mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (3)

Dziewczyny, mam nadzieję, że nikogo nie pominęłam, jak coś to poprawcie.
Miłego pisania. :)

LISTOPAD:
Ageska 02/11
amadea99 02/11
mondar 04/11
cudzik 04/11
Dorotka86 06/11
anka165 08/11
Ania 11/11
Asiulka86 11/11
Cleanna 12/11
agam205 13/11
Kiki80 14/11
Lollipop 14/11
mamazosi 16/11
sweetangel171 18/11
Katka 20/11
dorcia_86 20/11
happymum87 30/11

GRUDZIEŃ:
amaria87 01/12 (?)
Iwona84 03/12
Puchatkowa 05/12
agnieszkaj 06/12
aagusias81 07/12(?)
Asiula85 08/12 (?)
Delie 26/12
Paniqa

TERMINY JESZCZE NIEOKREŚLONE
CzekoladowaPralinka

link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=459142&c=1&k=160
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (3)1

Ja dzis przesadzilam ze sprzataniem i dzwiganiem Synka:/ chcialam poszalec z nim bo to wulkan energii i teraz leze. Mdlosci i mega bol w dole brzucha. Mam nauczke

W przyszlym tyg nareszcie badania zrobie, mam nadzieje że od razu da mi na wszystko bo jak nie...bede go molestowac zeby za jedną wizyta w laboratorium sie udało

Ogarnęła mnie pączkomania - nie ma sie co dziwić, że brzuch rosnie:)

Cześć dziewczyny!
Wczoraj wróciłam z Poznania. Widzę, że ciężko będzie nadrobić ten tydzień bo bardzo się rozpisałyście :)
Ja po podróży mogę jedynie powiedzieć, że nikomu nie polecam jazdy w ciąży samochodem- jako kierowca w długie trasy. Masakra! Jestem tak zmęczona, że nie mam na nic siły. A w trasie to myślałam, że nie dojadę. Choć zawsze dużo jeździłam autem i jestem dobrym długodystansowym kierowcą to teraz nie ma opcji by już jeździć :)

hej
agnieszkaj cały tydzień zajmujesz się małym a w weekend jeszcze sprzątanie??podziwiam że Ci się chce i że masz masz na to siły!!!

Asiulka 86 witam w gronie drugotrymestrowych!!!!!!!

happymum z brzusiem też tak mam:)

dorcia 86 zdrówka!!!

A ja dziś wysłałam męża do mcdonalda po bigmaca i frytki. Zjadłam ze smakiem,a potem 3 godz żygankp. Nigdy więcej maca do końca ciąży!!!!

Happymum, ja mam to samo, jak za bardzo szaleje w ciągu dni, to brzuch mnie boli, ale wystarczy, że chwilę poleżę to jest wszystko ok.
Mamazosi, wizyte mam na 18- teoretycznie, bo w praktyce pewnie będzie 19 z minutami... jeszcze trzy dni:-)
A dzisiaj zaległam w łóżku z katarem i gorączką :-/ popijam herbatę z miodem i cytryną, mam nadzieję, że to wystarczy, muszę się na kolejnej wizycie zapytać doktora, co w razie choroby można łykać.

Hej mamuśki
Asiulka86 u mnie też z garderobą cieplejszą znacznie gorzej także pogoda mogła by się ciut poprawić :)
Ja badanie genetyczne robiłam w starmedzie w gdyni na 10 lutego 21... tam mają usg 3d i 4d ... ta tyle że po swoich przejściach z niedokońca sprawnym sprzętem nie polecam :) jedynie że już go naprawili... dziewuszki boli was też czasami brzuch? ja jak się lenie to jest fajnie...ale niestety mimo l4 mam tyle na głowie i tyle latania no i ogarnięcie nawet domu też zabiera czas że jak się zaczynam rozkręcać to od kilku dni pobolewa mnie brzuch... czasem wydaje mi się że to dzidzia macha mi palcem i mówi ,,mama zwolnij" haha bo jak usiąde i odpoczne to mija...też tak macie?

