mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (17)

link do poprzedniego wątku: http://forum.trojmiasto.pl/mamusie-listopadowo-grudniowe-2013-16-t509087,1,130.html

Otwieram nowy wątek -może coś ruszy się u nas ;)
ROZPAKOWANE:

PAŹDZIERNIK:
14/10 (02.11) Ageska/córeczka Zosia/2400g/50cm/CC/Redłowo
16/10 (09.11) Tinneraa/córeczki Hania i Basia/2530g i 2590g/CC/Wejherowo
21/10 (06.11) Dorotka86/chłopiec Franek/2960g/55cm/CC
23/10 (05.12) Katya/synek/1700g/SN/Kliniczna
25/10 (14/11) Kiki80/córeczka Natalka/3260g/54cm/CC/Swissmed
30/10 (11/11) Asiulka86/synek Oliwier/3550g/57cm/CC/Zaspa
31/10 (02/11) Agula/synek Kacper/4200g/56cm/Kliniczna

LISTOPAD:
03/11 (02/11) amadea99/córeczka Hania/3945g/57cm/SN/Whiston
03/11 (08/11) anka165/córezka Weronika/4070kg/57cm
04/11 (??/??) Monika/córeczka Marysia/3700g/57cm/SN/Kliniczna
06/11 (04/11) mondar/synek Alan/3850g/53cm/CC/Kliniczna
06/11 (11/11) Ania/synek Łukasz/3305g/54cm/SN/Kliniczna
07/11 (09/11) Mazar/synek/3890g/55cm/CC/Kliniczna
13/11 (15/11) kaja_84/córeczka Matylda/3440g/57 cm/SN/ Wejherowo
15/11 (20/11) Katka_Gdynia/synek Franuś/3100g/53cm/CC/Redłowo
15/11 (20/11) sweetangel171/synek Igor/3390g/55cm/SN/Zaspa
16/11 (19/11) MAMA LISTOPADOWA/córka/3360g/58cm/SN/Kliniczna
17/11 (13/11) agam205/synek Filipek mały Aniołek / 3700g/ 59cm/ Kliniczna
18/11 (23/11) Cyganka Asia/córeczka Ewa/3910g/56cm/ Redłowo
19/11 (16/11) mamazosi/synek Kacperek/ 3450g/ 58cm / Zaspa
19/11 (21/11) MamaMichalka/ Synek Michałek/ 2840g./51cm/SN/Wojewódzki
19/11 (12/11) Cleanna/chłopak Albert/4160g/58cm/ SN/ Zaspa
19/11 (14/11) Lollipop/synek Staś/ 4260g/ 64cm/ CC/Swissmed
20/11 (21/11) paproszysko/córka Zosia/3420g/54 cm/SN/Zaspa
21/11 (19/11) MarcysiaS/córka Matylda/3850g/57cm/CC/Redłowo
21/11 (20/11) dorcia_86/synek Kajtuś/3240g/53cm/SN/Redłowo
22/11 (12/11) Justyna/synek Kubuś/4460g/62cm/SN/Zaspa
25/11 (25/11) Lyneth/synek Franuś/3510g/54cm/SN/Zaspa
25/11 (??/??) Asia/synek Konstanty i córka Pola/3010g i 2860g/56cm i 54cm/CC/Kliniczna
28/11 (30/12) Justyna/synek Jaś/2800g/56cm/SN/Lębork
28/11 (26/11) AniaK/córeczka/3590g/54cm/SN/Zaspa

GRUDZIEŃ:
05/12 (07/12) aagusias81/córeczka Zosia/ 4800g/63cm/SN/Redłowo
05/12 (04/12) muszka/ synek Jaś/ 4300g/62cm/CC/Swissmed

NIEROZPAKOWANE:

