mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (16)

Link do poprzedniego watku:
http://forum.trojmiasto.pl/mamusie-listopadowo-grudniowe-2013-15-t507452,1,160.html#npu1

ROZPAKOWANE:

PAŹDZIERNIK:

14/10 (02.11) Ageska/córeczka Zosia/2400g/50cm/CC/Redłowo
16/10 (09.11) Tinneraa/córeczki Hania i Basia/2530g i 2590g/CC/Wejherowo
21/10 (06.11) Dorotka86/chłopiec Franek/2960g/55cm/CC
23/10 (05.12) Katya/synek/1700g/SN/Kliniczna
25/10 (14/11) Kiki80/córeczka Natalka/3260g/54cm/CC/Swissmed
30/10 (11/11) Asiulka86 synek Oliwier/3550g/57cm/CC/Zaspa

LISTOPAD:

03/11 (02/11) amadea99/córeczka Hania/3945g/57cm/SN/Whiston
03/11 (08/11) anka165/ córezka Weronika/ 4070kg / 57cm
04/11 ( ) Monika/córeczka Marysia/3700g/57cm/SN/Kliniczna
06/11 (04/11) mondar/synek Alan/3850g/53cm/CC/Kliniczna
06/11 (11/11) Ania/synek Łukasz/3305g/54cm/SN/Kliniczna
07/11 (09/11) Mazar/synek/3890g/55cm/CC/Kliniczna
13/11 (15/11) kaja_84/córeczka Matylda/3440g/57 cm/SN/ Wejherowo
15/11 (20/11) Katka_Gdynia/synek Franuś/3100g/53cm/CC/Redłowo
15/11 (20/11) sweetangel171/synek Igor/3390g/55cm/SN/Zaspa
16/11 (19/11) MAMA LISTOPADOWA/córka/3360g/58cm/SN/Kliniczna
17/11 (13/11) agam205/synek Filipek mały Aniołek / 3700g/ 59cm/ Kliniczna
18/11 (23/11) Cyganka Asia/córeczka Ewa/3910g/56cm/ Redłowo
19/11 (16/11) mamazosi/synek Kacperek/ 3450g/ 58cm / Zaspa
19/11 (21/11) MamaMichalka/ Synek Michałek/ 2840g./51cm/SN/ Szpital Wojewódzki
19/11 (12/11) Cleanna - chłopak Albert/ 4160g/ 58cm/ SN/ Zaspa
19/11 (14/11) Lollipop - synek Staś/ 4260g/ 64cm/ CC/ Swissmed
20/11 (21/11) paproszysko - córka Zosia/3420g/ 54 cm/ SN/Zaspa
21/11 (19/11) MarcysiaS - córka Matylda/3850g/57cm/CC/Redłowo
21/11 (20/11) dorcia_86 - synek Kajtuś/3240g/53 cm/SN/Redłowo
22/11 (12/11) Justyna - synek Kubuś/4460g/62cm/SN/Zaspa
25/11 (25/11) Lyneth - synek Franuś/3510g/54cm/SN/Zaspa

LISTOPAD:
02/11 Agula - synek
04/11 cudzik
26/11 AniaK - córeczka / Zaspa
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka
????? Asia - córeczka Pola i synek Konstanty / Kliniczna

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
03/12 Iwona84 - córeczka Zuzia / Redlowo / Wejherowo
04/12 jednorozec - córeczka/
04/12 muszka - synek
06/12 AAbym - synek / Zaspa
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia - córeczka / Zaspa
07/12 aagusias81 - córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
12/12 JagodowaMama - córeczka Jagódka
12/12 Natala - córeczka / Redłowo
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
15/12 Małga / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie
30/12 Justyna - synek / Zaspa
31/12 paulavera89 - córeczka
??/?? GrudniowaMama- Kliniczna/Wejherowo

STYCZEŃ:
9/01 Rauma7
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (16)

Hej
DZiewczyny wywolywanie oxy wcale nie jest takie bolesne,mam porownanie do porodu naturalnego.Zwlascza jak daja miedzy czasie przeciwbolowe to bol naprawde znosny.Ale mam wrazenie ze po oxy idzie szybciej z tymi skurczami.
Jednorozec jak na mialam rozwarcie na 3 cm I brak skurczy to dAli mi test oxy.bylam 3 dni po terminie,ale to kwestia lekarza.
Happymum z tym wywolywaniem to oni sie nie spiesza.wiekszosc przeciaga Ile sie da....
A my juz po spacerku.nazjezdzalam sie na sankach jak dziecko.

niestety moga sprawdzic czy wszystko ok, ocenic lozysko i przeplywy i odeslac...