Hej dziewczyny
no to 2 trymestr uwazam u siebie za rozpoczęty
brzuszek coraz bardziej widoczny zwlaszcza jak zjem
oby troszke cieplej sie zrobiło bo opcji do ubrania coraz mnie ;)
trzymajcie się wygodnie i cieplutko

Witam Forumki i zycze milej soboty:D
Ja genetyczne mam 4.06 wiec 13 tydz. I u Piskulaka robie
Wczoraj caly wieczor brzucho mnie nawalal okropnie
Ale dzis juz spoko wiec rzucilam sie w wir sprzatania

Hejka,
Delie, ja robiłam genetyczne w Invicta u dr Brzówski i rzeczywiście był to 12 tydz. Na prenatalne również do niej się zapisałam.
O witaminach już pisałyśmy wcześniej, ja pomimo dobrych wyników je biorę, ze względu na jod i moje nie zawsze regularne i zdrowe odżywianie ;)

czyli wg usg 15tydz i 5dni:)

Delie co do witaminek to kwestia lekarza. Ja biorę tylko folik.

miłego weekendu!!!!

Lollipop dzięki za infromacje.
Happymum chyba bym zabiła tego lekarza-taki stres. Dobrze, że z dzidzią wszystko ok, aczkolwiek mógł powiedzieć, żę chodziło o usg.

Dorcia86-nie tylko Ty masz stresa przed wizytami. O której masz wizytę we wtorek. Ja o 14.30.

U mnie brzucho jakoś mało rośnie, nawet teściowa stwierdziła że nic nie widać,a miałam biodrówki i tshirt. Ale jeszcze zdarz przytyć. Dzidzią starsza o 4dni, także ładnie urosła przez te 2 tyg.

Hello mamuśki :)

10 tc w toku, jak na razie samopoczucie całkiem dobre i mam nadzieję, że tak się utrzyma. Nie chciałabym przechodzić mdłości/wymiotów... mam nadzieję, że Wam niedługo również miną.

U kogo i gdzie robiłyście usg genetyczne? Czytałam, że niby robi się je od 11tc-14tc, ale najlepiej dokładnie w 12tc. Niestety nie zostało to w żaden sposób udokumentowane medycznie.

Do końca 1 trymestru brałyście tylko kwas foliowy? Mi ostatnio lekarz zamienił kwas na witaminy (falvit mama) pomimo, że badania mam dobre.

Trzymajcie się babeczki i więcej słońca na zewnątrz dla nas wszystkich zamawiam :D

hej kobietki,
dziewczyny leżące, wspólczuję Wam i trzymam kciuki, żeby wszystko było dobrze z Wami i Maluszkami!
Ja wczoraj miałam mieć wizytę, niestety nie dotarłam i musiałam przełożyć na wtorek, więc kolejne dni siedzenia na szpilkach. Wy też tak macie, że przed wizytą całe w nerwach?? ja to od kilku dni o niczym innym nie myślę i stresuję się strasznie, a w sumie nie mam chyba czym.
pomału niedopinam się w spodnie...waga cały czas stoi w miejscu, ale brzuchol rośnie. musze się rozejrzeć za luźniejszymi ciuchami. ale podobno od poniedziałku ma wrócić ciepełko (JUPI!!!), więc jakoś może przetrwam narazie bez zmiany garderoby :)
Pozdrawiam cieplutko :)