LISTOPAD:
04/11 cudzik
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
03/12 Iwona84 - córeczka Zuzia / Redlowo / Wejherowo
04/12 jednorozec - córeczka
06/12 AAbym - synek / Zaspa
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia - córeczka / Zaspa
08/12 Asiula85
12/12 JagodowaMama - córeczka Jagódka
12/12 Natala - córeczka / Redłowo
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
15/12 Małga / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie
31/12 paulavera89 - córeczka
??/?? GrudniowaMama- Kliniczna/Wejherowo

STYCZEŃ:
9/01 Rauma7
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (17)

Ja tez jadlam to co bylo i na szczescie nic nie zaszkodzilo Malej:)
Monika Hmm.. MI pediatra powiedziala ze trzeba szybceij po recepte przyjsc a pozniej na szczepienie, jakos nie odpowiada mi ta przychodnia.. bede musiala zmienic- ile razy mozna zmieniac pediatre?? Bo ja w nowych rejonach dla mnie mieszkam i obawiam sie ze 2 raz jak ja przepisze do innej pediatry to moze tez mi nie podpasowac..

Monika ja używam wkładki ale podczas karmienia to za mało i jak gdzies jestem to pieluche podkladam w domu nie bo jak cos to mam się wco przebrać.

Monika aile tygodni miała Marysia jak ją szczepilas? Ja Malego zapisalam na 3 stycznia i to bedzie 6 tyg od pierwszej szczepionki ale wolałabym chyba jednak trochę później szczepić ale nie wiem czy tak można.

Stas też dlugi i chudy jest. I tez czesto za szerokość za duże a na długość są dobre rzeczy. Albo rekawki czesto za krotki sa bo ma długie ręce.

I ja witam po Świętach! Mimo obaw o jedzenie równiez sie objadlam i Marysia tez nie miala problemow z brzuszkiem! A jadlam ryby na przerozne sposoby, pierogi ruskie i z kapusta i grzybami, krokiety, rozne miesa. Hurra :-) Podroz tez zniosla dobrze,bo bylismy o moim rodzinnym domu na Mazurach. Byly moje dwie siostry z rodzinami, w tym jedna z 5- misiecznymi bliznikami,wiec siasc do Wigilii bylo naprawde trudno, bo ciagle ktores z dzieci chcialo jesc, albo spac :-) Ale bylo przynajmniej wesolo! Dzis jedziemy do drugich dziadkow tym razem na Kaszuby,juz mam troche dosc i posiedzialabym w domu...
Co do karmienia to ja tez wychodze do drugiego pokoju,zeby noe lrepowac innych, ale nie wstydze sie siostr czy mamy, bo to przeciez normalne. A dziewczyny wy nie uzywacie wkladek laktacyjnych, ze mowicie, ze wam leci z piersi i musicie pieluchy podkladac? Ja bez nich bym nie wyrobila.
Iwona co do.szczepien to ja juz wyzej pisalam, ze nie trzeba swoich, bo maja na miejscu. Ja zaplacilam niecale 800zl za 6w1, pneumokoki i rotawirusy, ale teraz nie pamietam ile za co dokladnie.
Mamazosi moja Marysienka tez dluga i ciagle odkladam nowe rzeczy, z ktorych wyrasta. Niektore to na szerokosc duzo za duze a na dlugosc w sam raz...
A dziewczyn moze ktoras chce odkupic mega karton pieluszek Dada 2? Bo nawet nie zdazylam zaczac a juz w 3 weszlismy. Teraz nie wiem ile sztuk w nich jest,ale bardzo duzo. Jak ktoras chce to sprawdze po powrocie. Pozdrawiam i milego weekendu!

Hej
Delie I paniqua chyba tylko Wy zostalycie w dwupakach takze szybkiego,bezproblemowwego rozpkakowywaniq zycze!:)
My od niedzieli poza domen,troche nam sie maly przez to rozregulowal ale nie jest zle.W sumie to jest lepiej niz zakladalam.
Objadlam sie I wypoczelam jak nigdy.nie ma to jak dziadkowie!!
Brzuszkowych problemow mimo swiat brak.

