Dziękuyę.

Chciałam podziękować za uczestników FORUM. Od dawna szukam pracy i nauczyłam się już, że lepiej przeczytać opinię na FORUM, zanim zmarnuje się czas na rozmowę o pracę. Tak, więc dziękuje, bo pewnie dziś zamiast słuchać bzdur u Progres, mogę spędzić czas z córką. A prace rzeczywiście szukać bez biur pośredniczących.
Poza tym yuż mnie zniechęciło, że pani nie może mi przez telefon powiedzieć jak dokładnie nazywa się firma.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Dziękuyę.

A o tajemnicy handlowej yeszcze nie słyszałaś? Biuro pośredniczące bierze kasę za znalezienie kandydata, zatem ta firma jest ich klientem. Bardzo nie ładnie jest paplać dla kogo się pracuje i za ile....
Po pierwsze - po coś ta firma korzysta z biura pośrednictwa. Raz - aby nie zajmować swoich ludzi żmudnymi procesami rekrutacyjnymi i tym samym użeraniem się z ludźmi, którzy niekoniecznie są na tyle kumaci aby to ogarnąć.
Po drugie - firmy pośredniczące w rekrutacji i paplające dla kogo pracują nie mają racji bytu. Jakby "baba ze spożywczaka" powiedziała w jakiej hurtowni kupuje ziemniaki i po ile - założę się, że wielka część jej klientów zaczęła by kupować właśnie w hurtowni - "no bo jak to tak? Będzie na nas zarabiać żydówa?" Zapewniam Cię, że wielu tak właśnie myśli. Ty jesteś przykładem takiego myślenia - co mi będą ściamniać, skoro nie chcą powiedzieć dla jakiej firmy robią rekrutację? Przecież jestem na tyle sprytna, że mogę sama iść do tej firmy, w d*pie mam pośredniaków!"....i ktoś na Tobie zarobi jak znajdziesz pracę sama?
Pomyśl....
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 15

Hmmm, ja uważam, że firmy pośredniczące powinny podawać nazwy firmy do której szukają kandydata. po co potencjalny kandydat ma jechać na rozmowę i marnować swój czas skoro np. będzie to firma do której nigdy nie chciałby wysłać cv lub po prostu nie ma jak do niej dojechać, bo jest uzależniony od środków komunikacji i szuka pracy gdzie dojazd będzie mieć dogodny.
Tak czy inaczej jak trafisz na rozmowę i tak ci nazwę firmy podadzą i wtedy można by osobiście się tam udać. ale po co, skoro firma nie zajmuje się rekrutacją tylko ją zleciła ;)??
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

XYZ - ale zrozum jedno.
Firma pośrednicząca nie zaprasza na rozmowę w miejscu docelowym, tam gdzie miałbyś pracować. Zawsze te rozmowy są u nich, na miejscu. Zawsze, jeśli mówimy o poważnych firmach.

Napiszę inaczej - zakładasz "pośredniak pracy". Twoje wpływy są uzależnione są od osób jakie Twój klient zatrudni - czyli pracujesz dla tej firmy tak naprawdę. Teraz pytanie - czy powiesz komuś, żeby szedł bezpośrednio do danej firmy czy będziesz tą osobę namawiać aby skorzystał z Twojej oferty znalezienia pracy?
Powiesz - stracisz klienta i zarobek.
Nie powiesz - zarobisz.

Właśnie po to są pośredniaki. One biorą na siebie koszta wystawienia ogłoszeń (wbrew pozorom dla firm ONE KOSZTUJĄ trochę), biorą na siebie cały proces rekrutacji i cały ten syf z użeraniem się z głupkami...nie ukrywajmy, wiele ludzi to po prostu debile - dowiecie się pracując z ludźmi, jeśli jeszcze nie wiecie...trzeba im tłumaczyć jak krowie na polu......robiłem w handlu, więc wiem jaki "klient" potrafi być.

Podobnie to działa właśnie w zwykłych sklepach, biurach nieruchomości, komisach samochodowych i wielu innych. Ktoś ma towar na zbyciu - daje go do pośredników, którzy go dystrybuują.
Prawo rynku.

Inna sprawa to to, że w pośredniakach często zatrudnia się ludzi niekompetentnych - tutaj akurat się zgadzam. Bo jak laska zaraz po psychologii czy innym humanistycznym kierunku może brać udział w rekrutacji kogoś do IT? Gdzie ludzie są dosyć (wiem po sobie ;) ) dosyć specyficzni? Nie da rady..

Natomiast to, że ktoś nie mówi - to naturalne. Tutaj albo zgadzasz się na takie warunki albo szukasz sam na własną rękę..i basta.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7

Akurat w moim przypadku znane agencje np. HAYS (ale nie tylko) - na pierwszym spotkaniu ujawniły dla kogo rekrutują. Jedyną agencją, która nie chciała ujawnić do jakiej firmy rekrutuje była about you, której nie polecam (i nie dlatego ze nie chcieli podać nazwy) Kiedyś też agencja rekrutowała mnie na miejscu w firmie. i wcale się te agencje nie bały...po prostu wiedziały, ze do firm, rekrutują one, a nie sam przyszły pracodawca.
to o czym piszesz tyczy się raczej handlu.
Niektóre firmy gdy szukają pracownika korzystają nawet z kilku pośrednictw naraz.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wcale nie muszą.
Powiedzmy firma posrednicza x w ogłoszeniu informuje, że poszukuje pracowników do firmy y na umowę zlecenie. Wiadomo, kase dostajesz także mniejszą, bo jesteś zatrudniony przez pośrednika.
Przykład?
Znany Sklep Z Meblami płaci swoim pracownikom 14 zł brutto, ty zatrudniony w tym samym Znanym Sklepie Z Meblami, wykonując te same obowiązki co pracownik zatrudniony na umowę o pracę, tyle tylko że przez pośrednika i na umowę zlecenie zarabiasz 10 zł brutto.

Sprawy mają się inaczej, jeśli pracodawca y zlecił firmie pośredniczej x werbunek pracowników, dając im oczywiście umowy o pracę.

Ma to na celu odciążenie działu HR od żmudnego przeglądania setek nadesłanych aplikacji
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

ale jak zarabiasz 10zł a inni 14zł to idziesz do sadu pracy po skonczonej umowie o nierówne traktowanie i wygrywasz te 4zł za godzine + odsetki ;)

szkoda że ludzie nie są tego świadomi i nie działają w tym kierunku
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Sad pracy nie zajmuje sie umowami-zlecenie
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Uważajcie na GTS (Gruppo Trade Service)! (55 odpowiedzi)

Co jakiś czas pojawiają się ogłoszenia o wykładaniu towaru w sklepach Carrefour (zatrudnia firma...

AI w pracy i nauce ktoś jeszcze się wciągnął? (4 odpowiedzi)

Cześć! Zastanawiam się, czy tylko ja tak mam, że odkąd odkryłem narzędzia AI, to coraz częściej...

Praca jest... takie spostrzeżenia. (40 odpowiedzi)

Przeglądając oferty na naszym rynku, widać jedno. Praca jest, ale za grosze. Dominują stawki od...