mamusie wrzesień - październik 2018 cz.2

crazy. 2.09 (chłopiec)
~_S_ 2.09 (prawdopodobnie dziewczynka)
~Anna 9.09
~MS 10.09
Karo_lajna 12.09 (dziewczynka)
~żyrafa 14.09
Zochna 01.10
domi.x 02.10 (chłopiec)

ponawiam prośbę o dopisanie płci ;-)

dziewczyny czy macie jakąś super magiczną listę do szpitala? albo jakieś własne doświadczenia do podzielenia się?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

A ta co przychodzi do nas to nie wiem. Po pierwszym porodzie nie mialam takiej. Na zdjecie szwów (bylam nacieta) bylam w przychodni u poloznej co prowadziła mnie w czasie ciąży i tyle. Potem po porodzie po 2mc bylam na wizycie u gin i koniec obserwacji.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

A ta położna która przychodzi do nas po porodzie ?

Ja tez wybiorę 80% i napewno będę dłużej niż ten rok chociaż po roczku będę chciała już trochę oddawać małą do jakiegoś klubiku żeby miała większy kontakt z dziećmi.

Marlen w szpitalu nie interesuje ich do jakiej przychodni bedzie zapisane twoje dziecko. Sama wybierasz pediatre i przychodnie gdzie bedziesz leczyć, szczepic, konsultować itd swoje dziecko. Idziesz po porodzie ty lub tata dziecka do wybranej przychodni i zgłaszasz w rejestracji ze sie urodził bobas (do wypełnienia napewno jakieś dokumenty) i chcesz go zapisać na pierwsza wizyte do pediatry i umówic położna środowiskowa na wizyte domową. Ostatnio siedziałam pod laboratoriumi podeszła do mnie "nasza" pediatra i mówi że bardzo duzo maluszków sie teraz rodzi i mają niezły ruch z tymi pierwszymi wizytami i terminy dość długie (na niej ustalacie plan szczepien, ogólny wywiad o dziecku i wypisuje skierowanie na usg bioderek itp) mówiła że jak urodze to jak najszybciej wyrobic pesel i tata niech sie bujnie do rejestracji umówic wizyte żeby max do 6tyg dziecka napewno sie zdązyła odbyć ona.
A wogóle to chyba nie musi byc ta środowiskowa z przychodni mozna sobie skołowac numer do jakiejś super polecanej czy znanej i sie z nią umówic. Ja sie w to nie bawię biorę jak leci że tak powiem z przydziału ;-)

Wycieczka zeby zobaczyc wozki bedzie w sobote. Musimy poprzymierzac bo tatus jest wysoki, ok 2 metorow, i zeby spacery nie byly kara to i wysokosc musi byc dobra :) Ale mysle nad 2 w 1.
No wlasnie mialam sie zapytac o ta polozna srodowiskowa bo ostatni raz bylam w przychodni jak mialam 8 lat i nie mam zielonego pojecia z czym to sie je. Czyli w szpitalu wybieram placowke i jeszcze daje znac w przychodni ze urodzilam czy jak?
A urlop macierzynski wzielam juz caly rok. Jak pozniej to nie wiem. Moze zmniejsze sobie troche etat zeby by7c na 3/4. Zawsze to troche wiecej czasu z maluchem.
Jak sobie pomysle ze ja mam jeszcze prasowac w ten skwar to juz sie poce :D
I jeszcze mam takie intymne pytanie troche. Tez macie takie dziwne uczucie lekkiego 'otwarcia' tam na dole? Bo ja tak dziwnie czuje od 2 dni. Niby nic w dzien nie boli, (wczoraj w nocy zlapaly mnie dwa razy skurcze takie miesiaczkowe ale bardziej w dole plecow). I jak to jest normalne to nie chce mi sie isc do lekarza. dodam ze jeszcze nic nie 'wyplywa' tylko to zazwyczaj w mlecznym kolorze, chociaz moze ciut tego wiecej.

Ja sie jeszcze zastanawiam którą opcje wybrać 80% czy 100/60% niby 80 to taka stabilna kasa. Jak Ania napisala mniej bedzie bolało ale w przeliczeniu na caly rok ta druga opcja jest dla mnie akurat korzystniejsza. I na dzien dzisiejszy tez chcieli bysmy zebym zostala z malym dluzej niz ten rok. A jak bedzie to czas pokaże.

