wymiana łancucha

mam pytanko i prosbę zarazem: Podzielcie sie ze mna spostrzeżeniami na temat układu napędowego w rowerze. Kiedy trzeba wymienic łańcuch. Po jakim przebiegu? No i jak wyglada sytuacja z kaseta czy korbą? Dzieki.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: wymiana łancucha

Ja ponownie odeśle do strony http://www.cyfronet.krakow.pl/rowery/ , bo nigdzie chyba nie ma tyle o łańcuchach co właśnie na tej stronce. Znajdziesz opis kiedy należy wymienić łańcuch, jak to zrobić, sporo o kasecie itp.

ja Ci napisze z wlasnego doswiadczenia.
w rowerze gorskim zakaldajac nowy naped (zebatki+kaseta) od razu kupilem dwa lancuchy ktore zmieniam co 1000km raz jeden raz drugi, tym systemem mysle ze spokojnie zrobie na napedzie ok 15 tys. Zalezy jeszcze jakiej klasy masz naped....
w szosie natomiast na ostatnim napedzie zrobilem 24 tys km na dwoch lancuchach i moglem jeszcze spokojnie jezdzic, ale zmienilem bo juz chcilame cos nowego hehe :) tylko ze w szosie zmienialem lancuchy na przemian co 2000 km

Jak narazie wytrzaskałem jakies 5000 km i jeszcze jest ok ale pomysle nad zakupem jakiegos nowego łancuch jesli ma to przedłuzyc zywotnosc napedu.

ok, dzieki

teraz to juz masz pozamiatane....

jak zalozysz nowy lancuch to bedzie Ci skakac, dales ciala, po przejechaniu pierwszego tysiaca powinienes zalozyc nowy lancuch(najlepiej taki sam) i potem po tysiacu zalozyc stary i tak na zmiane az zacznie "skakac" a w tej chwili jak kupisz nowy to mysle ze bedzie sie pieprzyc. w tej chwili radze zebys zajezdzil naped na tym lancuchu co masz a potem niestety bedziesz musial zmienic naped (nowa kaseta na bank, a z zebatkami roznie bywa)

W koncu to nie mam jakiegos wypasionego napedu. korba sr suntour, kaseta alivio, i lancuch jakis tam nie za drogi shimano. no ale masz racje mozna przeciez byl sprobowac z tym patentem na wiecej niz jeden lancuch. Moze zlalem sprawe bo nie mam rozkuwacza do lancucha. Tak czy siak to czlowiek sie uczy na bledach

Nie wiem jak to wyjdzie u Ciebie, ale ja dzisiaj wymieniłem łańcuch na nowy, a na starym przekręciłem 3.000 km. Mam kasete Alivio, nowy łańcuch też Alivio i nic nie przeskakuje.

Ja kiedyś przejechałem 5500km na jednym napędzie, ale potem była do wymiany oprucz łańcucha także korba, bo to była TY30 i HG-37 oraz łańcuch s**** PC-38:-)

W tym roku jeżdżąc na korbie Alivio, HG-37(ta sama co wtedy, niezmieniana) i s**** PC-10 zrobiłem 2000km i trzeba było już łańcuch zmienić, bo skoki mu się zdarzały, kaseta też była już dość zużyta, zmieniłem kasete na HG-30 i łańcuch na s**** PC-38, korbe zostawiłem i narazie niecałe 2000km na nim mam. Dam Ci jeszcze jedną radę, jak będziesz za długo czekał ze zmianą łańcucha to ci się już później mimo zmiany na nowy może nie ułożyć bo kaseta lub rzadziej korba będzie zjechana.

a jaki lancuch polecilbys? i czy mozna na taki waski zalozyc zapinke zeby szybko go zdejmowac?

Marko napisał(a):

> a jaki lancuch polecilbys? i czy mozna na taki waski zalozyc

> zapinke zeby szybko go zdejmowac?

Ja używam s**** PC-38 który jest do 7,8 -rzędowej kasety. Sam mam 7-rzędową, dlatego nie stosuje wyższych modeli tego producenta. Ogólenie to każdy łańcuch s****a możesz kupić w wersji z PowerLink'iem czyli ze spinką. Odnośnie łańcuchów Shimano słuszałem że niektórzy też zakładają na nie spinki wyprodukowane przez s****a, jednak nie wiem czy takie coś jest stabilne i nie psuje działania łańcucha.

