Oferta z Urzedu Pracy

Poszlam do urzędu. Posredniczka miała dla mnie 1 oferte. Taka która wisiała na tablicy. Wydrukowala a ja musiałam podpisac ze otrzymałam.
Okazalo się ze oferta dotyczy phisingu.
Zadzwonilam na zieolona linie. Tam mi powiedziano ze sprawdzają oferty i jeśli jakas dotyczy przestępstwa i nie wykryją tego to sa to pojedyncze przypadki i sa one glosne.
Powiedzialam ze jeśli mi zagwarantuje ze jest wszystko ok to biore ta prace. Przeloczono mnie do UP gdzie sprawdzane sa oferty. Mowie raz jeszcze. Kobieta nie ma pojęcia o jakim przestępstwie mowie! Miał się tym zajac radca prawny, ale do dziś cisza... Zanim zrozumiala o co mi chodzi, sugerowala ze jak nie chce tej pracy to nie musze jej przyjmować, albo dziwila się ze ktoś by tak ryzykowal, a na końcu ze moznaby to zglosic do PIP.
Czy jesteśmy już takim krajem w którym przyjmując oferte w Urzedzie Pracy ryzykuje się wiezieniem? Czy może "pracodawcy" znaja podejście urzednikow i czuja się bezkarni?
Smutne jest to ze to ja szukam pracy :/
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Oferta z Urzedu Pracy

Pracowałam w UP na dziale właśnie ofert pracy, ja nigdy nie przyjmowałam takich ofert a co dopiero je wprowadzać. Ale niestety teraz w UP liczy się ilość ofert do statystyki więc nawet ich nie sprawdzają ;/
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

No tak, ale jeśli ktoś mnie oskarży o pranie brudnych pieniędzy, to czy odpowiedzialność urzędnika uchroni mnie przed odsiadka ?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

W PUP-ie pracują teraz takie osoby, że ręce opadają. Ostatnio jedna Pani nie umiała mi powiedzieć co się zmieniło w umowach o zlecenie. W ogóle nie wiedziała, że są jakieś zmiany! Ech, ludzie..
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pewnie,że nie bo wiedziałaś jaka to praca i ją przyjęłaś
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bo policja i UP nie stwierdzili ze ma znamiona przestępstwa. Kogo jeszcze mam się pytać? Swoja wiedze zaczerpnelam z roznych forum, policja i UP teoretycznie rozwiali moje podejrzenia, wiec co jeszcze mam zrobić?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Skoro piszesz; "Okazalo się ze oferta dotyczy phisingu" to nad czym się jeszcze zastanawiasz? ;) Nie ma przestępstwa bo jak ma być skoro nie ma dowodów? Zacznij tam pracować i dostarcz policji dowody skoro tak Ci na tym zależy ;) Jeszcze pytanie, jak wyciągają te informacje osobiste? ;)

Phising to moje podejrzenie, a policjant zajmujący się tego typu sprawami nie potwierdzil tego. Policji nie zgłasza się tylko przestępstw, sa tez tzw. podejrzenia. Nie ukrywam zresztą, ze chciałam zasygnalizować ze takie oferty sa w urzędach uważane za legalne. I glownie tego temat dotyczy.
A zastnawiam się nie nad podjęciem pracy, tylko nad podejściem do tematu :]

Inne tematy z forum

Porta KMI Bolszewo (3 odpowiedzi)

Jak w tytule. Pracuje lub pracował ktoś w ich biurze? Jak tam jest naprawdę, bo trochę w necie...