mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (17)

link do poprzedniego wątku: http://forum.trojmiasto.pl/mamusie-listopadowo-grudniowe-2013-16-t509087,1,130.html

Otwieram nowy wątek -może coś ruszy się u nas ;)
ROZPAKOWANE:

PAŹDZIERNIK:
14/10 (02.11) Ageska/córeczka Zosia/2400g/50cm/CC/Redłowo
16/10 (09.11) Tinneraa/córeczki Hania i Basia/2530g i 2590g/CC/Wejherowo
21/10 (06.11) Dorotka86/chłopiec Franek/2960g/55cm/CC
23/10 (05.12) Katya/synek/1700g/SN/Kliniczna
25/10 (14/11) Kiki80/córeczka Natalka/3260g/54cm/CC/Swissmed
30/10 (11/11) Asiulka86/synek Oliwier/3550g/57cm/CC/Zaspa
31/10 (02/11) Agula/synek Kacper/4200g/56cm/Kliniczna

LISTOPAD:
03/11 (02/11) amadea99/córeczka Hania/3945g/57cm/SN/Whiston
03/11 (08/11) anka165/córezka Weronika/4070kg/57cm
04/11 (??/??) Monika/córeczka Marysia/3700g/57cm/SN/Kliniczna
06/11 (04/11) mondar/synek Alan/3850g/53cm/CC/Kliniczna
06/11 (11/11) Ania/synek Łukasz/3305g/54cm/SN/Kliniczna
07/11 (09/11) Mazar/synek/3890g/55cm/CC/Kliniczna
13/11 (15/11) kaja_84/córeczka Matylda/3440g/57 cm/SN/ Wejherowo
15/11 (20/11) Katka_Gdynia/synek Franuś/3100g/53cm/CC/Redłowo
15/11 (20/11) sweetangel171/synek Igor/3390g/55cm/SN/Zaspa
16/11 (19/11) MAMA LISTOPADOWA/córka/3360g/58cm/SN/Kliniczna
17/11 (13/11) agam205/synek Filipek mały Aniołek / 3700g/ 59cm/ Kliniczna
18/11 (23/11) Cyganka Asia/córeczka Ewa/3910g/56cm/ Redłowo
19/11 (16/11) mamazosi/synek Kacperek/ 3450g/ 58cm / Zaspa
19/11 (21/11) MamaMichalka/ Synek Michałek/ 2840g./51cm/SN/Wojewódzki
19/11 (12/11) Cleanna/chłopak Albert/4160g/58cm/ SN/ Zaspa
19/11 (14/11) Lollipop/synek Staś/ 4260g/ 64cm/ CC/Swissmed
20/11 (21/11) paproszysko/córka Zosia/3420g/54 cm/SN/Zaspa
21/11 (19/11) MarcysiaS/córka Matylda/3850g/57cm/CC/Redłowo
21/11 (20/11) dorcia_86/synek Kajtuś/3240g/53cm/SN/Redłowo
22/11 (12/11) Justyna/synek Kubuś/4460g/62cm/SN/Zaspa
25/11 (25/11) Lyneth/synek Franuś/3510g/54cm/SN/Zaspa
25/11 (??/??) Asia/synek Konstanty i córka Pola/3010g i 2860g/56cm i 54cm/CC/Kliniczna
28/11 (30/12) Justyna/synek Jaś/2800g/56cm/SN/Lębork
28/11 (26/11) AniaK/córeczka/3590g/54cm/SN/Zaspa

GRUDZIEŃ:
05/12 (07/12) aagusias81/córeczka Zosia/ 4800g/63cm/SN/Redłowo
05/12 (04/12) muszka/ synek Jaś/ 4300g/62cm/CC/Swissmed

NIEROZPAKOWANE:

LISTOPAD:
04/11 cudzik
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
03/12 Iwona84 - córeczka Zuzia / Redlowo / Wejherowo
04/12 jednorozec - córeczka
06/12 AAbym - synek / Zaspa
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia - córeczka / Zaspa
08/12 Asiula85
12/12 JagodowaMama - córeczka Jagódka
12/12 Natala - córeczka / Redłowo
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
15/12 Małga / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie
31/12 paulavera89 - córeczka
??/?? GrudniowaMama- Kliniczna/Wejherowo

STYCZEŃ:
9/01 Rauma7
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (17)

Wszystkiego najlepszego dziewuszki dla Was waszych maluszków i rodzin :)

