Polska....

Czemu żyjemy w takim chorym kraju?
Mam 21 lat, doświadczenie zawodowe małe ale jest(bo jakie ma być w tym wieku), i nie mogę znaleźć pracy. I jak się rozwijać w tym kraju? Bardzo chce pracować, być samodzielna etc, ale nikt nie daje mi tej szansy. Pracy szukam już dość długo, powoli tracę sens życia bo ta sytuacja jest na prawdę dołująca, wysyłam ok 20-30 CV dziennie, jak raz w tygodniu dostanę telefon z zaproszeniem na rozmowę to jest super ale co z tego jak kończy się na ' zadzwonimy do Pani' Jestem w takim wieku,że powinnam cieszyć się życiem ale wcale tak nie jest bo przeraża mnie to życie już teraz a co dopiero za parę lat.. Zawsze byłam osobą silną psychicznie ale już nie jestem, wszyscy myślą,że szukam pracy tak żeby jej nie znaleźć bo mam wszystko tzn gdzie mieszkać, co jeść. Nie mówię,że mam źle bo cieszę się,że mam takich rodziców ale ja na prawdę chce znaleźć pracę mieć swoje pieniądze i być samodzielna. Jak tu żyć...?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Polska....

a znasz jakiś język obcy?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Angielski ale niestety komunikatywnie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

mam 9 pozycji w CV, a 1 z nich to staż w Państwówce, początek mam za sobą już na prawdę, czas na pracę która pomoże mi być na prawdę samodzielna, umiejętności w CV też mam bardzo bogate
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Byle jakiej pracy szuka się u nas około pół roku, konkretna się trafia raz na trzy lata...
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 2

podpisuję się pod Twoja opinią! również od paru miesięcy nie mogę znaleźć pracy.. mam 25 lat, skończone studia, doświadczenie niezbyt duże ale jest i zero realnych szans na pracę ;/
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Młodzi ludzi powinni mieć jakiś start w tym kraju, a później tylko zdziwienie dlaczego ludzie uciekają z Polski... Już nie mam pomysłu na to życie :)
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kto ci powiedział, że Polska to wolny kraj ?
Telewizja ? To niech telewizja da ci pracę.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

w Polsce nie ma pracy i nie będzie chyba no że jesteś genialnym informatykiem lub znajomym królika. to nie UK gdzie każdy kto chce znajduje sobie pracę w magazynie, na kasie czy przy sprzątaniu i utrzymuje przynajmniej samego siebie bez listów motywacyjnych i 4 etapowych rekrutacji i tego całego polskiego pajacowania. No ale skoro społeczeństwo godzi się na taki stan rzeczy to jest jak jest.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1

chyba nie byłeś/byłaś w UK. To o czym piszesz to stan na rok 2007, teraz jest licho z pracą i trzeba się solidnie nadreptać, a do tego znać komunikatywnie angielski, bo łyse barany, które u nas lansują się w stuningowanych golfach na pracę raczej liczyć nie mogą. Za dużo nas na Wyspach, Brytole mają dość
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

A ja się zastanawiam nad tym jak bardzo ludzie wybrzydzają jeśli chodzi o pracę.
Rozumiem, że osoba która musi np. posłać dzieci do przedszkola i je opłacić musi mieć pewną stałą pensję. Ale młodzi ludzie? Szczególnie którzy dopiero zaczynają zdobywać swoje doświadczenie na rynku pracy?
Mam u siebie w firmie młodych ludzi którzy zarabiają po 3 -4 tyś. Ale włożyli w to i wkładają dużo pracy i zaangażowania. I nie bali się ryzyka.
A ja teraz szukając ludzi do pracy, takich którym SIĘ CHCE PRACOWAĆ mam problem ze znalezieniem pracowników...
Bo jak ktoś słyszy, że pensja jest prowizyjna to już nawet nie chce spróbować.
Zastanawiam się czy naprawdę lepiej jest siedzieć na garnuszku mamusi albo bezrobociu w domu i marudzić że ŻADNEJ pracy nie ma?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 11

