mamusie i dzieciaczki listopadowo-grudniowe 2013 (18)

link do poprzedniego wątku http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=511074&c=1&k=160#npu1

ROZPAKOWANE:

PAŹDZIERNIK:
14/10 (02.11) Ageska/córeczka Zosia/2400g/50cm/CC/Redłowo
16/10 (09.11) Tinneraa/córeczki Hania i Basia/2530g i 2590g/CC/Wejherowo
21/10 (06.11) Dorotka86/chłopiec Franek/2960g/55cm/CC
23/10 (05.12) Katya/synek/1700g/SN/Kliniczna
25/10 (14/11) Kiki80/córeczka Natalka/3260g/54cm/CC/Swissmed
30/10 (11/11) Asiulka86/synek Oliwier/3550g/57cm/CC/Zaspa
31/10 (02/11) Agula/synek Kacper/4200g/56cm/Kliniczna

LISTOPAD:
03/11 (02/11) amadea99/córeczka Hania/3945g/57cm/SN/Whiston
03/11 (08/11) anka165/córezka Weronika/4070kg/57cm
04/11 (??/??) Monika/córeczka Marysia/3700g/57cm/SN/Kliniczna
06/11 (04/11) mondar/synek Alan/3850g/53cm/CC/Kliniczna
06/11 (11/11) Ania/synek Łukasz/3305g/54cm/SN/Kliniczna
07/11 (09/11) Mazar/synek/3890g/55cm/CC/Kliniczna
13/11 (15/11) kaja_84/córeczka Matylda/3440g/57 cm/SN/ Wejherowo
15/11 (20/11) Katka_Gdynia/synek Franuś/3100g/53cm/CC/Redłowo
15/11 (20/11) sweetangel171/synek Igor/3390g/55cm/SN/Zaspa
16/11 (19/11) MAMA LISTOPADOWA/córka/3360g/58cm/SN/Kliniczna
17/11 (13/11) agam205/synek Filipek mały Aniołek / 3700g/ 59cm/ Kliniczna
18/11 (23/11) Cyganka Asia/córeczka Ewa/3910g/56cm/ Redłowo
19/11 (16/11) mamazosi/synek Kacperek/ 3450g/ 58cm / Zaspa
19/11 (21/11) MamaMichalka/ Synek Michałek/ 2840g./51cm/SN/Wojewódzki
19/11 (12/11) Cleanna/chłopak Albert/4160g/58cm/ SN/ Zaspa
19/11 (14/11) Lollipop/synek Staś/ 4260g/ 64cm/ CC/Swissmed
20/11 (21/11) paproszysko/córka Zosia/3420g/54 cm/SN/Zaspa
21/11 (19/11) MarcysiaS/córka Matylda/3850g/57cm/CC/Redłowo
21/11 (20/11) dorcia_86/synek Kajtuś/3240g/53cm/SN/Redłowo
22/11 (12/11) Justyna/synek Kubuś/4460g/62cm/SN/Zaspa
25/11 (25/11) Lyneth/synek Franuś/3510g/54cm/SN/Zaspa
25/11 (??/??) Asia/synek Konstanty i córka Pola/3010g i 2860g/56cm i 54cm/CC/Kliniczna
28/11 (30/12) Justyna/synek Jaś/2800g/56cm/SN/Lębork
28/11 (26/11) AniaK/córeczka/3590g/54cm/SN/Zaspa

GRUDZIEŃ:
05/12 (07/12) aagusias81/córeczka Zosia/ 4800g/63cm/SN/Redłowo
05/12 (04/12) muszka/ synek Jaś/ 4300g/62cm/CC/Swissmed
06/12 (12/12) jagodowamama/ córeczka Jagódka
08/12 (03/12) Iwona84/córeczka Zuzia/3220g/58cm/SN
10/12 (30/11) happymum87/córeczka Marysia/4700g/61cm/CC/Swissmed
10/12 (12/12) Natala/córeczka Marysia/2800g/50cm/SN/Redłowo
11/12 (06/12) Puchatkowa/synek Jasiek/4007g/57cm/SN/Wejherowo
11/12 (06/12) agnieszkaj/córeczka Kinga/4750g/61cm/SN/Redłowo
12/12 (04/12) Jednorożec/córeczka Amelia/4100g/56cm/SN/Zaspa
12/12 (06/12) AAbym/synek Kubuś/3570 g/59 cm/CC/Zaspa
14/12 (06/12) muzynia/córeczka Zuzia/3750g/57 cm/CC/Zaspa
15/12 (18/12) joahne/córeczka Pola/3750 g/54 cm/SN/Kliniczna
19/12 (20/12) perfectangel/synek Kostek/3530g/56 cm/Wejherowo
19/12 (15/12) Małga/córka/4270g/60 cm/SN/Wojewódzki
20/12 (15/12) filipinka/synek Wojtek/3860g/59 cm/SN/Wojewódzki
29/12 (18/12) Paniqa/synek Antoś/3740g/59cm/CC/Kliniczna
01/01 (26/12) Delie/synek/CC/Zaspa

