Dobre miejsce do zamieszkania w okolicach 3miasta

Temat dostępny też na forum: Dom i mieszkanie
Witajcie

Mam prośbe w podjeciu decyzji i znalezienia dobrego miejsca do zamieszkania w okolicach 3miasta . Bede potrzebował szkołę średnią dla córki i ewentualnie miejsce pracy dla żony . Ja mam pracę na miejscu .
Obstawiam Banino, żukowo , okolice rumii Dębogórze, kowale , bąkowo , pępowo , Pruszcz Gd . Poszukuje stanu deweloperskiego w okolicach 280 - 300 tys Jakaś Morena mnie raczej nie interesuje patrząc na ceny zakupu. Będe wdzięczny za kązdą mądrą radę . W końcu wiele ludzi dojęzdza do pracy z okolic ....
pozdrowionka !
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Re: Dobre miejsce do zamieszkania w okolicach 3miasta

Z każdego z tych miejsc córka będzie musiała dojeżdżać do szkoły, ja bym raczej sprawdziła, gdzie są dobre szkoły, do których jest dojazd bezpośredni, jednym środkiem lokomocji.
Akurat Morena "dysponuje" liceum, a i w bliskiej okolicy znajdą się inne.

Ja mam pracę na miejscu - co to znaczy? Pracujesz w domu?

Dodam jeszcze: z/do Banina często droga zakorkowana, podobnie z Kowalami, ale tam przynajmniej do pętli łostowickiej dojeżdża tramwaj. Żukowo czy Pępowo daleko od miasta - wszystko zależy od tego czy chcesz mieszkać w miarę blisko centrum miasta czy niekoniecznie. Pruszcz - w drodze do Gdańska wiecznie zakorkowany i kolizyjny Trakt Św. Wojciecha... Rumia to już tzw. małe Trójmiasto, a Dębogórze - okolica ładna, ale tu też dojazd do Gdyni może być "upierdliwy".
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Skupiając się na dziecku i perspektywie dojazdu do szkoły przez 3 lata starałabym się znaleźć taką lokalizację, żeby mogła dojeżdżać tramwajem/SKM'ką/PKM'ką i nie musiała kilku godzin dziennie stać w zatłoczonym autobusie w największych korkach.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

w Żukowie jest liceum :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

dzięki zawsze coś ,choć w zasadzie napisałaś że wszedzie jest na NIE . Tylko np w kowalach ludzie pracują uczą się żyją :) a z drugiej strony bez sensu jest kupować i mieszkać koło dobrego liceum Korki w trójmieście są w zasadzie wszedzie w godzinach szczytu .ja pracuje na terenie trójmiasta mobilnie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

ozona zwiedź wszystkie te miejsca i wybierz najładniejsze :) ludzie dojeżdżają i żyją ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Dziwne masz trochę podejście. Kto szuka mieszkania patrząc na szkołę średnią dla córki ? Przecież szkoła trwa 3-4 lata a mieszkanie chyba kupujesz na dłużej ? Poza tym tam gdzie są DOBRE szkoły średnie mieszkania nie kupisz, chyba że na wtórnym. Skoro szukasz stanu deweloperskiego i myślisz o Kowalach to czemu nie kupisz na Rębowie (Szadółki) tam są jeszcze mieszkania droższe i tańsze.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Dobre licea w Gdańsku:

I - Śródmieście
II - Wrzeszcz
III - Wrzeszcz - ale to szkoła dla robotów, lepiej odpuścić - jak nie jesteś olimpijczykiem, to mają Cię w dpie
V - Oliwa
VIII - Siedlce
XX - Morena

Poszukaj czegoś wzdłuż PKM, tramwaju ze Świętokrzyskiej. Ujeścisko (do 10 min. spacerem do tramwaju), Morena, Suchanino, Chełm, Niedźwiednik - najlepsza relacja cena / jakość.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

w Pępowie mam 2 min na PKM - dobry dojazd do trójmiasta
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

ten ranking liceow to bzdura, jak ktos jest dobry to nawet w srednim liceum wyjdzie na ludzi, kolejny drenaż mózgów, także tym się nie kieruj w ogóle. Nauka języków obcych + pomysł na siebie + przedmioty te co do matury i bedzie dobrze
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Hej, jeśli chcesz kupić mieszkanie, to przede wszystkim zwróć uwagę na dojazd do pracy. Córka za 3 - 4 lata skończy szkołę, wybierze studia, być może wyjedzie, a wy będziecie skazani na dojazdy. Chociaż z drugiej strony komunikacja miejska w Trójmieście jest tak dobrze zorganizowana, że raczej nie będziecie mieli z tym większych problemów. Z tego, co się orientuję w inwestycjach deweloperskich, dostępne są jeszcze mieszkania na nowym osiedlu Brama Sopocka przy ul. Sopockiej (dzielnica Wielki Kack). Osiedle leży między Gdynią a Sopotem. W pobliżu jest też kilka szkół.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Co, znowu lasy beda wycinac, zeby sloiki mialy gdzie sie w wielkim miescie zaczepic !!!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Część osiedla jest już wybudowana i jakoś nikt nie protestował, kiedy powstawały pierwsze fundamenty....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

A co by to dalo ? I tak robia, co chca !
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Brama Sopocka to akurat jedna ze slabszych ofert w okolicy niestety
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1