wielkosc ramy mtb

witam mam pytanko jak dobrac rame do swego wzrostu mam ponad 190 cm tak myslalem o ramach 22,5-24 sa wogole takie wielkie ramy jak 24 ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: wielkosc ramy mtb

Ja sie ( przy wzroscie 188cm ) cisne na ramie 21 , mysle ze gdzies produkuja ramy 24 ale nie sa one tak dostepne jak ,,normalne,, rozmiary

mam 190cm wzrostu i śmigam na ramie 18.5 cala

zapewnie macie wysoka podniesiona sztyce ? na naszym rynku najwieksze rowery to rama 23 ? mam dylemat jaki ogolnie rower kupic ! na co nie ktorych wygladam komicznie wielki chlop na malym rowerku np 21 rozmiar ramy

Korzystajac z okazji (wybaczcie spamowanie forum) mam ofertę NIE DLA KAŻDEGO:

http://wiesia.nets.pl/wheeler/

Pozdrawiam

wiesia (158cm - mikruska)

Sprawa jest prosta.
Jak zejdzie się z siodełka i stoi na ziemi pełnymi stopami a pomiędzy nogami mamy rower oraz coś jeszcze :-) to odległość obu tych "instrumentów" powinna wynośić mniej więcej tyle ile wynosi szerokość dłoni. Powód jest prosty przy nagłym zeskoczeniu na ramę i przygięciu nóg nie obrywamy w pewne w/w czułe miejsce.

A właśnie, o co chodzi że sztyca ma długoś 350 mm, od kąd jest mierzona ta odlełość i jaka jest najdłuższa dostępna sztyca na rynku, ewentualnie gdzie można takie dostać, bo żuchliński np. nie ma tak długiej jak bym tego oczekiwał.

dlugosc mierzona jest od mijesca gdzie sie montuje siodelko to konca rury.
jest kilka dlugich sztyc i moze Ci taka zamowic kazdy sklep. ja mam 410mm thomsona, roox robi 430mm, tune i ritchey maja wersje 400mm, wybor jest spory

wielkie dzieki za porady bede je mial na uwadze przy zakupie roweru teraz doszedl nowy problem jaki rower wybrac tzn jakiej marki ?

> teraz doszedl nowy problem jaki rower wybrac tzn jakiej
> marki ?

;) najpierw powiedz po co Tobie (do czego) rower. Ile czasu będziesz chciał poswiecic tygodniowo/miesiecznie (w sezonie letnim/poza nim), i gdzie zamierzasz jezdzic.

witam jezdze praktycznie 7 dni w tyg 5 dni do pracy robie wtedy ok 20 km dziennie w dni wolne sobota niedziela staram sie wyjezdzac po za miasto najczesciej jezdze drogami ale staram sie jezdzic tez po lesie otomin i okolice oraz przywidz . Moj obecny rower Fuji 10 letni nadaje sie juz praktycznie na wycieczki np na dzialke ! ogolnie mysle nad Treekiem duza rama 22.5-23

Nie szalej tak z tym rozmairem :D. Wazne, zebys dobrze sie czul na rowerze, a na takim "bydleciu" ciezko sie jezdzi po terenie. Proponuje rame 19 i dluga sztyce, choc zwykla moze starczyc. Ja mam tez 190 cm wzrostu i kiedys jezdzilem na 21,5 i stwierdzam, ze to za duuuzo zdecydowanie :).

Pozdrawiam

skoro tak mowisz to bede musial zrobic male turne po sklepach i dopasowac sobie rowerek moze znajde cos ciekawego rowery 19-21 maja krotkie rury chodzi mi o dlugosc od sztycy do kierownicy dla mnie najlepsza by byla tak ok 590-600mm chodzi mi tez o dobra pozycje do jazdy pozdrawiam

W takim wypadku jak zawsze polecam:

http://www.wrenchscience.com/WS1/Secure/Fitting/Height.asp

Rama która chcę sprzedać ma górną rurę długości 60cm... jednak wiele zależy od proporcji tłowia do wzrostu.

Na pewno warto przymierzyc sie w sklepie do najwiekszej mozliwej liczby rowerow. Mimo wszystko z rowerami dla osobnikow wysokich jest lepiej niz dla niskich ;-)

jade teraz na poszukiwania swego nowego rowerku wielkie dzieki za porady bede testowal male rozmiary oraz dla porownania cos wielkiego 23-24 cale mam jeszcze pytanko gdzie w trojmiescie dostane Treeka pozdrowienia

> skoro tak mowisz to bede musial zrobic male turne po sklepach i
> dopasowac sobie rowerek moze znajde cos ciekawego rowery 19-21
> maja krotkie rury chodzi mi o dlugosc od sztycy do kierownicy
> dla mnie najlepsza by byla tak ok 590-600mm chodzi mi tez o
> dobra pozycje do jazdy pozdrawiam

uważaj trochę z tą manią 'dlugich sztyc' propagowaną przez XC - riderów. Do spokojnej jazdy po mieście i rekreacyjnego terenu wystarczy rama o niewielkim prześwicie, a może się okazać że geometria będzie bardziej pasować, a i problem za krótkiej/gnącej się/trzeszczącej sztycy odpada.

