błocie spodziewałbym się raczej wymiany pancerza co paręset-tysiąc kilometrów, a nie co sezon.

Przed wymianą warto zapodać w pancerz jakiś odrdzewiacz pokroju WuDy-40: przerzutka może zacząć pracować jak nowa. Kilka razy może to pomóc, zawsze się trochę kasy zaoszczędzi na lince & pancerzu.

pozdr

Ja zastosowałem nieco inną metodę - nie uszczelniam pancerza ale
zapobiegam jego krzywiznom - co powoduje iż tarcie jest mniejsze a
pancerz wraz z linką nie zacierają się. Innymi słowy polecam Avid Rollamajig

Nie ma co się bawić w jakieś dziwne uszczelnienia. Najlepiej założyć pancerz na całej długości linki. Jak nie chcesz rozwiercać przelotek, to można puścić obok i przyczepić zipami. Inny sposób to kupno zestawy pancerza, w którym można puścić samą wewnętrzną rurkę na całej długości linki np. Nokon.

uszelnienie musi byc - bez tego po pierwszej wizycie w lesie moze byc po pancerzu

Ja nie mam żadnych uszczelnień, kompletnie żadnych !! Wszystko działa idealnie, zero problemów z działaniem tylnej przerzutki, czasami profilaktycznie wleje do kabli pedrosa extra dry. Chyba dużo tu zależy od tylnej przerzutki, moja xtr 2007 ma dużo twardszą sprężyne niż starsze modele, mimo brudnych kabli działa wszystko super. Od kwietnia mam te kable, przeżyły mnóstwo błota, myjki ciśnieniowe itp. Pancerze zwykłe clarks i linki szimano polerowane.

a czy na dzialanie wplyw maja takie detale jak:

- krotki lub dlugi wózek;
- sprezyna klasyczna lub odwrotna

?