Witam wszystkie mamusie... ale tu się u nas na forum rozpisało...ja przez ostatnie kilka dni nie miałam czasu żeby coś tu do was naskrobać ale starałam się codziennie nadrobić wszystkie posty z danego dnia... Jejku dziewuszki tak was współczuje tego leżenia i trzymam za was kciuki aby na waszych kolejnych wizytach okazało się że z maleństwami wszystko dobrze, i że wszystkie kwestie zagrożenia już są za wami... agam205 trzymam za ciebie kciuki z całych sił i wierzę że będzie dobrze...
Ja w środę miałam usg genetyczne i również przeżyłam chwile grozy... doktor zaczął od robienia usg przez brzuch ale stwierdził że nic z tego nie będzie i robimy do pochwowo...45 minut leżałam odwrócona twarzą do tyłu monitora a mój ginekolog tylko szperał i szperał i coś mruczał że mu ,,się coś nie podoba" i w ogóle się do mnie nie odzywał... monitora nie mógł tak mocno skręcić w moją strone więc kompletnie nic nie widziałam... to były najgorsze minuty w moim życiu... po całym usg już na nogach z waty się ubierałam...on coś wypisywał w karcie... dał mi płytke i dał mi zdjęcia i nic... więc się spytałam co się stało że taki jest i czy wszystko ok... a on że ,,tak tak...nie no przepraszam z dzidzią wszystko ok na 100%... tylko coś w usg się chyba psuje"... wiecie co... myślałam że go udusze....potem mi się jeszcze tłumaczył bo chyba skumał że ja prawie z nerwów tam umarłam... maluch jest słodki... płci nie znam bo nie chciałam...ale doktor na koniec mi powiedział że jak w domu przejrzę płytkę to się zorientuje... niestety ja w domu nic nie ujrzałam co by mogło mnie naprowadzić na to czy to chłopiec czy dziewczynka więc jestem zadowolona :) bo nie chcieliśmy znać płci.... kochane trzymam za nas wszystkie kciuki żeby wszystkim nam udało się dotrwać do końca ciąży i urodzić zdrowe śliczne bobaki :) główka do góry i nie zamartwiajmy się :)

Mamazosi ja słyszałam że nieraz to mdłości i do końca trzymają, mam nadzieję że mnie to jednak nie spotka i niedługo przejdą :) Też mam wizytę we wtorek i już się doczekać nie mogę :) Ja miałam lekkie plamienia i wtedy na wizycie lekarka zrobiła mi usg przez brzuch i powiedziała że coś tam się dzieję i że stąd te plamienia i że mam się oszczędzać żeby łożysko się nie odkleiło, nic nie mówiła że jest nisko. Dopiero teraz jak byłam u innego lekarza to zbadał mnie na fotelu i zrobił usg dopochwowe ale tylko szyjkę sprawdzał i powiedział że łożysko jest nisko. Ale od dwóch tyg jest cisza, spokój żadnych plamień nie mam. Nawet lekarz mówił że pewnie po wizycie będę miała ale nic nie miałam :)

To może jak zrobię w końcu porządek w naszej szafie to tam zmieszczą się rzeczy Malucha. Fajnie by było, zawsze to kasa zaoszczędzona no i więcej miejsca w pokoju :)

Mamazosi przejrzystosc to kwestia ulozenia:) ja zwijam w taki jakby rulon body i spodnie wiec wsxystko jest na jednym poziomie (a nie jedno na drugim) wiec latwy i szybki dostep. Bluzy skladam w kwadrat a kurtki i kombinezony to w naszej garderobie. Wiadomo, sziflada sprawdzi sie gdy ubranka nie sa jeszcze duze wiec mysle ze i my na szafe przejdziemy za niedlugi czas. Poki co maly nosi rozmiar 92/98 i jest luz jeszcze. A druga sprawa- przy dziewczynce tez inavzej bo sa sukienki, spodniczki, szafa faktycznie lepiej sie sprawdza.

Wspolczuje Wam tego lezenia. Wiadomo, nie ma wyjscia. Zycze by bylo wszystko jak najszybciej ok.
Ja mam wizyte w pon i mam nadzieje ze szyjka ok bo przestalam sie juz oszczedzac.

Hej.
Katka wspóczuję, że twój synek musi się tak męczyć, trzymam kciuki, aby jak najszybciej mu przeszło.

ja czuję się dobrze, czasami pobolewa mnie głowa, ale na szczęście szybko mija, oby wasze dolegliwości też jak najszybciej ustąpiły.