NIEROZPAKOWANE:

LISTOPAD:
04/11 cudzik
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
06/12 agnieszka25
08/12 Asiula85
31/12 paulavera89 - córeczka
??/?? GrudniowaMama- Kliniczna/Wejherowo

STYCZEŃ:
9/01 Rauma7
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie i dzieciaczki listopadowo-grudniowe 2013 (18)

hej dziewczynki :)

My w piątek też byliśmy na szczepieniu, Synuś bardzo dzielnie je zniósł, płakał tylko przy wkłuciach. jak mu wyciągali igłę to zaraz się uspokajał, a po chwili nawet się uśmiechał do pani pielęgniarki :) i na szczęście żadnych dolegliwości poszczepiennych też nie miał, chociaż w nocy z soboty na niedzielę budził się co pół godziny, ale nie wiem, czy łączyć to ze szczepieniem. w każdym razie się wtedy nie wyspaliśmy i ostatecznie wylądował w naszym łóżku, gdzie odsypialiśmy do południa :P

Problemów z brzuszkiem nie miał od kilku dni, także jestem z tego powodu bardzo szczęśliwa :) podaję mu tylko biogaię wieczorem i narazie jest dobrze. najgorsze jest to, że przez te bóle brzuszka nauczył się zasypiania na rękach i wrzeszczy, jak go odkładamy do łóżeczka :/ także teraz czeka nas walka, żeby go ponownie przyzwyczaić do łóżeczka
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

perfectangel - u mnie dokladnie tak samoz Kubusiem - Delicol dziala, niby jest lepiej, ale wieczorem placz codziennie...tylko nie tkai kolkowy - niedoutulenia, tylko taki ryk przerywany
Daj znac co pediatra powiedzial, stosowalam przez kilka dni Esputicon, ale maly strasznie ulewa po nim

Aabym dobrze ze maly sie uspokaja :-)

Moj po tym Delikolu tez jakby lepiej choc wieczorem ewidentnie mial skurcze brzuszka przez godzine... nie wiem czy to kolka czy ta laktoza, jutro sprobuje sie umowic do pediatry i skonsultuje....

wczorajszej nocy Kostus spal od 24 do 6:10 i od 6:40 do 9:40... ehh jakby tak bylo zawsze to bym wyspana chodzila :-) nie spal za to miedzy 20 a 24 bo bylismy u znajomych a on zamiast spac w wozku byl gwiazda :-P

za to z piatku na sobote spalam jakies 4 przerywane godziny bo sie prezyl i stekal przez sen i ja nie moglam spac... siedzialam obok lozeczka i czytalam w necie jak mu pomoc i co moze mu byc... ehh czasem lepiej nieczytac... tak mi go zal jak tak go boli :-( chyba bym umarla z rozpaczy jakby mial codziennie kolki jak niektore dzieciaczki...

co do laktatorow to niezmiennie polecam medele mini elektric :-) szybki, poreczny i potem mozna sprzedac bo jest zapotrzebowanie na rynku :-) sama mam uzywany, wymienilam tylko lejek tory bezposrednio mnie dotyka ;-) reszta wyparzona i wysterylizowana i jestok, z allegro

wszystkie powoli uczymy sie swoich pociech :-) niech slodziaki beda grzeczne i nie placza bez powodu :-) moj synus jest grzeczniutki i nie ryczy... chyba ze ten brzuch... no dobra - raz byla histeria przy zaspyianiu ale maz go poskromil ;-)

co do antykoncepcji moj ginekolog proponuje na czas kiedy sie karmi zastrzyk ktory dziala ok 80-90 dni, mozna dwa razy to wziac, ja zamierzam z tego skorzystac dopoki bede zywic mojego sysaka ;-)

