mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (3)

Dziewczyny, mam nadzieję, że nikogo nie pominęłam, jak coś to poprawcie.
Miłego pisania. :)

LISTOPAD:
Ageska 02/11
amadea99 02/11
mondar 04/11
cudzik 04/11
Dorotka86 06/11
anka165 08/11
Ania 11/11
Asiulka86 11/11
Cleanna 12/11
agam205 13/11
Kiki80 14/11
Lollipop 14/11
mamazosi 16/11
sweetangel171 18/11
Katka 20/11
dorcia_86 20/11
happymum87 30/11

GRUDZIEŃ:
amaria87 01/12 (?)
Iwona84 03/12
Puchatkowa 05/12
agnieszkaj 06/12
aagusias81 07/12(?)
Asiula85 08/12 (?)
Delie 26/12
Paniqa

TERMINY JESZCZE NIEOKREŚLONE
CzekoladowaPralinka

link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=459142&c=1&k=160
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (3)

dzięki dziewczyny, pójdę jeszcze na konsultacje do innego lekarza, żeby upewnić się co do dawki leku, który zapisał mi lekarz na tą tarczyce, ale będę brała.

co do porodu, to nie jestem w stanie o tym nawet myśleć, panicznie się boję. to moja pierwsza ciąża, więc nie mam żadnego doświadczenia... chciałabym się pewnego dnia obudzić z dzieckiem na rękach, szkoda że to tak nie działa.

odnośnie imion dla dzieci, to wybraliśmy dla dziewczynki Agatka lub Ewa, ale jak już pisałam - okazało się, że to będzie chłopiec, więc mamy teraz poważny problem. Mam wrażenie, że żadne męskie imię nie pasuje do naszego nazwiska, a nie nazwę dziecka imieniem męża. Krzyś senior i Krzyś junior - nie ma mowy, i tak im wystarczy, że będą mieli męską przewagę w rodzinie :)

ale się dziewczyny rozpisałyście, ciężko nadrobić:-)
happymum, my też chcemy Kajetana!:-) i tak jak mówisz, większość się patrzy na nas jak na wariatów. Ostatnio usłyszeliśsmy tekst,żeby wybrać takie imię, którego dziecko w przyszłości nie będzie zmieniać. nie kumam, dla mnie imię jest urocze. a dla dziewczynki nie mamy wybranego.
co do szpitala to ja myślę, że z racji bliskości będzie to Redłowo. Do szkoły rodzenia raczej się nie wybieram, ale jeszcze jakoś szczególnie o tym nie myślałam. I powiem Wam, że zupełnie nie boję się porodu, na pewno boli,na pewno fajnie nie będzie, ale w końcu wtedy urodzi się nasze wyczekane, ukochane Maleństwo:-) Zobaczymy, co będę mówiła po...

Mnie to wszystko jak na razie przeraża. zwłaszcza ten brak prywatności i podejscia niektórych położnych i pielęgniarek. staram się nie nakręcać ale czytam sobie różne fora wypytuje mame i cała akcja poród to jedna wielka masakra zwłaszcza ze mam niski próg bólu

Iwona84 przeważnie każdy szpital ma swoją stronę internetową i na niej powinnaś znaleźć zakładkę oddziału położniczego i na nich bardzo często wypisują kadrę lekarską :) więc tym sposobem powinnaś znaleźć jakiegoś lekarza :) wiem że gaz dają w wejherowie, w pucku i w pucku możesz rodzić w wodzie... a co do zewnątrzoponowego to wejherowo słabiutko... jedynie że znasz anestezjologa i ginekologa i dogadasz sie z nimi prywatnie za kasę... co do redłowa to nie mam pojęcia... w gdańskich porodówkach też się nie orientuję... szkoda mi nas dziewuszki... mam koleżanki za granicą tam w każdym szpitalu rodząca ma do dyspozycji każdego rodzaju znieczulenie... a nas tu w polsce namawiają do bolesnych porodów i traumy po nich... mam kilka koleżanek które po takich porodach na hasło ,,kolejna ciąża kolejny poród" wpadają w panikę...szkoda...

Hmm.. a gdzie daja znieczulenie ?? I gdzie moge sie dowiedziec jacy ginekolodzy pracuja w danym szpitalu ?? Bo w sumie chcialabym zaczac chodzic do ginekologa pracujacego w szpitalu.. Szpital nie mam pojecia jaki wybiore ..