Wysokiej jakości łańcuchy robią: Rohloff, ConneX oraz Wippermann. Problemem w ich przypadku jest natomiast cena. Jeżeli natomiast już się na taki drogi łańcuch się zdecydujesz to będziesz bardzo zadowolony z jego działania. Oprucz tego słyszałem że np. Rohloff daje gwaracje na swoje łańcuchy odnośnie przejechanych przez nie kilometrów, np. 10000km.

żYwY napisał:

> Odnośnie łańcuchów

> Shimano słuszałem że niektórzy też zakładają na nie spinki

> wyprodukowane przez s****a, jednak nie wiem czy takie coś jest

> stabilne i nie psuje działania łańcucha.

Przejechałam ponad 3000km na takiej kombinacji (5 wymian łańcuchów co ok. 600km) - łańcuch Deore HG53 i złote Spinki s****a. Łańcuchy te są wąskie, bo na 9-tkę, ale mimo to bardzo ładnie się sprawują ze spinkami - nigdy mi się coś takiego nie urwało.

No i przy jakiś robótkach czy myciu roweru rewelacja... ściągasz i pyk... żadnego mordowania się ze skuwaczem. Polecam gorąco.

Akurat w typ przypadku połączenie s**** z Shimano działa bez zarzutu.

PS: Marko jak będziesz jeździł systemem zmian łańcuchów, to nie zapomnij skuć ich najpierw do właściwej długości.

uztwam spinki s****a i connexa z lancuchami shimano i mam je w sumie bardzo dlugo i jest wszystko super wiec polecam

dziekuje za porade mimo przejechanych kilosów to zaloze nowy lanuch, a jakby cos nie poszlo to go zdejme i zaloze stary.

a czy musze teraz zmienic lancuch na nowy, ale tego samego producenta i ten sam model???????????????? czy to az tak istotne?

mozesz tez zastosowac patent z trzema lancuchami
kupujesz nowy naped 3 lancuchy
robisz na pierwszym 500km, zakladasz drugi na drugim 500 i potem trzeci.
Jak na trzecim masz juz 500 to teraz z tych dwuch pozostalych wybierasz najkrotszy. znowu 500 i znowu najktotszy ......
powinienes przejechac wiecej niz na patencie z dwoma lancuchami ale jescze zalezy na jakim osprzecie bedeiesz smigal i jak mocno deptal na podjazdach :)

pozdrawiam

albo 3 lancuchy po 1000km, bo 500 za szybko leci i trzeba by co tydzien zmieniac :)

tez mozna ale to naped minumum klasy xt
ja jezdizlem na kasecie stx rc i korbie alivio to 500 to byl max
(jazda na twardych przelozeniach i czesto w blocie)
jak w takich warunkach i gorszej klasy napedzie zrobisz 2000tys to trzeciego lancucha (nowego) juz mozesz nie zalozyc :)

no zmienilem wlasnie lancuch na s**** pc48, podobno glosniej chodziu od shimano, ale powiem szczerze ze moj lancuch shimano dzwonil, wiec s**** jak narazie jest o wiele cichszy. Moje pytanie jest teraz natomiast takie: czy teraz trzymac sie zasady np z trzema łancuchami , czy moze trzasnac znowu jakies 5000 i lancuch wyrzucic do smieci i zakupic nowy?

Jak jesteś kasiasty, to zmieniaj łańcuchy po 5kkm:

łańcuch PC-48 40zł
kaseta np. PG-850 80zł
środkowa tarcza... no pewnie ze 30zł(?)
-------------------------------------------------------
po 5000km: 150zł
po 10000km: 300zł (+ inflacja)

Przy jeździe w systemie 3 łańcuchów, możesz przejechać 10kkm:

łańcuch PC-48 x3 = 120zł
kaseta np. PG-850 80zł
-------------------------------------------------------
po 10000km: 200zł

Cały pic polega na tym, że przy zmianie wyciągniętego łańcucha powinieneś zmieniać także kasetę.

mysalem ze wiecej przejade w systemie z trzema łancuchami

jak chcesz zrobic wiecej to nie ma problemu
potrzebny ci bedzie okragly pilnik do metalu albo frez z twardym kamieniem i wiertarka
jak zacznie ci przeskakiwac lancuch to poglebiasz troche zebatki i jezdzisz dalej :)

Inne tematy z forum

Rowery na chodniku-kurcze czy to tak trudno zrozumieć? (71 odpowiedzi)

Czy to tak trudno zrozumieć że rowerom (poza wyjątkami opisanymi w KD) nie wolno poruszać się po...