Co do kobiecosci to przed swiatami z malym zrobilam maraton po sklepach I mam kilka fajnych ciuchow,w ktorych czuje sie fajnie.do tego makijaz I szpilki.super!

U mnie kilka kg na plus wiec wybieram sie od 2.01 na fitnes- opcja mega spalanie czyli dla osob ze zbednym tkuszczykiem tu I owdzie.na razie raz w tygodniu,plus raz w tyg sauna.moze ktoras sie przylaczy.rejon gdansk poludnie???
Moj maly wyrosta z 62!nosil go raptem 2 tyg....strasznie dlugi chlopak z niego.
Jakiis ostatnio z waga przyspieszyl.

Witajcie dziewczynki poświątecznie :)

Trochę mnie nie było i nie dam rady Was nadrobić, ale pobieżnie przeleciałam przez wątek, więc po kolei:

Gratuluję nowym Mamusiom :) już malutko dwupaków zostało, zaraz trzeba będzie zmienić wątek na "mamusie i dzieciaczki" :)

Co do usg bioderek, ja zarejestrowałam Małego na Dąbrowie do dr Króla też na 17.01, a rejestrowałam 6 grudnia, także ponad miesiąc się czeka.

A u nas raz lepiej raz gorzej. Mały w ciągu dnia coraz mniej śpi i bywa czasem marudny. Nie lubi za bardzo sam leżeć, woli na rękach, co niestety bywa uciążliwe. Z karmieniem na szczęście nie mamy problemu i młody w ciągu dwóch tygodni pomiędzy wizytami u lekarza przybrał 750 g. czyli jak na cyca bardzo ładnie. I niestety zdarza mu się coraz częściej ulewać, mimo że po każdym karmieniu mu się odbija i to dosyć konkretnie.
Na szczęście też nie ma za dużych problemów z brzuszkiem, nawet teraz w okresie świątecznym, jak sobie trochę pozwoliłam z jedzonkiem poszaleć :) czasem się pospina, jakby miał zatwardzenie, ale to tylko kilka minut w ciągu dnia i potem jest ok. Jak ma dłuższe ataki, to daję mu espumisan i jest dobrze.

Pozdrawiam i lecę do mojego marudy, bo się właśnie cyca domaga :)

Iwona84 w przychodni na Dąbrowie robią usg bioderek. Rejestrowałam Małego 3 grudnia i idziemy 17 stycznia więc trochę się czeka. I najpierw rejestrowałam a później dostałam skierowanie od pediatry do ortopedy.

Co do karmienia piersią przy innych to ja nie karmię. Zawsze wychodzę do innego pokoju. Nie uśmiecha mi się świecić cyckami przy innych, tym bardziej że jak Mały z jednego je to z drugiego leci więc żebym nie była zaraz cała mokra to podkładam sobie pod tą drugą pierś pieluchę więc z cyckiem na wierzchu bym musiała siedzieć. Wkurza mnie to, że jak gdzieś jesteśmy to prawie cały czas siedzę sama w pokoju no ale wolę tak niż karmić przy innych.

My jesteśmy po chrzcinach. Mały cały czas spał :) Nawet się nie obudził jak ksiądz wodą polewał :) W domu też obudził się tylko na jedzenie i spał dalej. Nikt nie wierzył, że on płacze :) Ale może odsypiał bo w nocy poszedł spać o 1:30 a tak to cały czas płakał od 21 bo wujek zapomniał mi powiedzieć, że w rybie w galarecie była też cebula a nie tylko ryba jak zapewniał ;/

Muszka jak tam u was po kropelkach? Ja też zaczęłam je dawać Małemu i wydaje mi się, że jest lepiej.

