zmieniać korbę czy tylko zębatki

Cześć!
Mam pytanko. Jestem posiadaczem korby FSA Alphadrive 44-32-22 zęby mocowane na 4 śruby. Napęd niestety jest już zużyty (tzn. kaseta łąńcuch i z pewnością najmniejsza i średnia tarcza, blat trochę lepiej wygląda). Konieczna jest wymiana tarcz lub korby. W MK Bike widziałem, że jedna tarcza do tej korby kosztuje przeszło 100 zł (sic!), a przecież nowa korba z tarczami pewnie 300 zł nie jest warta!! Pytanie, czy wchodzić w jakieś zamienniki tych tarcz (jeśli można) i jakiej firmy wtedy kupić?? Cały zestaw aluminiowych tarcz Deore kosztuje podobno koło 100 zł? Z drugiej strony widziałem korbę Deore Hollowtech za 220 zł, a także starego LX'a (jeszcze nie Hollowtech) również za 220 zł. Jak myślicie - co robić??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: zmieniać korbę czy tylko zębatki

Wymień korbę na Shimano , blaty Shimano są najlepsze , nawet RF nie ma szans być lepszym .

zainwestuj w korbę na wielowpust isis, ten stary lx jest na kwadrat a octanik jest do d......, poza tym trzeba walczyć z monopolem shimano, co do zębatek to są standarty mocowania( roztaw śrub) i nie ma problemu aby innej firmy wstawiać tarcze jeżeli oczywiście to jest ten sam standart, a co do tego lx to chyba jednak bym sie na niego zdecydował i do tego dobry suport najlepiej na maszynowych (tylko już nie shimano)Jarek.mtb napisał(a):

> Cześć!
> Mam pytanko. Jestem posiadaczem korby FSA Alphadrive 44-32-22
> zęby mocowane na 4 śruby. Napęd niestety jest już zużyty (tzn.
> kaseta łąńcuch i z pewnością najmniejsza i średnia tarcza, blat
> trochę lepiej wygląda). Konieczna jest wymiana tarcz lub korby.
> W MK Bike widziałem, że jedna tarcza do tej korby kosztuje
> przeszło 100 zł (sic!), a przecież nowa korba z tarczami pewnie
> 300 zł nie jest warta!! Pytanie, czy wchodzić w jakieś
> zamienniki tych tarcz (jeśli można) i jakiej firmy wtedy
> kupić?? Cały zestaw aluminiowych tarcz Deore kosztuje podobno
> koło 100 zł? Z drugiej strony widziałem korbę Deore Hollowtech
> za 220 zł, a także starego LX'a (jeszcze nie Hollowtech)
> również za 220 zł. Jak myślicie - co robić??
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

lubię_rowrować napisał(a):

> co do tego lx to

> chyba jednak bym sie na niego zdecydował i do tego dobry suport

> najlepiej na maszynowych (tylko już nie shimano)

No to jaki support mam zapodać?? Radzisz w końcu korbę LX'a (rozumiem, że starego) - ona jest na kwadrat!! Jakiej firmy support (najlepiej również z modelem-pls). Mogę dostać DEORE na kwadrat za 28 zł, a słyszałem, że KINEX jest słabiutki.

Rozejżałem się za zębatkami i znalazłem sklep, gdzie mogę kupić tarcze DEORE (mała - dwadzieściaparę, średnia - czterdzieśc****rę, duża - jeszcze moja stara pociągnie). Wymiana tarcz razem wyniosłaby mnie ok. 70 zł więc mocno się zastanawiam nad tym czy nie zostawić dotychczasowej korby (FSA Alphadrive) - krucho z kasą! Właśnie - tarcze DEORE są stalowe - dwa razy cięższe, ale podobno wytrzymalsze. Jakie są Wasza doświadczenia z żywotnością tarczy - stalowych/aluminiowych, jak to wpływa na zużycie kasety i łańcucha??

Dzięki za dotychczasowe info i proszę o więcej, bo sprzęt musi być gotowy na maraton w Gdyni - w czwartek najpóźniej robię zakupy i do serwisu.

zmieniaj tarcze na deore, myślę że te kilka gram nie wpłynie aż tak bardzo na masę roweru, co do stali to napewno dłużej pociągnie niż alu, tylk9o musisz konserwować ponieważ jak zejdzie farba czy co tam pokrywa te tarcze to lubią one rdzewieć

Ok, kupię same zębatki z przodu ze względów ekonomicznych. Ale czym konserwować te zębatki?? Ja smarowałem dotychczas tylko łąńcuch olejem. Nie mam pojęcia co dać na te zęby?? HELP! PLS!
Pozdrower

W końcu nie dowieźli tarcz Deore i miałem do wyboru - albo kupować LX'a - dwie zębatki przeszło 100 zł, albo całą korbę LX'a za 220 zł i wybrałem to drugie. Jak na razie jestem zadowolony! Kasetę tradycyjnie wziąłem s**** 5.0 - wagowo nawet XT wymięka! a łańcuch PC 48. Także na Gdynię jestem już prawie gotowy!

Dzięki za porady!

Inne tematy z forum

Lekki rower trekkingowy - jaki? (144 odpowiedzi)

Witam, Poszukuję nowego lekkiego(gdyby był do 13 kg to byłoby ekstra, bo póki co widziałam same...

Rowery na chodniku-kurcze czy to tak trudno zrozumieć? (71 odpowiedzi)

Czy to tak trudno zrozumieć że rowerom (poza wyjątkami opisanymi w KD) nie wolno poruszać się po...