Puchatkowa to mieszkamy niedaleko siebie bo ja w sumie mieszkam w Wejherowie z naciskiem że za jakiś czas przeprowadzamy się do Redy. Ja jestem dziewczyny magiczną panikarą...boje się pobierania krwi chociaż to ze względu na dobro dziecka jakoś ostatnio znoszę...tyle że patrzeć na to nie mogę...głowa w drugą stronę idzie mi sama i to zawsze :) jak mi ma ktoś wenflon założyć to dramat.... żeby było śmieszniej w pracy wcześniej sama pacjentów maltretowałam w ten sposób... ale kiedyś ktoś mi powiedział że najgorszymi pacjentkami są nauczycielki, księgowe, pielęgniarki i lekarki haha i chyba się z tym zgodzę w 100%... mi jeszcze zanim zaszłam w ciąże chodził po głowie poród w swissmedzie... wiem że cena jest mega mega mega kosmiczna bo to jednak 6 tys... jeszcze zanim zaszłam w ciąże to z dobry rok wcześniej dostałam od mamy świnkę skarbonkę i wrzucałam tam zawsze wszystkie 5tki lol może teraz jak jestem na l4 i zaoszczędze na kupie benzyny do pracy to powrzucam coś jeszcze do skarbonki i zdecyduje się na swissmed... wiem że wejherowo jest wychwalane... niestety ja przez kilka moich przyjaciółek mam złe zdanie o wejherowie... miałam też tam praktyki na studiach i nie podobają mi się obchody... rano na sale wchodzi 6-8 lekarzy (bo są tam studenci) wszystkie panie po porodzie mają leżeć w łóżkach bez dolnej bielizny i ginekolodzy podnosze kołdrę i po koleji każdy doktorem sobie tam odchyla wargi sromowe zagląda, komentuje na głos... wiecie rozumiem że w szpitalu uczy się przyszłych lekarzy no ale gdzie godność pacjentki i jakaś prywatność? no i w wejherowie nie można się doprosić o znieczulenie zewnątrzoponowe jedyna opcja znieczulenia jaką proponują to gaz bądź żel dopochwowy którego aplikacja czyli masaż szyjki strasznie boli i jest ponoć nieprzyjemny....

Dzięki dziewczyny :) Mam nadzieję że niedługo wszystko będzie już ok i będę mogła tylko się cieszyć z ciąży a nie ciągle martwić.

Ja zawsze mówiłam że będę rodziła na Zaspie bo rodziła tam moja babcia, mama i bratowa :) ale ostatnio myślę też o Wejherowie. Przeraża mnie to że na Zaspie będę sama z dzieckiem, nawet mąż nie będzie mógł przyjść mi pomóc a boje się że będzie tak mnie bolało że nie będę w stanie zająć się dzieckiem ;/ No ale z drugiej strony Zaspa ma najlepszą opiekę nad noworodkiem. W ogóle nie wiem jak Wy ale ja się boję porodu. Boje się że trafię na jakąś położną zołzę, że popękam lub co najgorsze tak będą naciskali na poród sn że coś się z dzieckiem stanie. Najchętniej to bym rodziła w Swissmedzie ale niestety ta cena to masakra jakaś. A czytałyście to: http://zdrowie.trojmiasto.pl/Jesli-rodzic-to-gdzie-sprawdzamy-porodowki-n66814.html

Do szkoły rodzenia chce się wybrać jeśli będę mogła ale jeszcze nie wiem gdzie.

Czy wiecie może skąd wziąć skierowanie na szkołę rodzenia? Od ginekologa?

Ja też rozważam Zaspę lub Kliniczną. Choć czytałam gdzieś niedawno, że w razie komplikacji to z Klinicznej czy Swissmedu wożą na Zaspę...
Ciężki temat. Mi akurat najbliżej do Kartuz ale.....Niby nowa porodówka. Niebawem będą tam rodzić moje dwie znajome, więc dowiem się co i jak.