Jestem w domu. Okazalo sie ze pani doktor w srode ktora mnie badala to wpisala ze mam dzis byc na ktg usg i badaniu ginekologicznym a na oksytocynie lub cc w poniedzialek o 8. Wnerwilam sie ale wszystko ok z mala i szyjka zamknieta i mam sie nie stresowac bo wg usg z 12 tyg ktore jest naj naj dokladniejsze termin mialam na 4 grudnia czyli niby 3 dni po terminie jestem dopiero.... Wiec w pon mam byc na 8 eh i ja juz sama nie wiem bo na dzis mam skierowanie do szpitala od swojego gin i mam pyta czy takie skierowanie rowne jest z tym ze mnie przyjma i cos ze mna zrobia czy tez zbadaja i odesla??

Chyba za bardzo się pośpieszyłam bo u mnie się uspokoiło,niby skurcze mam ale niezbyt bolesne takie jak przez ostatnie kilka dni..w nocy strasznie bolał kregosłup teraz też go czuje i ledwo już siedzę bo cały czas czuje nacisk na miednice....a niby w nocy miałam rodzić wg p.doktor

Dziękuje ślicznie za wsparcie :)

A co do spania w nocy to mój mąż znalazł sposób i zakłada stopery już od paru tygodni bo strasznie głośno oddycham i zdarza mi się chrapać czego wcześniej nigdy nie robiłam więc jest jakaś metoda żeby nie uciekać na kanapę do salonu

hmm.. no ja z pierwszego usg mialam 3 grudnia wiec 9 ide na Ktg .. i ciekawe co bedzie ... Wole aby nic nie wywolywano, a z kolei w sumie sie boje ze w nocy odejda mi wody .. i bede wtedy w szoku, wole za dnia zeby cos sie zadzialo :P Ale to ode mnie juz nie zalezy.. :P Ide sie przejsc bo odgrodzili moja droge :P Dobrze ze w nocy sie nic nie dzialo bo bym miala problem, maz rano do pracy pojechal ja pozniej sie zdrzemnelam po 7 rano i patrze samochod stoi a widzialam ze wyjezdzal stad.. okazalo sie ze w polowie naszej drogi osiedlowej ktos zostawil auto i .. zaspa sie zrobila i nie bylo jak wyjechac ... teraz widze ze odsniezono ja to ide chociaz na chwile ;P

Co do terminów porodu cytuję za fundacją "Rodzić po Ludzku":

"To, że nadszedł wyznaczony przez lekarza termin porodu wcale nie znaczy, że Twoje dziecko jest gotowe do wyjścia na świat. Nie ma metody, dzięki której możliwe byłoby wyznaczenie dnia narodzin malucha ze stuprocentową pewnością - zawsze będzie to data przybliżona. Najbardziej precyzyjnie określa termin porodu badanie USG robione w pierwszym trymestrze ciąży: dokładność wynosi wtedy +/- 7 dni.

Jeśli USG robione jest między 14. a 20. tygodniem dokładność wynosi 10 dni, między 21. a 30. tygodniem - 14 dni, między 31. a 42. tygodniem aż 21 dni! Największym błędem obciążone jest wyznaczanie terminu porodu przy pomocy reguły Naegelego (wg. daty ostatniej miesiączki)."

U mnie wg USG a OM prawie różnicy nie ma, więc zobaczymy :)

Justyna moje gratulacje:) to się synuś pospieszył, dużo zdrowia dla was obojga.

happymum87 powodzenia! no dziś to się musi udać, oby poszło po twojej myśli. czekamy na wieści:)

jednorożec też czekamy na wieści co u Ciebie!

u mnie dziś pierwszy z proponowanych terminów - termin z OM. ha ha ale nic się nie zapowiada poza twardnieniami brzucha. dobrze, że huragan ustąpił. pozdrawiam was ciepło!

Ja rowniez gratuluje i zycze powodzenia tym u ktorym sie cos zaczelo.. u mnie nadal nic , hmm.. i pewnie bede miala takze wywolywany porod - czy to prawda ze mocniej wtedy bola te skurcze ?? Kurde w nocy spac nie moglam to se czytalam i jednak mam nadzieje ze sie samo rozwinie , u mnie bylo tyle terminow i sie boje ze za dlugo mala bedzie siedziala .. Ostatczny termin to byl ten 3 grudnia .. w poniedzialek jade na Ktg - ciekawe czy mnie zostawia czy do domu wysla.. teraz bede pewnie przezywala to samo co kazda z Was rodzaca po terminie .. ehh.. NO nic milego weekendu Wam zycze :)

Iwona84 - wszystkiego najlepszego z okazji urodzin :)

Happymum - 3mam kciuki zeby wszystko się szybko ulozylo i zeby Twoja Maleńka córeczka byla juz na świecie :) Nic dziwnego ze nie śpisz, tyle emocji, tez bym nie mogla...