Happymum87 moi teściowie też by chcieli żebyśmy Stasia im zostawili i odpoczęli ale ja bym nie odpoczęła bo nie podoba mi się jak się opiekują swoimi pozostałymi wnukami więc bym tylko myślała co z nim robią. Zresztą oni chyba uważają że my nie potrafimy się nim zając i że płacze dlatego że mu nie śpiewamy... Taa tylko skąd oni wiedzą co my z nim robimy? Rety najchętniej bym do nich wcale nie jeździła bo zawsze wkurzona wracam ale tak się niestety nie da.

Co do antykoncepcji to byłam ostatnio u ginekologa i powiem szczerze że zagiął mnie pytaniem o nią. Jakoś jeszcze o tym nie myślałam. Proponował tabletki, plastry lub spiralę ale raczej się na nic z tego nie zdecyduje. Pewnie zostaniemy przy stosunku przerywanym lub prezerwatywach. Jak już więcej dzieci nie będziemy chcieli mieć to pomyślę o czymś innym :)

Składała któraś z Was już wniosek o becikowe? Co tam trzeba mieć? dochody za który rok brać? I na ile osób liczyć?

no bo to było kilka dni temu więc pewnie za taką cenę ktoś się już skusił .. :)

dzieki za info o laktatorach , hmm nie widzialam uzywanego na fejsie na "sprzedam dla mam" a szkoda :) hm musze przemyslec jaki kupic:)

Happymum : A jak wygladal ten tradzik niemowlecy ? bo ja mialam w emolium mala myc zamiast w oilatum i smarowac tez emolium i chyba nie pomaga.. nie ma juz krostek z grudkami ale ma wysuszona twarz najbardziej wlasnie poliki na wysokosci nosa i w dol brode i z tych krostek jest pelno takich malutkich jakby kasza pod skora .. ..

Mi pediatra powiedziała, że jak karmię piersią to nie dopajać wodą ani żadnymi herbatkami:)

Iwona, ja też mam elektryczny laktator, przy pierwszej córce miałam ręczny Avent, i po dwóch tygodniach elektryczny kupiłam bo już mnie ręka bolała. Ale kupiłam używany i polecam Medele.

A jeśłi chodzi o laktacje to ja karmię pół na pół. Najpierw zaczęłam mocno tracić mleko a teraz, jak przestałam się tym przejmować, to w sumie ściągam bez zmian, a nawet coraz więcej.

No właśnie...okres. Dziewczyny, nie wiem jak wy, ale ja już byłam na kontroli u ginekologa i zaczęłam pytać o antykoncepcje. W sumie to dalej karmie no i tak świeżo po porodzie... Chciałam spytać, czy któraś z was miała kiedyś Mirene?

Ja po poprzednim dziecku brałam Cerazette karmiąc i było ok, tylko trzeba brać te tabletki co do minuty o tej samej porze. No ale planowałam drugie dziecko, a trzeciego to już raczej nie :)

Dziewuszki podczytuję Was ale jakoś nie miałam chwili by wam odpisać :) malutka nadal grzeczna ale ja staram się ogarnąć wszystko i stąd brak czasu na odpisanie :)

Dorcia_86 dzięki za info w sprawie herbatki bocianka :D sprawdzę w tygrysku w Rumii :) póki co piję Hippa i też jest ok :)

Byłyśmy na pierwszej wizycie u pediatry i ta wysypka to tak jak przypuszczałam trądzik niemowlęcy :) mamy kąpać Marysie w wodzie z dodatkiem nadmanganianu potasu i smarować buźkę maścią clotrimazolum 3 razy dziennie... oba specyfiki do kupienia w aptece bez recepty więc jeśli któraś ma problem z trądzikiem to polecam ten zestaw do kuracji bo u małej stosujemy już 3 dzień i jest dużo lepiej :)

Moja Marysia w miesiąc przybrała 1050gram :D więc już ważymy 5350g i mamy 62 cm :) eh ta moja malutka kruszynka haha klopsik z niej ale za to kocham ją co raz mocniej :) robi się już co raz fajniejsza :D