Co do dlugich ram - polecam Gary Fischer, baardzo fajna geometria, tylko gdzie toto w 3mieście można dostać?? Dlugie rury ma chyba też Unibike w modelach MTB - kupilem ostatnio ramę 17'', która miala górną rurę dl. ok. 575 cm (przy okazji UBike to niezly stosunek cena/jakość)

Chociaż jak opisaleś styl jazdy to wprost idealnie do tego nadaje się cross/treking, a te rowerki ramy mają zazwyczaj dość krótkie a wysokie - wyciągnięcie trzeba by bylo dopracować mostkiem.

pozdr/Wojtek

kaszalot dealerem treka jest u nas CYKLO w Gdyni (Wojta Radtkego 49a w podwowku). trek ma dlugie ramy, dlatego przy wzroscie 180 mam rame 17,5, reszte nadrobilem porzadna sztyca i mostkiem i pozycja i geomatria sa bardzo dobre!

krzyzak wielkie dzieki za adres wpadne tam zobaczyc co maja ciekawego zapewnie sie orietujesz jakie sa najdluzsze mostki dostepne w sklepach rowerowych ? dla mnie jakabys polecil rame 190cm ? do spokojnej jazdy powiedzmy ?

19,5 albo ew. 21,5 ale musialbys zrobic przymiarke, bo tak trudno ocenic. dlugie mostki sa, ritchey, itm, fsa i wiele innych ma modele do 140mm, takze wybor masz duzy. ja jak pisalem wczesniej mam 180cm, rame 17,5, sztyce 410mm (ale sporo zapasu) i mostek 120mm (-10st) i to jak dla mnie bardzo dobra specyfikacja i na spokojne przejazdzki i na wyscig.

witam mierzylem rozne ramy o tych parametrach co mi mowiles krzyzak sam nie wiem jestem nie zdecydowany za duzo tego wszystkiego na raz mierzylem ? musze chwile ochlonac ! co bys polecil jaka marke rowerow ? pozdrowienia

no z rozmiarem Ci nie pomoge, sam musisz czuc co Ci dobrze lezy, natomiast jesli chodzi o marke to TREK. rozwazylbym ew. SCOTT'a - tylko te dwie marki :) na trekach jezdze 3 sezon i bardzo je sobie chwale.

bardzo sie napalilem na treka ale musze jeszcze uzbierac kasy niestety nic dobrego nie jest taniego ! ale cena jeszcze nie rzuca na kolana jeszcze raz wielkie dzieki za fachowa pomoc i to nie byle od kogo pozdro stary kolarzu !!!!!!!

sztyca 410 ?? mi u żuchlińskiego powiedzieli, że nie ma dłuższej niż 400 a jak chce mieć dluższą to mam se iść do chydraulika

tralalala napisał(a):

> sztyca 410 ?? mi u żuchlińskiego powiedzieli, że nie ma
> dłuższej niż 400 a jak chce mieć dluższą to mam se iść do
> chydraulika

trzeba było zapytać czy ma jakiegoś zaufanego. ;D

Widać wie co mówi... http://www.roox.at/COMPONENTS/COMPONENTS/Seatpost_overview.htm

Noo od razu widać że dobry salon hydrauliczny :)

relaks, sluze rada

zuchol to frajer, jedyne co u niego mozna kupic to skarpetki bo ma dobry wybor

a powracając do ram, to gdzie w trójmieście mozna kupić ramy Cube ( jakie plotki krążą o tym sprzęcie)
jeśli post jest nieodpowiedzi do tematu to bardzo przepraszam :)

Krzyzak,
kazdy wie, ze jezdzisz na Trekach, ale mysle, ze oprocz Treka i Scota sa inne dobre rowerki, ktore nie koniecznie sa tak drogie jak dwie wspomniane marki.
Lubie Treki, Scoty, Cannondale'a i tak dalej, ale jak chcesz kupic porzadny rower na wyokim osprzecie, to te marki sa po prostu za drogie - za duzo placisz za nazwe (chyba, ze o to wlasnie chodzi, posiadaczowi takiego bika :)

jakie w naszym kraju? wymienilem te dwie marki z racji tego ze sa latwo dostepne u nas i ceny niewygorowane jak za ta jakosc. a to ze mam treki to czysty przypadek i z czasem dopiero zauwazylem ze sa warte ceny. poza tym jak kupowalem u nas rame mtb to za te pieniadze mialem bardzo maly wybor dlatego kupilem model 8500, a z szosa to byla okazji wiec nie chcialem jej zmarnowac, ale jakos ze troche juz przejechalem to moge z pelna odpowiedzialnosci polecic.

do: szybki
Wszystko zależy od geometrii ramy, więc wielkość nie zawsze tak dopasujesz.

ludzie mam problemik bo nie wiem czy rama 19 jest dobra dla czleka o wzroscie 163

człowieku nie idź na łatwiznę, przeczytaj najpierw wątek a potem pytaj

O co ci łazi ja chce tylko wiedziec czy nie bedzie za mala albo za duza.

na 163 to za duża człowieku, 15-17,5 maksimum myśle.

on chce "przyszłościową" scarface, nie przeczytał wątku w którym ma odpowiedż podaną a dupe truje

Inne tematy z forum

Gdzie kupić rower? (26 odpowiedzi)

Cześć! Szukam jakiegoś sklepy w Trójmieście, gdzie mógłbym kupić dobry rower po niewygórowanej...