Jej pytalam w rejestracji o tą położną srodowiskowa (chodzi o ta co przychodzi na wizyty do dziecka? ) to powiedzieli mi ze jak sie mlody urodzi przychodzi sie zapisac dziecko do pediatry to i polazną sie automatycznie umawia. Mamy ją do dyspozycji przez 6tyg minimum 3wizyty muszą sie odbyc a potem to juz jak kto potrzebuje i jak polozna to bedzie widziala. (Pewnie jak jej sie bedzie chcialo) heheh.

Jeszcze mam pytanie- czy wybieralyscie juz położną do wizyt po porodzie?

Hej dziewczyny, ja juz w 90% spakowana do szpitala, jeszcze czekam na pare rzeczy zamówionych. Upały, podobnie jak Wam, odbierają mi siły, ale pocieszam sie, ze od weekendu me być juz chłodniej. Wózek mam po starszej corce, Hartana, ostatnio go wypralam, i nadal mi sie podoba, jak pare lat temu

Crazy ale "dorosła" ta Twoja córcia :-) moja już kombinuje jak tu zrobić, żebyśmy miały czas tylko dla siebie jak Maleństwo się pojawi.
My mamy wózek jeszcze po starszym dziecku - 3 w 1, ale dokupiłam spacerówkę, bo ta z kompletu była średnia, nie lubiłam jej.
Macierzyńskiego biorę rok i od razu 80%, będzie mniejszy szok ;-) w ogóle planuję zostać z Maleństwem w domu dłużej niż z córką (min.2lata, może 3) i wrócić jedynie do drugiej pracy na kilka godzin tygodniowo (zlecenia, bardziej elastyczny czas pracy). No ale to plany, a jak będzie życie i finanse zweryfikują.

Aaa dziewczyny zastanawialyscie sie juz nad urlopem macierzyńskim? Jaką opcje wybieracie? Czy wy bedziecie cale 12mc z dzieckiem czy dzielicie to z tatą? Jaką opcje wyplat wybieracie 80% czy 100/60%

Hej dziewczyny ale skwar, pfff jestem zapoconą świnką ;-)
Bylam wczoraj u gin no i dobrze jest nie ma co mówi mi jeszcze 3tyg i juz droga wolna można rodzić tak jak Ania napisała ciąża donoszona.
Dostalam ostatnie L4 termin z OM mam wyliczony na 2.09 mlody jest maly i z usg termin wychodzi ze tydzien później. A zwolnienie dostalam az do 9go zebym nie musiała kombinowac na ostatnie dni gdyby mi sie przeciagalo. Bardzo mnie to ucieszyło!
Wyprawka gotowa, torba spakowana. O jaaa to juz tuz tuż.

Od piatku i co piatek az do rozwiązania bede chodzic na ktg do położnej. Nospe kazały mi odstawić i brac skurcze przepowiadajace na klatę, cwiczyc oddech podczas skurczu i nastawic sie pozytywnie.

Tesknie juz przeokropnie za moja córką kilka dni fajnie było ale teraz juz tak pusto bez niej brakuje bardzo mi jej(wraca z.koloni w czwartek ufff) ona tez dzwoni i pyta a ty sie spokowalas? Masz juz poprasowane hehehe. Jak przyjade to ostatni mc mamy tylko dla siebie! Dobrze :-)

Marta wozek mam nano riko 3w1 odkupiony z olx (jeszcze pół roku na gwarancji) wyjeżdżali za granice chcieli pilnie sprzedac to i cena rozsądna.

