mamusie wrzesień - październik 2018 cz.2

crazy. 2.09 (chłopiec)
~_S_ 2.09 (prawdopodobnie dziewczynka)
~Anna 9.09
~MS 10.09
Karo_lajna 12.09 (dziewczynka)
~żyrafa 14.09
Zochna 01.10
domi.x 02.10 (chłopiec)

ponawiam prośbę o dopisanie płci ;-)

dziewczyny czy macie jakąś super magiczną listę do szpitala? albo jakieś własne doświadczenia do podzielenia się?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Anna, podpytaj :) będę wdzieczna. A co do szpitala, to kiedy mi lekarz powiedziała o cukrzycy, to tez rozwazalam Kliniczna, ze wzgledu na to, ze moja diabetolog tam pracuje. No ale skończyło sie tak, jak skończyło...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

_S_ u nas nie było potrzeby u córki, ale znajomi z synkiem byli - coś podpytać?

Crazy - super, że dobrze! Po dzisiejszym deszczu nieco temperatura w Trójmieście spadła. Może utrzyma się na tym poziomie.

Karo_lajna - u mnie na szczęście dawno poprane i poprasowane, a kiedy _S_ napisała, że Basieńka jest już na świecie uparłam się, że czas najwyższy skręcić łóżeczko - stoi już w sypialni i czeka na pościel (ale to zostawiam mężowi na czas kiedy będziemy w szpitalu). Pocieszę Cię, że u mnie w 34t3d Maleństwo ważyło już 3100g - następne USG za 2 tygodnie i mam nadzieję, że nie urośnie za duże.

A ja mam dylemat. Nastawiałam się na Wojewódzki (poprzednio tam rodziłam), a wczoraj na wizycie lekarka stwierdziła, że z uwagi na obciążenia - mam cukrzycę ciążową (przyjmuję insulinę), poprzedni poród CC - powinnam rodzić w szpitalu o odpowiednim stopniu referencyjności -czyli Zaspa albo Kliniczna. Nie wiem co zrobić... Macie doświadczenia z tamtych miejsc? No i namawia mnie na poród przez CC, a mi cały czas po głowie chodzi SN...trochę doła łapię.

Re: mamusie wrzesień - październik 2018 cz.2

Ja byłam dziś na wizycie, u nas też cisza. 35t2d 2907g więc całkiem spora dziewuszka. Powoli przymierzam się do prania, ale te upały odbierają chęci na cokolwiek, a nie chce nawet myśleć o prasowaniu... Kiedy rozłożyć łóżeczko?

Hej ja nie pomoge nie było u nas takiej potrzeby.

Miałam dzis ktg wszystko jak to powiedziała położna książkowo sie zapisało. Porodu na dzis nie widac kolejne za 10dni.
Udręka z tymi upalam ;-(

Dzień dobry wszystkim :) mam pytanie do Mam, które juz mają dzieci - czy któraś z Was miała skierowanie do laryngologia na podciecie wedzidelka jezykowego u malucha? Szukam lekarza, do którego warto z tym pójść

Standardowo trzymają 3 doby, i wychodzi się z kompletem badań. Oczywiście, każdy przypadek jest indywidualny, o wypisie decyduje pediatra.

Crazy, Basia jest wczesniakim, i z tego powodu mamy przedłużony turnus

_S_ a trzymają was z jakiegos powodu konkretnie czy wszyscy tak dlugo mają pobyt w szpitalu? "Wspollokatorki" sie zmieniają w pokoju? Jest ruch na oddziale czy jednak takie 6dni to standart w wojewódzkim.

cyfrowa niania elektroniczna z kamerką vtech bm3200 ja kupiłem z olx nierozpakowaną jako drugi prezent za 250 zł
termometr bezdotykowy Microlife NC200 poczytałem opinie mamy sa zadowolone mierzy dodatkowo temp mleka oraz wody i powietrza cena 137 zł allegro przesyłka darmowa produkcja szwajcarska

Jeszcze jestesmy w szpitalu, prawdopodobnie do piątku

_S_ dzięki. Już dopakowuję kubek i sztućce. Tak mi jeszcze smoczek teraz przyszedł do głowy - chyba też wcisnę na wszelki do torby. Pajacyki oczywiście rozpinane całe od góry do dołu - mój ulubiony strój dla noworodka :-)
No to może faktycznie też ten plan porodu sobie stworzę...
Karo_lajna - termometr mamy po starszaku i używamy do dzisiaj - microlife IFR 100. Żaden szał - też zdarza się, że pokazuje o 2 kreski więcej czy mniej, ale generalnie w miarę szybki pomiar, można mierzyć i w uszku i na skroni, jest niewielkich rozmiarów, no i przetrwał 9 lat, a w tym wypady pod namiot i w góry. Na razie zostajemy przy nim.