Mamazosi dzięki za przepis na pierogi, zrobiłam z samym szpinakiem i fetą i są pycha. Pewnie pierogów za często robić mi się nie będzie chciało ale naleśniki z tym też powinny być dobre :)

ja dziś obdzwoniłam przychodnie w gdańsku i terminy na bioderka na luty:/ jestem zapisana na 05.02 ale mała będzie miała 7,5 tygodnia wtedy. dzwoniłam na świętokrzyska (tam jestem zapisana), na nowy chełm wilanowska, na kilińskiego, lux-med (tylko prywatnie). wiecie gdzie jeszcze na nfz robią usg? najwyzej pójdziemy szybciej prywatnie.

perfectangel ja też miałam wahania nastrojów. do tej pory zdarza mi się popłakiwać, choć rzadziej, ale ze szczęscia, wzruszenia. a weekend miałam mega doła i poczucie takiej samotności. na szczęscie minęło. mała daje mi pospać, w dzień też mam trochę czasu dla siebie, więc mam czas odetchnąc. ubrałam swoje dzinsy sprzed ciazy, na spacerek z wózkiem buty na koturnach i czułam się tak kobieco:) brakowało mi tego w ciąży:) a kupek mała robi tak koło 5, zdarza się, że dwie w ciągu pól godziny a czasem przez pól dnia nic. zazwyczaj karmię w sypialni, ale już mnie wkurzało takie alienowanie w święta i dwa razy karmiłam w salonie przy moim rodzenstwie i szwagrach. może ich to bardziej zawstydzało niż mnie, ale jak się przyzwyczają to nikogo to szokować już nie będzie;)

dziewczyny posiadacie nienie elektroniczne? my mielismy z baby ono, ale strasznie szumiała nam i oddaliśmy. teraz szukamy jakies poleconej i sprawdzonej firmy, która będzie dizałać bez zarzutu.

OK dziekuje Ageska za info :)
Perfectangel : no ja jakos tez przy rodzinie nie jestem w stanie karmic za to jak sami jestesmy w domu to latam z cyckami na wierzchu, a wszystkie okna mamy takie duze balkonowe , wiec musze sie kontrolowac czy plisy na pewno sa na wysokosci ze mnie od pepka do szyi nie widac , choc o tym zapominam hehe Mam nadzieje ze sasiad zaden mnie nie widzial :P

Iwona ja mialam skierowanie od pediatry do ortopedy a nie konkretnie na usg, tak powinno być. Moja mała miała tez prawie 7tyg w czasie badania :) z tego co kojarze to jeszcze w przychodni dąbrówka na dąbrowie robia ale nie jestem pewna no i widze że coś im chyba strona nie działa..

a co do karmienia to karmicie przy innych ? tzn przy rodzince czy znajomych bo ja jakos nie moge... wiem ze to naturalne i normalne ale jakos nie chce swiecic cyckami, a potem wkurzam sie ze musze wyjsc do innego pokoju jak mamy gosci odwiedzajacych lub sami goscimy u innych jak podczas swiat... przy mezu oczywiscie nie mam problemu;
jestem dziwna czy ktoras z Was ma lub miala podobnie?

Delie ja po takiej duzej sesji aktywnosci malucha wyladowalam na porodowce ;) bo wody odeszly. Jeszcze chwila i bedziecie razem. Poki co spij ile sie da!!! :-) ja mam juz takie wory i cienie pod oczami ze szok... ehh cos za cos... choc czasem nachodzi mnie pytanie co mnie podkusilo ze malucha mi sie zachcialo, a potem patrza sie na mnie te wielkie granatowe oczy i juz wiem :-)
ale jakies zawirowania hormonalne przemieszane z depresja poporodowa mnie nie ominely bo momentami kobieca psychika mi siada i czuje sie taka oblesna i nieatrakcyjna i zalana mlekiem ulanymi innymi takimi i tak mi zle ze moglabym ryczec jak male dziecko... na szczescie nie zdarza sie to zbyt czesto, ale jednak...
a karmienie piersia to nie jest moj zywiol... maly juz ladnie je i pokarmu jest w sam raz i nawet jest to wygodne :-) ale jakos nie do konca mi to lezy, ale skoro sie ladnie ustalilizowalo postaram sie karmic na ile pokarmu starczy... wkurza mnie ze jak karmie jedna piersia to z drugiej samo leci ...
dziewczyny a ile kup robia Wasze pociechy ? bo u nas to mam wrazenie ze non stop... zuzywam dziennie ok 8-10 pieluch i w kazdej kupa...