Co do teściowych to tak jak piszecie to temat rzeka...mnie moja delikatnie irytuje bo próbuje wymusić na mnie że mam jej małą najlepiej zostawić i sobie gdzieś iść... słabo do niej dociera że nie czuje takiej potrzeby to raz, po drugie uważam że Marysia jest za mała i za bardzo jest moim przylepcem żeby miała ją porzucać, a po trzecie mam pokarmu akuratnie tyle by ją wykarmić ale zapasów nie mam żeby odciągnąć i bóg wie ile tego mieć w zapasie... i odciągam karmię i akurat za 3h jest znowu tyle by odciągnąć i nakarmić...więc nie ma tu w czym szaleć...do tego ja co 3 h muszę usiąść z laktatorem bo inaczej by mi cycki eksplodowały...tak czy siak nie zostawię małej u teściowej i już...a do niej to nie dociera eh ....

Dziewuszki te które karmią naturalnie czy dajecie coś do picia maluchom poza swoim mlekiem? Ja pytałam się pediatry i powiedziała że jak karmię piersią to mam nic nie dawać póki co....

Katya ja startowałam z butelkami tomme tippee ale ,,0" smoczki miały za duży przepływ i mała się krztusiła...przypadkiem dostałam butelkę Baby One antykolokową i jest super...ma jeszcze mniejszy przepływ i mała przestała się krztusić od kiedy pije z niej...

Widzę że wy już ostro wałkujecie temat szczepionek... mnie to czeka za 2 tygodnie :) teraz jestem na etapie próby dodzwonienia się na usg bioderek do Wejherowa i zarejestrowania nas eh...

Mamazosi z tą laktacją to chyba tak jest... ja też nic nie zmieniam a ciągle jest inaczej...teraz znowu mam wrażenie że mam więcej pokarmu... eh grunt by był...a to że za dużo :D zawsze można pomrozić i zrobić zapasy na wszelki wypadek :)

Iwona84 ja mam medela mini elektric na allegro można kupić za 240zł... to laktator elektryczny na wtyczkę do kontaktu i na baterię więc są dwie opcję... ja zaprzyjaxniłam się z nim na stałe od miesiąca i życia sobie bez niego nie wyobrażam... ściągam pokarm z 30 min z obu piersi i jest szybko, wygodnie i komfortowo :) nie wyobrażam sobie mnie z laktatorem ręcznym...

Mamazosi ja zauważyłam u siebie to samo z pokarmem. Mały je tak jak jadł a w nocy mam twarde piersi. W ciągu dnia aż tak nie szczególnie właśnie w nocy.

Iwona84 ja mam laktator ręczny Aventa i jestem z niego zadowolona. Ale ja go używałam jak miałam nawał i jak Mały był w szpitalu i nie mogłam go karmić, później to tylko trochę ściągałam jak np kropelki chciałam mu dać z butli z moim mlekiem żeby mieć pewność że je połknie :) Ja na Twoim miejscu bym kupiła ręczny lub używany elektryczny bo szkoda wydawać kasę na nowy żeby tylko czasami go używać.

U nas po szczepieniu żadnych objawów także oby tak zawsze :)

AAbym kurde ja też nie mam za wielkich tych piersi ale zastanawiam się czy to, że mały jest taki marudny od dwóch dni jest spowodowane szczepieniami czy po prostu tym, ze się nie najada, może mam jako mniej pokarmu nie wiem :( cały dzień płacze a ja nie wiem czemu...

Swoją drogą, dostałam chyba okres ;/ od 3 dni krwawie ;/

A mój Kubuś konczy dzisiaj miesiąc :) Jest śliczny i uroczy, powoli zaczyna się też uspokajać i nie ryczy non stop...dzięki czemu ja też przestalam ryczec pod prysznicem ;) Jestesmy na naturalnym pokarmie i bardzo ladnie się najada, w tydzien 300 g mu przybylo i zaczyna miec slodkie fałdki, takze cieszę się, bo w sumie tego się obawialam - mam male piersi...no ale podobno z malcyh jest więcej mleka niz z duzych ;)

Mamazosi - a jak bylo na basenie termalnym? jak maly zareagowal? a gdzie wogle jest taki basen w 3miescie? bo chyba w Aqaparku nie ma?