Dziewczyny ja tak podpytam z innej beczki, bo kompletu już ostatnie rzeczy. Jaki kupilyscie termometr i z jakiej będziecie korzystać niani elektronicznej? Z pierwsza córka miałam świetny termometr, niestety wypadł mi z ręki, zbił się ekran, a nie jest już dostępny na rynku :-( drugi kupiłam taki d*pny, na trzy pomiary pokazuje 3 różne i to skrajnie... Jestem ciekawa waszych opinii, bo opinie w internecie są niewiele warte

No własnie ostatnio duzo o tym mówia zeby rodzące miały taki plan (troche w to wierze troche nie) ale jednak. Ok wydrukowałam coś i wypisze. Przyda sie to ok a jak nie to nie. Dzieki :-)
A Wy juz wyszłyście do domu? Bo ostatnio tez czytałam ze wojewódzkim długo trzymają

Tak, musialam wypełnić taki formularz "plan porodu", tzn zaznaczyć co chcę, by się działo w czasie porodu i z dzieckiem. Zatem jak masz swój, to bierz, jak nie masz, to przy przyjęciu bedziesz musiała taki wypełnić

A jeszcze jedno pytanie mi sie nasunęło. _S_ czy na izbie przyjec albo juz na.sali porodowej pytaly cie polozne o plan porodu? Czy zero tematu zero pytan?

Anna, super torba, dodalabym jeszcze sztućce i kubek, a co do ubranek, to rozpinane po całej długości- malucha trzeba czesto rozbierać do kontroli, ważenia itp, dobrze, by sobie nie utrudniać tego motaniem z ubrankami

Anna, super torba

_S_ zapakowałam do torby:
- koszulę do rodzenia
- 2 koszule do karmienia
- klapki
- 2 ręczniki + ręczniki papierowe
- staniki-karmniki
- wkładki laktacyjne
- sexi siateczkowe gatki
- podkłady poporodowe (te wielkie podpaski)
- sucharki, wodę
- kosmetyczkę dla mnie + kilka saszetek tantum rossa i krem na brodawki

dla Maluszka:
- linomag
- pieluszki
- chusteczki jednorazowe
- kilka pajacyków, czapeczek, niedrapki, 3szt pieluch tetrowych i rożek

Jeśli coś wg Ciebie trzeba dołożyć, daj znać. Jeśli coś zbędne, to też z przyjemnością usunę.

Kubek i sztućce-tak

Maty się przydają na pierwsze dni ( standardowo jest sie w szpitalu 3 doby), ja tez mam swoje, i je wole, bo są większe, niż szpitalne ( jak ktoś nie ma, to dają). Piłkę na.sali porodowej widziałam, co do drabinki i prysznicu to nie jestem pewna, zresztą sama nie korzystałam ani z jednego ani z drugiego. Dość szybko położono mnie na stole, wiec nie jestem jakoś reprezentatywna

Inne tematy z forum

porod w słynnym szpitalu w wejherowie ---byl najwieksza pomyłką!! (214 odpowiedzi)

Moja ciaza przebiegala bez komplikacji, mialam urodzic dziewczynke,cieszylam sie ogromnie!!!...

Czy warto inwestować w drogie ubranka i zabawki dla dzieci ? (75 odpowiedzi)

witajcie Ostatnio w Dzień dobry TVN był temat: "Czy warto inwestować w drogie ubranka i zabawki...

kiedy lekcje angielskiego dla dziecka? (33 odpowiedzi)

Moja Maja w tym roku konczy 3 latka zastanawiam sie czy to juz czas zeby poslac ja na lekcje...