mamusie styczniowe i lutowe 2014 (2)

STYCZEŃ:
02.01.2014 kammcia
02.01.2014 Jaagnes, kobitka, Wejherowo
05.01.2014 Dzula, Córeczka
12.01.2014 Nalla
13.01.2014 justi
17.01.2014 Karmelek
20.01.2014 Wilczyca246, Synek, Kliniczna
27.01.2014 Aniaa, CÓRECZKA, Zaspa
31.01.2014 Martyna.89

LUTY:
02.02.2014 Caroca
05.02.2014 sylwia781122
07.02.2014 Małgosia85; płeć ?; Szpital: Zaspa
10.02.2014 magda
13.02.2014 zetka
18.02.2014 Kobietka
19.02.2014 Patrycja89
20.02.2014 mamazosi
21.02.2014 niezapominajka

poprzedni wątek:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWO-LUTOWE-2014-t473681,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie styczniowe i lutowe 2014 (2)

To tak jak z pieluchami jednorazowymi, też powinno się je stosować tylko w tzw awaryjnych sytuacjach, ja nie uważam że w 100% będę pieluchować wielorazówkach ale na pewno w większości, tylko na dalsze wyjazdy jednorazówki;) ze względu na wygodę...

Ja przy pierwszym też nie używałam chusteczek nawilżanych do tyłka. Juz w pierwszej dobie w szpitalu strasznie go uczuliły. Kupowałam waciki takie większe kwadratowe + delikatnie zmoczyć + troche mydełka i gotowe :)

Generalnie te chusteczki nawilżane powinny mieć zastosowanie jedynie w sytuacjach awaryjnych gdy sie nie ma dostępu do wody i nie można umyć pupci, tak tłumaczyła kiedyś położna w szkole rodzenia :)

Wyczaiłam jeszcze dla malucha mydło marsylskie w kostce do kąpieli, też nie ma żadnych świńsw (jeszcze zależy jakie, bo niektóre są oszukane, trzeba patrzeć na skład). Mąż mówi, że już mi na głowę padło ;P

Dokładnie tak jak mówisz;) po co dokładać dzieciaczkom chemię z własnej woli, w wielu przypadkach nie mamy możliwości uchronić je przed tym.

Przy małym jakoś nie byłam aż tak zapalona i to nie było na 100% wielo, zresztą dość późno zaczęłam (jakoś koło 10mies), ą póżniej jak mały siadał na nocnik to łatwiej mi było zakładać i zdejmować pieluchomajtki lub jednorazówki więc znów do nich wróciliśmy. Także moja przygoda nie trwała zbyt długo, ale teraz mnie wzięło tak na poważnie. Chusteczek nawilżanych też nie mam zamiaru kupować. Pocięłam flanelę na chusteczki i mam zamiar nimi wycierać tyłeczek. Pieluchę i tak będę musiała zaprać to co to za różnica czy zapiorę też chusteczki czy nie. A jak poczytałam ile tam jest chemii to mi się słabo zrobiło.

Patrycjo to ty już doświadczona jesteś w wielorazowym pieluchowaniu? Dla mnie będzie to nowość, ale lubię wyzwania;)

A co do imion to na jakim forum o imionach znalazłam wypowiedź dziewczyny, dużo dała mi do myślenia;)

" Z własnego doświadczenia wiem, że traumą może być też imię, które ma tylko dwie odmiany: bardzo poważną i bardzo infantylną. Chodzi mi o Barbarę, Katarzynę, Marię itp. Dla takiego "bardzo dorosłego" 8-10 latka to naprawdę problem: głośno się przedstawić dziecinnym imieniem Basia, Kasia, Marysia..itp, czy wyjechać z Katarzyną, Barbarą.. Ja nawet nie chciałam odbierać telefonu! "

Formowanki i otulacze kupowałam na bazarku na chustoforum, kieszonki i flipy mam po starszaku a te 10 SIO kupiłam na allegro prawie nówki za 2 stówki, więc się baardzo opłacało.

Niezapominajko chodziłam przez dwa miesiące tzn lipiec i sierpień, teraz przestałam bo mi gin zabroniła ze względu na dyskopatię kręgosłupa, tak więc został mi tylko basen co jakiś czas;)

Jaagnes pisałaś kiedys o zajęciach w wejherowie, uczęszczasz na nie? Bo ja cały czas poszukuję zajęć dla kobiet w ciąży, ale ciężko coś znaleźć. W sumie w Gdyni znalazłam 2 miejsca gdzie mogą zorganizować takie zajęcia, ale nie zebrała się odpowiednia grupa chętnych.

My dopiero będziemy intensywnie myśleć nad imieniem jak poznamy płeć, bo wymyślanie teraz dla dziewczynki i chłopca jest dużo bardziej problematyczne :) ogólnie dla dziewczynki jakoś mamy więcej pomysłów niż dla chłopca.

Alicja też mi się podoba, ale mąż nie chce bo ma złe skojarzenia z wierszykami z osiedla w stosunku do Ali;)

U nas z imieniem tez jest straszny dylemat :) Ale w przewadze póki co są 3 imiona: Klaudia, Alicja lub Nadia :)

Patrycjo to ty nieźle zaopatrzona już jesteś;) kupowałaś przez net? cy w stacjonarnym sklepie?

Ja mam dla noworodka kupione 17 formowanek i 3 otulacze rozm. NB
a na później 10 SIO Bobolider, 2 kieszonki chinki i 2 Flipy z wkładami
no i maaaaaasa tetry i ręczników IKEA

A co do imienia to u nas będzie Alicja

Ooo imiona;) U mnie był Leon, nad dziewczynką się nie zastanawiałam, myślimy nad Anią, ale to jeszcze nie jest pewne;)
A Maja bardzo ładne, ale dla dziewczynki, a jak z dorosłą kobietą?

kobitki atakują :D hehe mam nadzieję, że rok 2014 ;) bo u mnie lekarz zmienił datę na 29 grudnia :) - w sumie podoba mi się termin, bo to dzień naszej rocznicy ślubu, wiec na 6 rocznicę byłby piękny prezent :) Najpiękniejszy :)

macie już imiona?:) u nas będzie Maja :) wiem, że może oklepane i popularne, ale nam się podoba.Myślałam, że wybór imienia jest łatwy. w sumie tyle pięknych imion jest :) .... , ale jak się patrzy na swój brzuch i mysli o swoim dziecku, to okazuje się że nie każde imie pasuje.
Maja u nas to jest to :)

trzeba atakowac a co! jak bede troche dokladniej znala date- na razie jezdzaca +-tydzien, a innym razem , że wczesniej to tez dołącze:) mnie zastawniawia jazda do wejherowa , bo tam podobno jest najlepsza opieka, ale jak bedzie to zobaczymy zimowa porą:)

Kobitki atakują rok 2014;)

Widzę że dziewczynki w przewadze i większość chce rodzić na Zaspie :)