My mieszkamy w Redzie, więc rodzić będę w Wejherowie :) tym bardziej, że pracują tam moi znajomi :) no i do szkoły rodzenia, która jest w naszym mieście chcemy się wybrać z czasem :)

No to jest ciężki temat. Ja z racji bliskości mysle nad kliniczną bądź zaspą. moja znajoma rodzila na zaspie i zachwalała ale to było 8 lat temu jednak zaspa kojaży mi sie z umieralnią i wypadkami niz położnictwem nie wiem jak jest teraz o klinicznej nic nie wiem poza tym ze sama sie tam urodzilam i warunki za fajne tez nie byly a mam mozliwość pójscia tam. Stąd szperanie po necie w poszukiwaniu opinie itp. na szczęście jeszcze jest 6 miesięcy na przemyślenia :)

Lollipop mocno trzymam za ciebie i maleństwo kciuki oby wszystko było dobrze...
Co do imion to jak będzie chłopiec to będzie Kajetan :) tak jakoś podoba nam się to imię tylko wszystkim w okół się ono nie podoba i mi marudzą co to za imię dla syna.... ja ze szkoły rodzenia rezygnuję... mam wykształcenie medyczne i naoglądałam się porodów i wiem że ze szkoły rodzenia nie wiem się niczego czego bym nie wiedziała... a w razie czego mam bardzo fajną położną i poproszę ją o pomoc... ale ogólnie polecam szkoły rodzenia bo wiem że wielu z nas ciążówek one wiele wyjaśniają i pomagają :) i że dziewczyny które korzystały ze szkół rodzenia przy porodzie czuły się pewniej i bezpieczniej...a zastanawiałyście się dziewuszki gdzie chciałybyście rodzić?

Co do imion walcze z mężem ;) on jest święcie przekonany że będzie chłopiec Oliwier ja mysle zeby bylo przede wszystkim zdorowe ale po cichu marze o dziewczynce i tu sie pojawia problem kazda propozycja mojego imienia jest negowana ;/.
co do porodu szperałam dzis troche w necie na temat opini nad zaspa i kliniczna i raczej do obu nie ma za dobrych w kazdym ktos cos znajduje nie tak
na temat szkoly rodzenia tez sa rozne opinie niby ze skierowaniem bezpłatnie ale miejsc nie ma w klinicznej koszt ok 250 na zaspie ze skierowaniem za darmo osoba towarzyszaca ok 50 zl za mieciac

ps. Imię dla chłopca Mikołaj a dla dziewczynki jeszcze nie wiemy.
Już pomału zaczynam się zastanawiać nad szkołą rodzenia. Nie mam jeszcze pojęcia, dokąd chcę iść a co gorsza gdzie rodziiiiiić :))

Lollipop uważaj na siebie, trzymam kciuki :)

LIlipop- zdrowka dla Ciebie i dzidziusia oczywajcie bedzie oki:)

Moze kots bedzie chcial skorzystac
https://www.bebilon.pl/dzien-mamy-2013/polecenie/17136

Hej dziewczyny :)
Wczoraj byłam u lekarza i muszę dalej leżeć i odpoczywać. Łożysko mam nisko i jak bym miała skurcze to może się odkleić. Jeśli znowu będę miała plamienia to mam jechać do szpitala. I oczywiście boje się że będzie coś nie tak :( Maluszka niestety nie podglądaliśmy ale za tydzień mam kolejną wizytę u swojej lekarki bo teraz byłam u innego lekarza więc jakoś wytrzymam :)

Co do imion to jeszcze się zastanawiamy :)

Aniu
Tak jak pisaly dziewczyny wyzej przyjmowanie lekow w ciazy na tarczyce nie jest grozne dla dziecka, o wiele gorzej jak wyniki nie sa w normie. Ja od 4 lat lecze sie na niedoczynnosc tarczycy euthyroxem, cudem zaszlam w ciaze a teraz kontrole co 2 miesiace i o wiele wyzsza dawka leku + jod.

czesc
ale mi narobilyscie ochoty na te mlode ziemniaczki kalafiora:P
a co chodzi o imiona moj maz mowi zebysmi poczekali do tego czerwcowego usg wiec poczekmai i bedzimey podejmowac decyzje:)

U nas Kinga albo.Adam:)

Inne tematy z forum

prywatny dentysta (25 odpowiedzi)

Gdzie w gdansku jest dobry prywatny dentysta dla dzieci??

Mój pies ugryzł moje dziecko (32 odpowiedzi)

Witam, mam problem z moim 9 letnim psem. Mamy go od szczeniaka, wzięliśmy go z Ciapkowa, jest...

7latek nie chce czytać (34 odpowiedzi)

Mój syn mimo znajomości wszystkich liter nie chce czytać. Nie umie,nie chce złożyć wyrazu w...