manetka

--------------------------------------------------------------------------------
Mam prośbę - doradźcie albo coś - pliiiz :)
Zepsuł mi się rower - manetka (przód) pękła. Mam rower 21-biegowy. Osprzęt
Alivio (stary). W sklepie nie chcą mi sprzedać samej manetki - tylko komplet
wraz z manetką na tył (8 zębatek <--- innych nie ma). Postanowiłam, że dzięki
temu up-grade'uje mój bicykl, ale musiałabym dokupić do manetkej kasetę z
tymi "pięknymi" 8 zębatkami. W sumie O.K. Ale chciałam zapytać czy tyle
wystarczy? Czy może trzeba mi kupić jeszcze przerzutkę czy wystarczy mi ta,
którą mam? Bo wtedy będzie to już 24-biegowy rower a nie 21...
HELP! Pilne, bo lato nadchodzi ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: manetka

oh ziuta....a napisz jaka masz przerzuitke z tylu i wszystko bedzie jasne... no i wypadaloby zmienic lancuch po zmianie kasety

z tyłu mam starą alivio 7... grisza help :)

Spróbuj poszukać manetki w serwisach rowerowych. Z tyłu możesz mieć piastę albo nakręcany wolnobieg. Jeżeli jest to piasta, to 8 biegowa kaseta nie będzie pasować, trzeba wymienić bębenek albo najlepiej całą piastę, a wiąże się to z przepleceniem koła. Można kupić kasetę 8 i wyjąć 1 zębatkę, ale 7 na pewno można dostać w sklepach/serwisach. Jeżeli masz nakręcany wolnobieg to 8 biegowych wolnobiegów chyba nie ma. Manetki 7 będą chodzić z kasetą8. 8 biegowe manetki będą działać z kasetą 7 i 8. Alivio powinno działać z kasetą 8, może być problem z obsłużeniem zębatki Mega Range. Moim zdaniem przejście na 8 nie ma sensu w twoim przypadku, chyba, że napęd jest w kiepskim stanie i masz sporo do wymiany.

wiec tak, sa osmiobiegowe wolnobiegi jakby co (to jezeli chodzi o watpliwosci tomka) z tym, ze wolnobieg to nie jest to co tygrysy lubia najbardziej (pomijajac wygode - lamia oski)

jezeli masz alivio to powinna obsluzyc osemke - najlepiej przed kupnem zapytaj sie w sklepie czy ten konkretny model ma wystaczajacy zasieg (oznaczenie przerzutki powinno wygladac w ten gust: rd - mc18, lub rd-mc20 - s/l - tak sa oznaczone alivio obecnie - jezeli masz cos takiego wybite na przerzutce to spokojnie obsluzy 8 zebatek, jezeli masz inaczej nie pozostaje nic innego jak poszukac i sprawdzic)

Inne tematy z forum

Lekki rower trekkingowy - jaki? (144 odpowiedzi)

Witam, Poszukuję nowego lekkiego(gdyby był do 13 kg to byłoby ekstra, bo póki co widziałam same...

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...

Bagażnik na Hak (4 odpowiedzi)

Cześć, czy może jest szczęśliwym posiadaczem Bagażnika na hak firmy thule lub mont blanc a jeśli...