OK dzieki- Zuzia zapisana- to bedzie miedzy 6 a 7 tyg urodzenia Malej- nie bedzie za pozno ? Ageska co bylo potrzebne ? Skierowanie od pediatry na usg czy skierowanie do ortopedy - bo w sumie maz dzwonil i nie wiem dokladnie bo go w domu nie ma, wiec wole wiedziec co bedzie potrzebne zeby nie czekac tyle czasu na marne .
Nie wiem gdzie jeszcze na nfz robia - wiec jak ktos wie prosze o info , moze udaloby sie gdzies szybciej znalezc ;)

Iwona ja robiłam usg w gdynia tutaj http://www.przychodnia.gdynia.pl/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=13&Itemid=19
ale czekalam na wizyte 3tyg.

no w sumie to z Gdyni nie jestem .. to Pogorze do ktorego naleze jest chyba pod Kosakowo .. po drugiej stronie ulicy to Gdynia .. wiec odpada, jak bylam u pediatry to powiedziala zebym wtedy sie zapytala znow o usg.. jakby teraz mi nie mogla dac skierowania.. Dzis meza wysle do niej zeby dala skierowanie .. bo skoro piszecie ze najlepiej jak najszybciej zrobic to nie widze sensu zeby czekac do szczepionki i pytac znow o usg bioderek.. a poloznej w tej przychodni w ogole nie ma dlatego sie ciesze ze ze szkoly rodzenia byl warunek zeby od nich przychodzila na patronaz, dlatego prosze o jakies namiary gdzie na nfz mozna sie zarejestrowac i za dlugo sie nie czeka.. :) Moze ktos pomoze ;)

Iwona,

jesli jestes z Gdyni, to Gdynia sponsoruje dla swoich nowych Obywateli usg bioderek.
MNie umawiala polozna ktora przychodzila do ans po porodzie, chyba po 3ciej wizycie, przychodzila co 2-3 dni, zadzonila i podala termin.

Nie mialam wtedy zadnego skierowania, a ona dopelnila wszystkich formalnosci (mimo ze usg bylo robione nie w mojej rejonowej przychodni)

chyba najlatwiej bedzie jesli zadzonisz do swojej przychodzni babaki z rejestracji[powinny cos wiedziec albo zadzwon do tej pielegniarki z patronazu, zawsze to ok. 100 zł w kieszeni, np. na szczepionke.

pozdrawiam

Hej macie namiary gdzie robia to usg na nfz ?? I jakie sa miejwiecej terminy? Wolalabym Gdynie no ale jesli w GDansku sa szybsze terminy to moze tez byc, z gory dzieki za info!

Paniqa - ja w sumie zazdroszczę Tobie, że idziesz już dziś po dzidzię.
U mnie wciąż brak jakichkolwiek sygnałów, żeby mały chciał zmienić lokum. Wierci się, kopie i fika w najlepsze, a mój brzuch cały obolały :(

mamozosi dziekuje bardzo! znow mnie ratujesz! :*

Iwnonka mozna sie zArejstrowac nie majac skierowania.

Co do bioderek to zaleca sie do 4 tyg,u dziewczynek czesciej sa wady niz u niz u chlopcow.tak jak pisalam na świetokrzyskiej w listopadzie terminy byly na styczen ze skierowaniem od pediatry.

Inne tematy z forum

jakie kwiaty na balkon/ganek? (7 odpowiedzi)

Mam ogromny problem z dopasowaniem kwiatow w donice na balkon i ganek domu, poniewaz oba sa od...

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (66 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

Jak mieszka się w Wejherowie? (34 odpowiedzi)

Być może będziemy musieli wyprowadzić się z Gdańska w okolice Wejherowa, bo mąż dostał dobrą...