Katka gdynia to rzeczywiście masz problem z maluchem. Ten problem z refluskem jest od małego czy dopiero po przejściu na inne mleko?

Pewnie nie masz czasu przez to wszystko myśleć o sobie....Jak się czujesz???

Lollipop dobrze, że Ci te bóle przeszły. Miejmy nadzieję, że już z taką siłą nie wrócą. Co do mdłości to cóż podobno mogą być aż do 20tyg....kiedy masz wizytę u ginki? Ja we wtorek, ale czuję się dużo lepiej, więc liczę że wstanę.
Lollipop a powiedz mi na usg zwykłym wykryli Ci to niskie łożysko czy miałaś jeszcze jakiś objawy?

Co do komody to u mnie się nie sprawdza kompletnie. Nie lubię szuflad, jest dla mnie mało przejrzyście. Mam dwie wielkie szafy w sypialni i tam będę trzymała podstawowe rzeczy malucha. A większe tj kocyki pościel, zimowe pajace i Zosi w pokoju-u niej w szafach ful miejsca.

Katka to kiepsko, wspolczuje. Jakie mleko dostal Jas? Nutramigen? Dzieci maja problem z akceptacja, zwlaszvza jak.juz sa wieksze:/ Mam nadzieje ze szybko sie przekona i wyjdziecie na prostą. Trzymamy kciuli!

Lollipop ja mam 6-cio szufladową komode. Dwie szuflady sa plytsze to tam trzymam sliniaki, pieluchy tetrowe,flanelowe,podklady na przewijak. A pozostale na ciuchy,osobno bodziaki, spodnie,pizamki,bluzu i t-shirty.
Maly ma 14 mies i nadal to dobre rozwiazanie, nie potrzebuje szaf czy cos takiego.

Hej Dziewczyny:)
W końcu udało mi się nadrobić czytanie:) Tak się rozpisałyście:) Ja ostatnio to nie miałam już siły żeby coś wieczorami pisać więc co parę dni starałam się czytać co tam u Was. Może teraz uda mi się być bardziej na bieżąco.
Trzymam kciuki za wszystkie leżące mamusie, odpoczywajcie i korzystajcie z tej chwili a powoli się wszystko unormuje. Mamazosi dobrze, że pojechałaś do tego szpitala i że się tak Tobą zajęli.
Agam trzymam kciuki za Was:***
My mamy z kolei zmartwienie z Jasiem. Już prawie 2 tygodnie nie chce jeść, jest na specjalnym mleczku i nic więcej nie może jeść, no ale zaczął mu się mocny refluks i teraz jak przez cały dzień zjada 300 ml to jest dobrze:( Co oznacza, że przyjmuje o 1200 kcal mniej niż powinien:( Strasznie się martwię bo takiego malucha to nawet nie ma jak przekonać, jak nie chce to nie ma bata. A przez to nawet badań nie możemy zrobić bo krew jest taka gęsta, że nie leci. Nie wiem może w końcu jakieś kroplówki dostanie. Wieczorem jeszcze idziemy na usg brzuszka z oceną refluksu choć też nie wiadomo czy wyjdzie jeśli nic wcześniej nie zje. No a jutro idziemy do gastroenterologa, może coś zaradzi.. Ech zawsze coś:(
Trzymajcie się ciepło Kobietki:) Co do upałów to też bym wolała ich uniknąć.

Inne tematy z forum

tabletki antykoncepcyjne- jakie polecacie?? (71 odpowiedzi)

chciałabym zacząć brac tabletki antykoncepcyjne, wiem że lekarz powinien je dobrać. Ale jestem...

Mamusie-wanna czy prysznic? (35 odpowiedzi)

Chciałabym wiedzieć jak to wygląda w praktyce gdy są małe dzieci. Bardzo chciałabym mieć prysznic...

Pierwsza Hulajnoga dla trzylatki (55 odpowiedzi)

Moja córcia zaraz kończy 3-latka i chciałam kupić jej na urodzinki hulajnogę... tylko nie wiem...