mapniki

czy ktos moze mi polecic jakis dobry mapnik na rower??? i ile kosztuje i gdzie w 3miescie mozna go kupic. wole w sklepie a nie przez internet zebym mogl najpierw pomacac i zobaczyc czy mi dobrze pasuje na rowerze
dzieki
do zobaczenia w czersku
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mapniki

zobacz w horyzoncie we wrzeszczu, pamietam ze byly tam jakies.

tak tylko zapodam, że mapniki na miękkiej podkładce MATERIAŁOWEJ, obszywane MATERIAŁEM na krawędziach są do D.... bo przemakają.

Po 2 mapnikach samorobnych kupiłem (proszę się nie śmiać) w Lidlu mapnik dla jego mocowania, ale w "praniu" okazało się, że w całości spełnia on swoją funkcję wyśmienicie. Na razie przeżył Rajd Orła Bielika na Wolinie i kaszubskie Gringo. A jak ktoś jest $ zasobny - polecam czeskie mapniki firmy Miry (ale to takie ferrari wśród mapników ;)

Też używam z Lidla. W Sierakowicach doskonale zdał egzamin (również w czasie deszczu). Jako, że jest tani (25zł), to można bez obawy przeprowadzić jego tuning. Ja zrobiłem dwie dziury w plastiku, żeby zamocować na nim licznik, bo praktycznie wszystkie kupne mapniki zawsze zasłaniają go. Dodatkowo trzeba w uchwyt wsadzić kawałek tektury, żeby całość się nie 'kolebotała', bo orginalnie ma po prostu luzy i jest wkurzający na wertepach.

Ja jeżdżę już od około 2 lat z mapnikiem Cumulusa - chyba najbardziej popularnym przynajmniej na Wybrzeżu mapnikiem. Narzekam na niego bardzo, ale ciagle są ważniejsze wydatki niż dobry mapnik.
Wady Cumulusa są następujące - słaba folia - szybko pęka, dostaje się woda, wilgoć, itp. itd. Poza tym uchwyt nie jest sztywny i mapnik kiwa się w czasie jazdy uniemożliwiając w czasie jazdy precyzyjną nawigację.
Zaleta jest jedna - cena, ale przy Lidlu wysiada. Lidl po tuningu podobno jest do użytku, chociaż obawiałbym się o trwałość.
Pozdrower

Pisałem już kiedyś, że dla mnie najlepszym mapnikiem jest lemondka + dwie gumki od gaci. Mapę oczywiście warto zapakować w jakąś koszulkę foliową.

PGR-owiec napisał(a):

> Pisałem już kiedyś, że dla mnie najlepszym mapnikiem jest
> lemondka + dwie gumki od gaci. Mapę oczywiście warto zapakować
> w jakąś koszulkę foliową.

Mocno się zastanawiam nad wykorzystaniem takiego mapnika. A jak montujesz te dwie gumy od gaci? Jakiś opis, foto? Pytam poważnie, bo naprawdę rozważam takie rozwiązanie. BTW - lemondkę zakładasz do roweru 28', czy 26'? Ja mam 26' i na szosie brakuje mi możliwości rozprostowania pleców.
Pozdrower

Mam trekkinga z kierownicą szosową, a jednak lemondka też się bardzo przydaje.
Opis mapnika: złożoną do koszulki mapę należy położyć z góry na lemondkę i przywiązać gumkami tak by się trzymała na dziurach i pod wiatr.

sluchajcie a ja bym wolal jednak tak burzujsko posiadac model troche wyzszej klasy:) obrotowy taki zeby mozna bylo mape na biezaco orientowac. ja wiem ze jak jest ktos dobry w nawigacji to mu nie potrzebne takie cuda ale ja wolalbym sobie w tym pomoc bo nabieram pokory dla harpagana. ale dalej mam zamiar zrobic go w calosci :D czyli gdzie jeszcze mozna kupic takie mapniki??? ostatecznie moze gdzies na necie...?
dzieki
pozdrawiam i do zobaczenia w czersku

Proszę bardzo. Tu można kupić mapnik czeskiej firmy MIRY (podobno najlepsze z najlepszych)
http://www.sx-sport.istore.pl/
Niestety cena jedyne 230 zł.
Ja pozostanę przy swojej nieobrotowej lemondce, foliowych koszulkach i gumkach od gaci (przynajmniej części zamienne do mojego mapnika są niedrogie).

Witam
Prowadze obecnie rozmowy aby sprowadzic na Harpagan do sprzedaży dobre mapniki polskiej produkcji. Cena na razie nie ustalona będzie się wachać od 60 do 80 zł. Swoją budową podobne sa do MIRY choc wiadomo że MIRY nic nie przebije. Informacje wkrótce
Pozdrawiam

ten mapnik miry z*******y, dokladnie o cos takiego mi chodzi!!! tylko ta cena...

jakby ktos wiedzial czy jakas inna firma produkuje moze podobne modele ale tak z polowe tansze to dajcie znac:) a ty te mapniki chcesz na harpie sprzedawac?? one maja podobna konstrukcje do tego miry czy to cos zupelnie innego?? pamietaj ze ci co beda na harpie zwykle maja juz mapniki:)

Na Harpa większość ludzi jedzie z jakimś mapnikiem, podkreślam JAKIMŚ, z którego nie zawsze są zadowoleni, więc chętnie by obejrzeli (zakupili) coś lepszego. Karol, super pomysł, mam nadzieję, że będą!

Coż. Może powrócą czasy, gdy przed Harpaganem można było w ostatniej chwili kupić jakiś dobry gadżet. Pamiętam, że swego czasu parę razy stali ludzie z Columbusa z sakwami, torebkami, plecakami i mapnikami. Co prawda zawsze jak chciałem od nich coś kupić, to okazywało się że już się zwinęli, ale zawsze to jakaś szansa dla tych co nie są zbytnio przygotowani.

Witam
Niestety nie udało się ściagnąc na czas mapników. Wszystkich którzy czekali na tą możliwość serdecznie przepraszam. Do zobaczenia na starcie.

No to szkoda. Kiedy można się ich spodziewać i gdzie będzie można je obejrzeć? Może będą w siedzibie klubu?