Wszystkiego Najlepszego z okazji Bożego Narodzenia :)
Niech maluchy się dobrze chowają, a te które jeszcze w brzuchach niech już się nie wygłupiają i przychodzą do nas (oczywiście dopiero po kolacji wigilijnej byśmy mogły się najeść uszek, pierogów, rybek, maku itd :))

Ja też chciałabym złożyć wszystkim mamom życzenia świąteczne. Wszystkiego naj, duże zdrowia dla maluchów i cierpliwosci i uśmiechu dla mam.

dobrze powiedziane Aabym :-) silent night :-)

dziewczyny co trzeba zlozyc do Zusu w sprawie macierzynskiego? mam na to dwa tygodnie?

hej,
a my po pierwszej wizycie u pediatry. Oboje jestesmy alergikami, wiec dostalam zakaz jedzenia przez 3 mce produktow alergizujacych - mleka i wszystkiego co na mleku w proszku - np. slodyczy, kefirow i jogurtow w skladzie z mlekiem w proszku, smietany, pomidorow, cytrusow, etc., Do tego pediatra mowi ze mozna robic mięso na oliwie zoliwek, tylko nie na cięzkim oleju, bo niewazne na czym tylko jakie to mieso. Nawet mowi ze brokul od czasu do czasu mozna zjesc. U nas na sniadania (często o 13 ;) chleb z wedlinką lub zoltym serem, na obiad indyk/kurczak na wodzie z makaronem lub z kaaszą, ziemniakami, od czasu do czasu jakas rybka...na kolacje czesto nie ma czasu ;) z owocow - jablka i banany...na razie nie testuje nic innego, sprobuje po mcu

Dziewczyny, zycze Wam magicznych chwil z okazji świąt, czasu spędzonego w spokoju i przy rodzinnej atmosferze, no i zeby nasze maluszki w te święta byly grzeczne, bo wiadomo - all mum want to have for Christmas Silent Night ;)

Joahne a mozesz polecic jakis co ksztaltem piers przypomina?

moj maly tez sie tak rozkrecil ze moglby caly dzien na cycku wsiec a tak sie zyc nie da...

ja staram sie odbijac bo jak tego nie zrobie to Kostek ulewa, juz mnie wkurza ze wszystko zapaskudzone :-( ale nie zawsze mi sie udaje to odbijanie...
i wlasnie przez to ulewanie spi poki co ze mna... bo boje sie ze sie zakrztusi i nie zdaze zareagowac....

wesoly swiat forumki! cudownej, rodzinnej atmosfery :-)

hej dziewczyny:) nie mam czasu pisać, choć nadrobiłam wasze posty. z malutką uczymy się siebie nawzajem, karmię ją tylko piersią, dziś byłyśmy u położnej i książkowo przybiera na wadze, co mnie bardzo cieszy.

dziś w końcu zdjęli mi szwy, w czwartek/piątek nie mogłam przez nie normalnie funkcjonować tak mnie ciągnęły. dopiero wtedy dowiedziałam się, żeby spryskiwać je octeniseptem i o wiele lepiej zaczęły się goić.

dziewczyny odbijacie dzieci po karmieniu piersią? położna dziś mówiła, że nie trzeba, a moja mała zawsze przy cycu zasypia, więc podnosząc ją rozbudza się i znowu trzeba usypiać. i kolejne pytanie. dzieci śpią z wami w łóżku czy w łóżeczku? my chcieliśmy, żeby spała w łóżeczku, ale często się wybudza, a w łóżku z nami przesypia nawet 4,5 godziny.

perfectangel ja daję smoczek, ale nie zawsze mała chce ssać. położna mówiła, żeby dawać, bo tak to będzie mi na cycku wisieć pól dnia. ale dawaj taki co kształtem przypomina pierś, nie te wyprofilowane i wykształtowane pod buźkę dziecka.

dziewczyny czy którejś z was zapchał się przewód mleczny? ja mam przy sutku taką kulkę twardą wielkości grochu, staram się masować jak mała ssie, może macie jakiś sposób?

wesołych świąt wam życzę:)

Hej.

