Kiedy powinna pojawić się siara?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
dziewczyny mam pytanie, w którym tygodniu ciąży powinna się pojawić siara? czy może być tak, że przed porodem wcale się nie pojawia?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Kiedy powinna pojawić się siara?

mi się pojawiła w 25 tygodniu; nie jest tragicznie, ale rano widze plamki na piżamie

któraś z forumek pisała że jej juz teraz się pojawiła była gdzieś w tym samym tc co ja ..

Może się wcale nie pojawić przed porodem

Jak już dziś pisałam w innym wątku, mi pojawiła się kilka godzin temu. Czytałam w necie że to bardzo indywidualna sprawa. Może się pojawić już w połowie ciąży albo dopiero 3 doby po porodzie...nie wiem od czego to zalezy. Ja od kilku dni pobudzałam sutki, szczypałam je, masowałam brodawki. Może i przez to mi się ta siara pojawiła.

robiłaś to specjalnie ? jeśli tak to po co ?:)

podobno nalezy hartowac brodawki np masujac, zeby przy karmieniu tak nie bolaly, ja masuje codziennie gabka i teraz juz tak mnie nie bola jak wczesniej, ale nie wiem czy to z powodu masowania czy po prostu przestaly bolec

anikia napisał(a):

> podobno nalezy hartowac brodawki np masujac, zeby przy
> karmieniu tak nie bolaly, ja masuje codziennie gabka i teraz
> juz tak mnie nie bola jak wczesniej, ale nie wiem czy to z
> powodu masowania czy po prostu przestaly bolec
>
>

Anikia uważaj aby w ten sposób nie przyspieszyć porodu.
Położna mówiła nam o tym w szkole rodzenia.

Fragment artykułu na ten temat

Przy aplikacji kosmetyków dobrze jest unikać mocnych okrężnych ruchów na brzuchu – lepiej jest oraniczyć się do głaskania go z użyciem kremu. Po pierwsze unikamy w ten sposób zbędnego naciągania skóry oraz nie ryzykujemy... przedwczesnych skurczów porodowych. Drażnienie brodawek piersi (masażem lub nawet szorstką tkaniną bielizny) i intensywny masaż brzucha może bowiem – w późniejszych etapach ciąży – spowodować wzrost poziomu oksytocyny w organizmie mamy, a to może prowadzić do przedwczesnej akcji porodowej. Warto, nawet w kwestii pielęgnacji, zawsze skonsultować się z lekarzem prowadzącym ciążę lub położną w czasie badan kontrolnych.

he, nie, nie specjalnie ale za radą lekarza. Żeby przygotować piersi do karmienia, przyzwyczaić do uciskania, niby wtedy mniej pękają.

aaa hehe ;):):)

no ja dostalam jakis tydzien temu i tez z rana widze plamiki na koszulce...

no ale sie ciesze ze juz mam siare...

czasem mnie tylko sutki pobolewaja-takie klucie delikatne...

image

mnie od dwóch dni strasznie bolą brodawki, mam strasznie suche i w ogóle jakieś uczulenie mam na całym dekolcie

mnie od samego początku ciąży bolą sutki, każde dotknięcie sprawia mi ból :/

Anikia uważaj aby w ten sposób nie przyspieszyć porodu.
Położna mówiła nam o tym w szkole rodzenia.

Fragment artykułu na ten temat

Przy aplikacji kosmetyków dobrze jest unikać mocnych okrężnych ruchów na brzuchu – lepiej jest oraniczyć się do głaskania go z użyciem kremu. Po pierwsze unikamy w ten sposób zbędnego naciągania skóry oraz nie ryzykujemy... przedwczesnych skurczów porodowych. Drażnienie brodawek piersi (masażem lub nawet szorstką tkaniną bielizny) i intensywny masaż brzucha może bowiem – w późniejszych etapach ciąży – spowodować wzrost poziomu oksytocyny w organizmie mamy, a to może prowadzić do przedwczesnej akcji porodowej. Warto, nawet w kwestii pielęgnacji, zawsze skonsultować się z lekarzem prowadzącym ciążę lub położną w czasie badan kontrolnych.

Ja jeszcze nie mam i mam nadzieję, że pojawi się dopiero po porodzie.

Inne tematy z forum

Mrowki Bigbitowki - kto zna? (21 odpowiedzi)

Chodzi mi o tekst tej piosenki, spiewalam jak bylam mala, ale nie pamietam, a chcialabym nauczyc...

Urlop niani (64 odpowiedzi)

Dziewczyny, Czy płacicie pensje niani podczas urlopu? Pozdrawiam

Mieszkanie na Kiełpinku (Wiszące Ogrody?) ul. Przytulna - jak tu się mieszka? (44 odpowiedzi)

Witam, planują zakup mieszkania na ul. Przytulnej, proszę o opinię czy dobrze się mieszka w...