Jednorożec - trzymaj się dzielnie! :)

Justyna - gratulacje dla Ciebie i synusia! :))

Perfectangel - ja tez męczę się z katarem, aż oczy mi łzawą, jem kiwi i piję herbatę z cytryną, ale raczej nie pomaga, heh

Ciekawe ktora z nas jeszce urodzi w ten weekend, w sumie pogoda piekna na dzieciaczki :)

Dziewczyny na katar sol morska. Super jest! Happymum powodzenia dzis,pzostale.dziewczyny rowniez. Gratuluje tez wszystkim nowym mamusiom, teraz to sie zacznie hihi. Ale faktycznie duze te niektore dzieciaczki,szok. Ja myslalam, ze moja Marysie spora,a tu kilo wiecej szok!
Co do karmienia piersia noe podlamujcie sie, czytalalm ze miedzy 3 a 6 tyg jest mniej pokarmu,ale to przechodzi. Ja tez tak mialam. Lollipop karm czesto,a jak maly glodny dokarm butelka,wazne zeby ssal piersi i je pobudzal. Ja pije herbatke Bocianek,jest super,po kazdym karmieniu pije najlepiej cos cieplego,no i regularnie sie odzywiam czy chce mi sie jesc czy nie. A co do Hippa to dobre mleko,siostra nim karmi swoje blizniaki wczesniako i faktycznie nie maja problemow z kupka, no i polecila je ich neonatolog i pediatra.
A u nas chyba byl skok rozwojowy,jak mala tak,marudzila przy zasypianiu,bo jak reka odjal wszystkie problemy. Marysia ladnie zasypia,bez marudzenia, nawet w dzien sie zdrzemnie, jest bardziej pogodna,zaczyna sie swiadomie usmiechac,no i glowe pieknie podnosi i trafia raczkami do buzi,szok!!! No i co najwazniejsze jak jest glodna da krotko znac i pozniej grzecznie czeka bez.placzu przy zmianie pieluchy, a wczesniej byl ryk na calego :-) Takze pierwszy skok mamy za soba!

Hehe ja tez spac juz nie moge od 3.. Happymun Tobie sie nie dziwie ze juz nie spisz;)

hehe no prawda to ostatnia noc kiedy moglibyscie sie wyspac... od jutra prawdopodobnie bedzie Wam towarzyszyc mala krolewna :-) swoja droga powodzenia!

Perfectangel ja na katar kropilam sobie poduszke koldre i koszulke kroplami do inhalacji lub amolem by moc oddychac... Mi pomagalo... Ja juz tez nie spie grrr nie wiem czy z wrazenia, zgagi czy glupoty. Ostatnia mozliwosc snu a ja mam oczy jak 5 zl i nawet moj maz nie spi ha ha ha

dziewuchy co na katar polecacie?
sol fizjologiczna nie pomaga totalnie a mnie tak zatyka ze sie dusze... :-(

gratulacje Justyna! to sie dzieciatko pospieszylo :-) duzo zdrowia dla Was!

Cześć dziewczyny dawno nie zaglałam na forum.

Melduję się już jako wypakowana, Jaś przyszedł na świat 28-11 , troszkę szybciej bo w 35 tygodniu, rodziłam w Lęborku silami natury, położne w szpitalu baaardzo uprzejme i pomocne.

Jak na wcześniaka dość dlugi bo 56 cm waga 2800, synek zrobil mamie spozniony prezent urodzinowy ja obchodzilam 26-11 :)

A co u Was dziewczynki ?

Muszka a wiesz moze jaki doktor ma jutro dyżur na dniu?

Muszka to troche ci wspolczuje ze sama zostalas :) ja sie boje ze nie dojade rano do swissmedu przez te zaspy haha co za pogoda koszmarna

Przez ten paraliż komunikacyjny siedzę sama w szpitalu i w sumie strasznie mi brakuje męża no i moja mała braciszka nie widziała. Na szczęście daję radę po cc się małym zajmować chociaż jestem po znieczuleniu obolala dość mocno.
Także dziewczyny dzisiaj nie zaczynajcie akcji porodowych :-) Bo nie dość że ciężko się na porodowke dostać to jeszcze potem będzie ciężko was odwiedzić.

Ja mam nadzieje ze u mnie sie nic dzis nie rozwinie - bo bede miala problem z dojazdem do szpitala wiec niech mala dzis siedzi sobie bo jak by sie zaczelo cos dziac to w panike bym wpadla.. Droga dojazdowa do mojego osiedla jest zasypana.. i samochody chyba tu nie dojezdzaja .. Masakra , a jakos nie widze siebie dralujacej do glownej drogi w tych zaspach... Maz przybiegl do domu zostawiajac samochod i pojechal zmienic opony .. ciekawe czy dojedzie tu pozniej..