26x?.?

Witam!

Niedługo będę kupować nowe opony i zastanawiam się nad rozmiarem 26x2.2 - 2.25. Nigdy wcześniej nie jeździłem na oponkach szerszych od 2.1 i tak się zastanawiam czy będzie lepiej?!? Chodzi oczywiście o górala i jazdę po naszych ukochanych trójmiejskich lasach + sporadyczne starty w lokalnych imprezach MTB. Co o tym sądzicie? Jakie są Wasze doświadczenia i odczucia przy jeździe na szerszych oponach w porównaniu z węższymi?

Pozdro!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: 26x?.?

bez sensu.

Racja! Bez sensu

no to sorry... :/

nie wiem czemu niby to pytanie ma być bez sensu, pytanie jak pytanie. Osobiście uważam że na nasze tereny nawet 2.1 to sporo. Po ostatnim maratonie po lasach przerzucam się na 1,9. A 2,3 i więcej w niczym nie pomoże, a co najwyżej większe opory będziesz miał - chyba że jeździsz w DH :) wtedy spoko, nawet 3,0
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

ale bzdury gadacie... wypowiedzieli się 'chudzi' co nigdy więcej jak 2.1 na kole nie mieli :P

kup sobie kolego opony 2.2 albo 2.3 i nie słuchaj szczypiorku, zyskasz na komforcie, przyczepności, wytrzymałości opony, u nas sporo piachu jest to tez plus dla szerokiego kapcia bo sie nie zapada, a opory? to tylko powietrza są większe niż węższej opony - czynnik raczej symboliczny w lesie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

rB napisał(a):
> kup sobie kolego opony 2.2 albo 2.3 i nie słuchaj szczypiorku,
> zyskasz na komforcie, przyczepności, wytrzymałości opony, u nas
> sporo piachu jest to tez plus dla szerokiego kapcia bo sie nie
> zapada, a opory? to tylko powietrza są większe niż węższej
> opony - czynnik raczej symboliczny w lesie.

a bzdury gadasz ostatni rok jezdziłem na 2.3 i szczerze nie polecam nie ma sensu brac niczego szerszego niz 2.1 jak napada i błoto bedzie to nawet z kapciem 2.5 dobry boże nie pomoże.

pytanie z sensem, ale taka gruba opona bez sensu.

rB nie znasz sie :)

Dokładnie! Opona powyżej 2.1 do XC na nasze tereny jest totalnie bez sensu, no chyba, że ktoś chce orać lasy, pola to niech sobie założy takie szerokie opony zamiast pługu:D
pozdROWER

w oponkach 2.1(z odpowienim bieznikiem) i wiecej to opory toczenia robia sie juz calkiem spore - moze i na czyms takim nieco zyskasz na przyczepnosci ,ale targaj to cos pod gore :/ raz jechalem na oponie 2.3 i czuc bylo roznice niestety... łoj....dobre to do DH ale nie do XC
dla mnie max to 2.0, a optimum to 1.95 i styka

Nie znasz sie rB. Obecnie jezdzę na 1.8, 1.9, niekiedy 2,0 jak nie chcę niszczyć tych poprzednich. Wcześniej jezdziłem w DH i nie obce są mi opony 2,3 i 2,5. Powiem Ci ze opor w takich oponach jest masakryczny, nawet wśród tych gładszych na piaski i inne luźne tereny. I wcale nie są trwalsze. Więcej zależy od mieszanki gumy i kształtu bieżnika niż od wielkości opony. Mogę Cie zapewnić że jest wiele bardziej przyczepnych opon w rozmiarach powiedzmy 2,0 niż myślisz. Prawda, 2,3 zapewnia względnie większy komfort i przyczepność ale wiadomo że to nie jest reguła. Możesz sobie popatrzeć na trendy w światowej czołówce DH. Coraz węższe opony i coraz szybsze przejazdy.
na nasze warunki 2,1 to max!

opór oporem, ale po cholerę wozić dodatkową gumę w szerszej oponie, skoro 2.1 to i tak szeroko jak na TPK & okolice? Dodatkowa masa, do tego rotowana po całkiem sporym promieniu :)

pozdr

a dlaczego robią takie opony skoro wszystko powyzej 2.1 jest bee?
http://bike-center.nazwa.pl/sklep/product_info.php?cPath=83&products_id=1552
rozmiar 2.2 waga 470
http://bike-center.nazwa.pl/sklep/product_info.php?cPath=83&products_id=937
rozmiar 2.3 waga 440
http://bike-center.nazwa.pl/sklep/product_info.php?cPath=83&products_id=937
rozmiar 2.3 waga 440
http://bike-center.nazwa.pl/sklep/product_info.php?cPath=83&products_id=1211
rozmiar 2.25 waga 395
http://bike-center.nazwa.pl/sklep/product_info.php?cPath=83&products_id=1605
rozmiar 2.25 waga 495
http://bike-center.nazwa.pl/sklep/product_info.php?cPath=83&products_id=1151
rozmiar 2.25 waga 520
Co na to forumowi mądrale?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