Dziewczyny a jak z wózkiem ? Macie lub planujecie kupić 2w1 3w1? Mnie wydaje się taki zestaw gondola fotelik i spcerowka bardzo fajny i wygodny ale wiem ze dużo osób kupuje spacerówkę osobno później. I jaki model sobie upatrzylyscie ? :)

Staram się odganiać wszystkie czarne myśli, a będzie co będzie i jak będzie problem, to dopiero będę się martwiła.
Ubranka wyprałam kilka tygodni temu - rozmiar 56 i 62 wyprasowany czeka w szufladach, na wszelki przykryłam workiem. 68 też wyprałam i wyprasowałam, a potem w worki i do kartonów.
Zaczynają mi powoli dokuczać upały, czuję, że jestem słabsza i przy tej pogodzie nie radzę sobie z podstawowymi domowymi obowiązkami - cieszę się, że wyprawkę ogarnęłam kilka tygodni temu. Zastanawiam się jak radzą sobie kobiety, które na tym etapie jeszcze pracują? Dociera do mnie, że to jeszcze tylko kilka tygodni do rozwiązania. Właściwie za 3 tygodnie ciąża będzie już donoszona...

Na metce*

Ja ogólnie mam pozytywne podejście, ale czasem nadchodzą mnie takie przelotne myśli, albo na temat zdrowia, albo porodu... Mówi się, że ciężarne maja koszmary, a ja takie myśli...
Musisz znaleźć jakieś ubranko z rozmiarem na metę i resztę do niego mierzyć, też miałam taki problem za pierwszym razem, a i teraz nie lepiej :-P możesz już wyprać i ułożyć, nic im nie będzie ;-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tez mam takie mysli. Ze do tej pory wszystko jest okej. Dziecko sie regularnie rusza. Czuje w brzuchu ze jest coraz wieksze.. ale co jesli. No ale staram sie szybko przegonic takie mysli. Bo chyba Ci lekarze to kompetentni ludzie i wiedza co robia i mowia :)
Ja dostalam w weekend pudla z ubrankami, lozeczko i bujaczek (krzeselko) dla dzidzi od kuzynek. I kurde... nie pozalowaly mi tego.. jakbym spodziewala sie blizniakow. I to tylko na tak okolo 6 miesiecy. A najgorsze jest to ze to moja pierwsza ciaza i tak naprawde to nie wiem co jest male (na np. ok. 3-6 miesiace) a co mniejsze (od urodzenia) A wiekszosc ma powycinane metki :D:D Ale juz zaczyne to w tym tygodniu prac bo 35 to chyba dobry tydzien na takie rzeczy.
Jak wloze czyste wyprasowane rzeczy do szuflady i przykryje np. pielucha to nic sie im nie stanie co nie? Czy jakos inaczej to zrobic?

Hmm czarne raczej nie :p Ufam ze mamy dobry personel medyczny i zrobią wszystko żeby było wporzadku z dzieckiem i ze mna. Czasem tylko nachodzą mnie takie myśli co będzie jeśli wykryją jakaś chorobę już po urodzeniu.. bo teraz jest wszystko Ok. Ale tak to pełen optymizm i wam tez polecam :)

Ja już też od dłuższego czasu bez obrączki i zaręczynowego... Do tej pory puchly i głównie palce, a od soboty jeszcze kostki, wtedy nie mam nóg tylko filary :-P

Powiedzcie dziewczyny czy wam też chodzą po głowie takie czarne wizję jak jakieś niedotlenienie dziecka itp?

Ja często budzę się z opuchniętymi palcami. Obrączki i pierścionka zaręczynowego to już od jakiegoś czasu nie noszę.
W nocy też obowiązkowo wentylator chodzi. Mąż namawia mnie na klimatyzator, ale zastanawiam się na ile to zdrowe jest...
Jeśli chodzi o wykupienie konkretnej położnej to na szkole rodzenia na Zaspie mówili nam, że kosztuje to 1500 zł, ale jeśli przyjedzie się nagle z rozpoczętą akcją porodową to nie ma gwarancji, że ta położna zdąży dojechać i też nie dają gwarancji, że jeśli masz tą położną to na pewno Ciebie przyjmą. Bo jeśli nie będzie miejsc to nawet jeśli masz tą położną to mogą odesłać.

Inne tematy z forum

rolety rzymskie kto ma? (33 odpowiedzi)

http://img62.imageshack.us/img62/6410/rolt.jpg Uploaded with ImageShack.us może podpowiecie :...

jaki blender czy inny rozdrabniacz? (29 odpowiedzi)

Kochane, zastanawiam się nad zakupem czegoś co pozwoli mi zmiksować warzywka dla synka,...

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (114 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...