manetki

gdzie w trójmieście naprawić można dźwignię zintegrowane Shimano?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: manetki

a co się zepsuło w nich?

wczoraj wracałem z Pszczółek pękła linka niepotrzebnie kliknąłem i zakleszczyło się, wczoraj wieczorem męczyłem się z tym do 22.30 ale tylko wyciągnąłem to co pękło- młoteczek linki. Potem się zacinało, też ta mała sprężynka okrągłą która powoduje trzymanie "na zapadce" nie wiem czy trzyma coś słabo. W ogóle wady konstrukcji mają klamki Shimano za drobne elementy, gdzie jest serwis który potrafi to robić? A może zegarmistrz?

Generalnie shimano robi bardzo skomplikowane i delikatne sprzęty. piasty na łożyskach kulkowych na przykład, zamiast normalnych maszynowych. Podobno serwis shimano takich rzeczy nie naprawia tylko wymienia na nowe. Ile w tym prawdy - nie wiem.

Podjedź do dre rowery, postaram się naprawić. Jak na razie wszystkie zabite manety STI, jakie robiłem zmartwychwstały :)

Od piast się odwal. W moich STX bieżnie są wy...bane ale na dobrym smarze wszystko śmiga jak bum cyk cyk. W tym czasie 10 maszynówek bym pewnie wywalił do kibla.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

A jaka cena naprawy, na miejscu to da radę zrobić w ciągu godziny? Na wysepce dwa lata temu powiedzieli mi że koszt "ekspertyzy" 60zł i nie zapewniają że zrobią coś takiego. Wydać tak, ale mieć pewność że będzie zrobione. Bo już te manetke raz zmieniłem, miałem 8-mke ponad dwa lata temu i leży w worku, teraz 7-mka nawaliła, ale coś innego z tą jest, a lewą mam od 2005 tak jak rower Zmieniłem i nic się nie dzieje oby tak z nią zostało. W najgorszym wypadku kupię manetki od górskiego roweru zamontuje w "górnym uchwycie" i po kłopocie na pewno mniej to będzie kosztować. 8 odbija ale tryby przeskakują a w 7 sprężynka nie odbija na zapadki. Trzeba mieć do tego cierpliwość. Między Shimano a Campagnollo powinni wejść jacyś "konkurenci" ze swoim osprzętem, SUnRace ma manetki, ale też drogie znakiem tego podobnie zbudowane jak Shimano.

Campagnolo mają dużo prostszą budowę i dużo łatwiej jest je rozebrać i naprawić.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Naprawa około 50 - 60zł, na miejscu nie da rady, to nie jest 5min roboty, powinno się udać, jeśli nic w środku nie jest połamane.
Jeśli nie uda się naprawić nie pobieramy opłat za tzw. "ekspertyzę".
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

trening interwałowy (25 odpowiedzi)

witam! mam pytanie co do treningu interwałowego, czy ktoś z forumowiczów jeździ może w ten...

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...