U nas Franek smoczka nie używa, bo nie potrzebuje na razie. Na wszelki wypadek mamy kupiony smoczek MAM Perfect 0-6 Poleciła mi go koleżanka; ma ortodontyczny kształt i jest bardzo cieniutki. Leży i czeka, mam nadzieję, że się nie doczeka ;)

My robimy Franiowi prezent pod choinkę :) U nas w rodzinie to pierwsze malutkie dziecko więc jest szaleństwo, to i my mu prezencik pod choinką położymy.

coś Filipinka zamilkła, może już się doczekała malucha :)

Przyjmijcie i od nas najlepsze życzenia z okazji Świąt Bożego Narodzenia Aby pierwsze Święta spędzone z Maluszkami w gronie rodzinnym były niezapomniane, pełne wrażeń, emocji, ciepła i miłości.

Dziewczynom oczekującym na Maluszka życzymy szybkiego i bezproblemowego rozwiązania i duuużo radości sił i zdrówka dla Maluszka.

Pisze juz dzisiaj bo nie wiem jak jutro bedzie z czasem:)

Zycze Wam wesolych spokojnych radonsych Swiat w gronie rodzinnym. Zeby nasze maluszki jadly ladnie,rosly jak najmniej chorowaly i przesypilay cale nocki:)a rodzenstwu duzo zdrowka jak najmniej chorb i zazdrosci:)
A dla rozpakowanych mam szybkiego jak najmniej bolesnego porodu i szczesliwego zakonczenia.

A Filipek aniolek niech czuwa nad rodzicami i jej rodzina.

Pozdrawiamy Beata, Damian i maly Gabrys z siostrzyczka Hanusia:*
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

co do mm i mleka mamy ja tam uwazam ze najwazniejsze zeby dziecko najedzone bylo, mleko mamy oczywiscie najlepsze ale jak sie nie da to trudno. wiem po moim starszym ze mm tez jest ok, rosnie jak na drozdzach, nie jest gruby jak to sie niby dzieje po mm, i zdrowy, bardzo rzadko choruje. teraz Kubus troszke ode mnie wypil, zawsze to troche tych dobrych skladnikow. szkoda ze sie nie udalo ale coz, nic nie zrobie:) ale jest tez plus, tatus moze tez karmic, a tym zwiekszac swoja bliskosc z maluchem:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

hej:) znalazlam chwilke:) u nas dobrze, niestety karmienie piersia znowu sie nie udalo, mimo przystawiania mnleka wiecej sie nie robilo az zaniklo wiec maly dostaje bebiko:) je mega duzo;p niestety rzadko odbija ;/ niestety tez mimo odbicia jak poloze go po 30 minutach uleje mu sie odrobinka i ma czkawke...chlopaki sie "dogaduja::) Marcinek przykrywa brata jak sie odkryje, da dydusia( bo uzywamy ale zadko, jak juz maly zasnie to wypluwa wiec ma go moze przez cala dobe lacznie godzine), pocaluje w czulko i przytuli:) ogolnie wszystko fajnie:)

Zycze wam z okazji swiat duzo usmiechow waszych dzieci, braku wizyt w przychodniach oprocz tych koniecznych:), zeby wasze maluchy rozwijaly sie ksiazkowo:) poza tym duzo zdrowia i sily:) wesolych swiat:) pierwszych z naszymi maluchami:)

robicie dla maluchow prezenty? Kubus dostaje mleczko pod choinke:)

Perfectangel ja też miałam super ekipę na porodówce - także nic tylko polecam Wejherowo :)
My narazie nie dajemy małemu smoczka... Jak się mocno wkurza to za radą położnej dajemy mu possać palca i to działa :) chciałabym tak jeszcze jakiś czas, bo widzę, że coraz lepiej ssie pierś i nie chcę dawać mu niczego innego do buzi narazie...
No i mały dał mi 5 min wolności i śpi, więc zabieram się za robienie ciasta na święta :) pewnie już tu nie zajrzę, bo aż tak dobre moje dziecko nie jest :), więc już teraz życzę Wam Dziewczyny dobrych, spokojnych Świąt!

Perfectangel ja używam smoczka już od pobytu w szpitalu. Smoczek pomagał nam w próbach karmieniem kapturkiem. Ja mam smoczki uspokajające cair tommee tippee i one małej najlepiej przypasowaly. Rozmiar 0-3 :)

Dziewczyny a dajcie swoim maluchom smoczki? Jeżeli tak to jakie? Moj mały chyba potrzebuje i nie wiem jaki jest ok żeby nie psul ssania i nie znieksztalcal buzki. Macie doświadczenie w tym temacie?