Iwona - ja mam ręczny Avent, podobno najlepszy z ręcznych , ale moim zdnaiem te ręczne są slabe - strasznie glosny, boli ręka przy ściąganiu i ściąganie zajmuje ok 20-30 min. Chyba elektryczne jednak lepsze, ale co kto woli :)

Iwona, na fejsie w grupie "sprzedam dla mam trójmiasto" jakaś dziewczyna miała do sprzedania laktator Tommee Tippee elektryczny za 60zł

Iwona84 ja też w Rivierze już karmiłam i tam z tym pokojem dla matki z dzieckiem jest taki myk że koło drzwi jest domofon i trzeba zadzwonić i wtedy ochrona wpuszcza- robią tak by właśnie nikt ci nie właził i tam w środku jest też mikrofalka jakby trzeba było sobie podgrzać mleko :) Byłam w tym pokoju na piętrze w tym bliżej reala jeszcze nie.

ranki najlepiej jest smarować własnym mlekiem - po skończeniu karmienia wyciskasz trochę z sutka i rozsmarowujesz na brodawce - wg mojej położnej ze szkoły rodzenia to najlepszy sposób, zresztą sama to wyprobowałam i polecam :)

Dalie - miałam ranki na samym początku. Używałam nakładek na brodawki i smarowałam bepanthenem czy jakimś tam innym kremem na popękane brodawki. Przeszło po 3 dniach. Karmić można, pod warunkiem, że tej krwi nie jest jakoś bardzo dużo. Czasami może źle działać to na brzuszek maleństwa, ale u mnie nie było problemu.
Jeżeli dziecko ulewa to to, co uleje może być takie brązowe, albo z brązowymi kropkami - to się tym nie przejmuj. Ja tak miałam i strasznie spanikowałam :D więc ostrzegam w razie czego.
A może któraś z Was chce kupić laktator medela mini elekctric. Używałam sam silniczek, przed 2 -3 tygodnie. Resztę miałam z wcześniejszego laktatora, w którym silniczek przez przypadek zalałam :/ Bylam z niego bardzo zadowolona. Kupiłam za 270 zł, odsprzedam za 200.

Czy ktoras z Was miala ranki na brodawkach? Jak sobie z nimi radzic i czy mozna podac dziecku taki pokarm (jak sciagnelam to pojawila sie krew)

Hejka , Mam pytanko do mam uzywajacych laktatorow recznych - jak sie pokarm Wam sciaga ?? Szybko to idzie czy trzeba sie meczyc i zajmuje sporo czasu ?Ja planuje kupic laktator aby odciagac co jakis czas jak bede planowala gdzies wyjsc zeby miec jedzenie a nie swiecic cyckami ..wiec chcialabym taki laktator zakupic bo jak mam wydac ponad 3 stowy i uzywac raz na jakis czas to chyba nie widze sensu , ale jak tez mam kupic reczny i sie wqrzac ze wolno odciaga to mam dylemat:) Wczoraj bylam w Rivierze tzn dokladnie tylko w Realu zeby zrobic jakies zakupy ale mi sie nie udalo , Mala sie obudzila i zaczela plakac ... Pokoj ktory tam niby jest chyba do przewijania Dziecka zamkniety byl .. wiec wlazlam do kibla dla inwalidow aby chociaz troche nakarmic ale mijalo sie to z celem bo caly czas sie ktos dobijal i dlatego jak mam znow szukac jakiegos miejsca to wole miec jednak ten laktator .. wiec czekam na Wasze opinie ;)

hej
Muszka to Twoja mała równo rok starsza od mojej.Przedszkole to super rzecz, nasza też od początku z wielką radością chodziła.

U nas ok. Mały grzeczny cały weekend więc mąż stwierdził, że ja z nim nie mam nic do roboty.
Od 3 dni mam więcej pokarmu, nie zmieniłam trybu życia i mały je tak jak zawsze. Szczególnie w nocy to odczuwam. Myślicie że to normalne? Do tej pory miałam ustabilizowaną laktację.

Inne tematy z forum

Tabletki do zmywarki. (71 odpowiedzi)

Własnie zamontowali mi w kuchni zmywareczke,chce kupic tabletki do mycia ale jest tak duzy...

gdzie pole maków?? (10 odpowiedzi)

witam, marzy mi się sesja w makach, w zeszłym roku pamiętam że jak się jechaŁO do Sobieszewa to...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (26 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...