Napoleon i Gdańsk. Pierwsze Wolne Miasto Gdańsk 1807 – 1814

Muzeum Historyczne Miasta Gdańska z okazji zbliżającej się dwusetnej rocznicy powstania Pierwszego Wolnego Miasta Gdańska zorganizowało wystawę historyczną poświęconą temu okresowi z dziejów miasta „Napoleon i Gdańsk. Pierwsze Wolne Miasto Gdańsk 1807 – 1814”Wystawa prezentowana będzie w następujących salach Ratusza Głównego Miasta Gdańska:- I sala wystawowa: POWSTANIE ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nareszcie!

Bardzo długo czekałem na tego typu wystawę.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

chyba kirem należy przystroić drzwi

Piękne, zamożne, tolerancyjne i utrzymujące szerokie kontakty hadlowe miasto dostało się pod okupację wojsk Napoleona, który wykończył je podatkami, daninami na rzecz jego wojny, dekretami zabraniającymi handlu i wogóle wszystkiego.
Te małe to zawsze muszą jakieś kompleksy leczyć kreujac się na wodza.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Czy to byli sojusznicy Polski?

Mam wątpliwości co do tego "świetnego okresu" a to z przyczyny nieszczęść i zniszczeń i martyrologi narodu jakie przyszło nam znosić przez okupację napoleońską.

A jaka jest wasza opinia?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

ja juz tam byłam

wystawa bardzo ładna i fajna ale nie zrozumiała dla dzieci mi się podobało i wszystko ok ale moje dzieci nie rozumiały treści wystawy

WYSTAWA PRZEDŁUŻONA!!!!!!!

Wysatwa została przedłużona do końca 2007 roku

Inne tematy z forum

Hack4Change (7 odpowiedzi)

Już niedługo, 27-29 czerwca odbędzie się V edycja ekologiczno-technologicznego hackathonu -...

Spotkanie Magdaleny Biejat z Szymonem Hołownią (51 odpowiedzi)

W środę 30 kwietnia o godz. 20:00 Magdalena Biejat spotka się z Szymonem Hołownią. Spotkają się...

Candlelight: Best of Queen - koncert w świecach (3 odpowiedzi)

Koncerty Candlelight przyciągają tysiące widzów w miastach na całym świecie. Skąd ta popularność?...