Delie, ja mam paciorkowca i lekarka mowila ze jak tylko mi wody odejda mam się zgłosić na IP. Odeszly mi w szpitalu na teście z oksy i od razu dostałam antybiotyk po moim przypomnieniu. Maly mial pptem badane crp i nie było stanu zapalnego wiec nic nie dostal. Ja w sumie dostalam 3 dawki.

na pobudzenie laktacji są specjalne herbatki do kupienia w aptece, picie dużej ilości wody

Witam dziewczyny, widać jak zmienił się wątek z ciążowego na dziecięcy :)

Iwono, nam położna i pediatra kazały małego kłaść całego pod kątem, bo też ulewa.Dziś mu poleciało na 30 cm, bo nie odbił do końca, choć poszło 3 razy.Mamy mm Nan AR i się zdarza ulać jak nie zgęstnieje.

Na kolki mamy herbatkę na trawienie z Hippa, mały dziś puszcza straszne bąki :)

mamozosi dzieki za pocieszenie, mam nadzieje ze na wizycie poloznej i potem u pediatry okaze sie ze maly przybiera i nie bedzie powodu do zmartwien :-)
super ze macie swoj rytm, mysle ze to wazne i dla malucha i dla rodzicow
trzeba sie ogarnac z nowym czlonkiem rodziny :-)

hej
Perfectangel mój też od urodzenia nie chciał jeść kiedy próbowałam go wybudzać i zostało tak do tej pory. Wkurza mnie to, bo żadne metody nie skutkują. Ma swój rytm-regularnie co 3godz i nie jestem w stanie mu dać wcześniej. Mój mały je krótko i tylko z jednej piersi,ale za to je efektywnie-słyszę jak połyka. Po czym dziękuje i wypluwa cyca i za chiny nie da się wybudzić czy włożyć mu żeby podjadł jeszcze. Już tak ma:( Je szybo,ale przybiera także się nie martwię. Lekarka stwierdziła, że ten typ tak ma, póki waga jest prawidlowa to mam się nie przejmować. Ty też sie nie martw, ważne że je cokolwiek. A im starszy tym będzie Wam lepiej szło z jedzeniem. Ja nie sprawdzam ile mały zje, ważne że przybiera. Nie odciągam, bo zakładam że mały wyjada wszystko.
Moje piersi dostosowały się do niego i jak miną 3godz to zaczynają boleć. W sumie dobrze, bo laktacja ustabilizowana.
Neurloga nie znam,ale sprawdz lekarzy z luxemdu bo tam pracuje całkiem dobra kadra. Chodze tam całą rodziną i jeszcze się nie sparzyłam.

Lollipop to mój mały ma podobnie jak lezy na pół leżąco w leżaczku to się wyrywa do siedzenia i musze go strofować, ja jest na rekach to trzyma głowę a na leżaco lezy i nic...Po dłuuuugim czasie łaskawie podniesie,ale rzadko. Leniuszek mały:)

Abbym wspólne spedzenie wazniejsze niż tony jedzenia. Ja jadę do tesciów i rodziców, także też nie musze nic robić,ale upiekłam ciasteczka, zrobiłam pierogi, ugotuje zupę serową także coś pomogę.

Przpis na pierogi z łosoiem i szpinakiem:
na 3szkl mąki farsz
30dag łososia świeżego, 30dag szpinaku swieżego, pół opakowania fety.
Łososia upiec w piekarniku, szpinak blanszuje z masłem. Wszystko zmieszać, nawet nie trzeba porzyprawiać i gotowe.

Lyneth to ja jem doklanie to samo :-) odbijam sobie obiadami, ale sniadania i kolacje nuuuuda :-)
Mamazosi my po szczepieniach. Goraczki nie bylo,ale ze mala plakala i widac bylo, ze ja boli,bo pochlipywala to dalismy czopek paracetamolu. Uspokoila sie, pousmiechala nawet i spala caly dzien. Wiec strasznie nie bylo

Inne tematy z forum

nnt. budowa domu czy kupno małego mieszkanka? (138 odpowiedzi)

Dziewczyny zwracam się z tym pytaniem do Was bo naprawdę już nie wiemy z T co zrobic.... mamy...

Zmiana zawodu - od czego zacząć? (75 odpowiedzi)

Szukam na siebie pomysłu. Któraś z was też stała przed opcją przebranżowienia się, jak wam się...

nie moge zajsc w ciaze (97 odpowiedzi)

Juz od dluzszego czasu staramy sie z mezem o dzidzie i nic. Wy tez mialysie takie problemy