robią takie opony dlatego, by kupili je Ci ktorych nie da się przekonać na forum, że grubsze opony wcale nie muszą być lepsze. Wtedy taki ktoś kupi sobie dobre ralfy i tyle. Nawiasem mówiąc i tak kupują je Ci co mają zamiar turystycznie pojeździć po górach i wtedy to ma jakiś tam sens, albo uparci forumowicze z 3miasta, którym takie cuda u nas są niepotrzebne :)

wszyscy mi tu zarzucają że się nie znam ;) a ja mam na odwrót, kiedyś jeździłem na 1,9-2,0 a teraz wolę 2,3 z bieżnikiem al'a rekin-ludojad bo sie lepiej po korzeniach i kamieniach jedzie i sie lepiej targa toto pod górę. Może pierwszy na górę nie wjadę ale wjadę na pewno. Wąskie łysole są mi wstrętne, szerokie łysole także. Ja po prostu lubię niskie ciśnienie w oponie :P

rB napisał(a):

> wszyscy mi tu zarzucają że się nie znam ;) a ja mam na odwrót,
> kiedyś jeździłem na 1,9-2,0 a teraz wolę 2,3 z bieżnikiem al'a
> rekin-ludojad bo sie lepiej po korzeniach i kamieniach jedzie

Facet pytał o opony na 3-miasto. Widziałeś tu choć 1 kamień? O jakiej jezdzie na kamieniach ty mówisz? Musiałbys sobie je najpierw nazbierac, a potem wysypac w jednym miejscu jesli chcesz jezdzic tu po kamieniach.

Widziałem, wiele.

Mariusz! wczoraj wchodze na szose i na klatce schodowej co lezy? wyjebisty k...a kamien! :D

Ostatnio też widziałem kamień! Na siedzeniu kierowcy w moim samochodzie! I szukam gnoja który znalazł ten kamień, żeby mu go oddać, bo tak jak Mariusz napisał mamy mało kamieni! :)

a ja dzisiaj bylem w z****iaszczo wielkim Kamieniu koło Szemuda! Chyba minutę po nim jechalem :D

Ja tez dzisiaj widziałem jeden kamień.

Ufff kamień spadł mi z serca ;P Fanów kamieni zachęcam do składki na budowę kamienicy pod siedzibę stowarzyszenia "widzących kamienie", kamień węgielny wmurowany zostanie we wtorek.

:)

Krzyżak napisał(a):

> Mariusz! wczoraj wchodze na szose i na klatce schodowej co
> lezy? wyjebisty k...a kamien! :D

haha
ja też mam dobrą historię, kiedyś sąsiad kamień zrzucił z piątego piętra, bo mu się go znosić nie chciało, dodam, że kamień był kwadratowy i każdy bok miał z 12cm, nie muszę dodawać ile to mogło ważyć :D całe szczęście nikt nie zginął.

Nie ma to jak mieszkanie w faweli na witominie hehehe

"kwadaratowy" k... też ze mnie debil, chodziło o sześcian oczywiście :D

ja polecam 26x1,75 np Schwalbe maraton cross - dobra przyczepnosc w terenie i na chodniki, małe opory, lekko się jeździ,

Dwa sezony korzystałem z opon spec enduro 2.2 (w zasadzie to 2.3, mieli wtedy zaniżoną rozmiarówkę), waga 700g na drucie. To były świetne allrounder'y, ciągnęły nawet w umiarkowanie mokrych warunkach, dobrze się oczyszczały przy szybkiej jeździe. Miały za to jeden minus, opory toczenia. Na nowym bieżniku nie potrzebowałem hamulców żeby zahamować na asfalcie, rower po paru metrach sam stawał, aczkolwiek w terenie jakoś mi to specjalnie nie przeszkadzało. Warto jednak zaznaczyć że te opory nie miały nic wspólnego z szerokością opony, była to wina dość agresywnego bieżnika. Teraz przyszła kolej nobby nic 2.25, 200g lżejsze a też świetna trakcja w różnym terenie i warunkach pogodowych. Reasumując szerokie balonowe opony są bardziej komfortowe, nie zapadają się tak szybko co czyni je bardziej wszechstronnymi (jeśli ktoś jeździ cały sezon na jednym komplecie opon; błoto, śnieg itp.), opory i trakcja to kwestia bieżnika.