Jeżeli wysyłasz 20/30 cv, to znaczy, że nie masz sprecyzowanych oczekiwań, tylko chcesz byle jak byle gdzie. Nie wierzę, żeby spośród nawet tych ogłoszeń z Trójmiasta, pojawiało się dziennie aż 20/30, które cię interesują. Wypalasz się i frustrujesz tracąc czas na jałowe czynności. Lepiej wysłać powiedzmy 1/2, ale na te stanowiska, które rzeczywiście interesują, a resztę dnia przeznaczyć na rozwój osobisty, naukę, a nawet studiowanie prawa pracy. Nic tak nie działa demoralizująco na przyszłego pracodawcę, jak świadomość, że kandydat nie zna swoich praw i można mu kazać robić wszystko bez szemrania.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

wysyłam te 20-30 CV na stanowiska które mnie interesują w których mam doświadczenie, nie szukam tylko na trójmieście ofert ale na kilku portalach i na prawdę da się wysłać tyle CV na jedno/dwa stanowiska :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

@~a.

pensja prowizyjna wielu ludziom nie odpowiada ponieważ nie każdy chce być akwizytorem i wciskać wszystkim dookoła jakieś badziewie w postaci np. kredytów czy ubezpieczeń. Ci pracodawcy którzy nie mogą znaleźć pracownika najczęściej szukają w pełni samodzielnego fachowca w danej dziedzinie który najlepiej sam sobie znajdzie klienta wykona zlecenie w oparciu o własną działalność gosp. i pozwoli "pracodawcy" zatrzymać 3/4 dochodu zostawiając sobie nie więcej niż 1800 zł/mc. A głodne kawałki o mamusiach i bezrobociu zasuwają zwykle osobnicy którzy bezskutecznie chcieliby znaleźć jeleni do opychania towaru którego sami nie mogą/nie chcą/nie potrafią sprzedać a już na pewno sami by nie kupili.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja mam 24 lata, kończę prawo, 5 letnie doświadczenie handlowe, ponad rok jako kierownik i co?? Zrezygnowałam z poprzedniej pracy bo byłam kierownikiem i sprzedawcą i nie miałam ani grosza więcej niż zwykły sprzedawca. Na poważne stanowisko nie mam co liczyć bo jestem za młoda i nie mam jeszcze wyższego wykształcenia (studia prawnicze są 5 letnie jednolite). Szukam pracy od wakacji i jestem już załamana. Byłam na wielu rozmowach i zawsze traktują mnie jak idealnego kandydata, a potem nie dzwonią. Wiem, że forum to nie miejsce na żale, ale nawet ludzie z bogatym CV nie mają szans na prace.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Rozczarowana, chyba źle zrobiłaś, że zrezygnowałaś z pracy (chyba, że masz odłożone oszczędności na 2-3 lata). Studiów możesz nie skończyć (studia dzienne też kosztują - darmowe studia to fikcja...), a o porządnej ofercie pracy zgodnej z wykształceniem pomyśl tak za 1,5 roku. A na teraz pozostaje Ci praca dorywcza (sklep, magazyn) lub stała np. w CC jako telemarketer (tak zrobił mój młodszy parę lat ode mnie kolega, który zaocznie studiuje prawo - obecnie jest na 2-im roku) w Orange, Play, T-Mobile; ewentualnie uderzaj do JMD, Drogerii Hebe lub Rossmanna (gwarancja stałej, choć małej pensji). W ostateczności uruchom osobiste znajomości. Aha i na pewno nie idź na produkcję lub do ochrony (te branże to porażka). Życzę Ci szczęścia.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Jakąkolwiek pracę można u nas znaleźć w kilka dni. I owszem, będzie kiepska, będą płacić grosze, bez umowy albo umowa zlecenie, itd. itd. Ale dajcie spokój z gadaniem, że nie ma w ogóle pracy i szuka się nie wiadomo ile ;) No chyba że ktoś szuka w danym zawodzie, na jakimś wyższym stanowisku i inne oferty go nie interesują. Pracę jako sprzedawca,pracownik call center kasjer, kelner, itp. można dostać naprawdę bez problemu. Oczywiście ta pensja na nic nie starcza i generalnie satysfakcja żadna, ale takie u nas realia :> Na ogłoszeniach jest kilkadziesiąt ofert jako sprzedawca/pracownik restauracji itp. w samym tym nowym centrum Riviera.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 7

mjk, a może niektórzy są ambitni i nie odpowiada im praca w ochronie (totalny syf !!!), jako kasjer-sprzedawca w sklepie (nerwowa atmosfera, mobbing, ciągłe ryzyko manka u 'nowych', niska pensja), telemarketer (praca na środkach uspokajających, a po tygodniu chce Ci się rzygać), kelner (niby fajna praca, ale raczej na sezon, chociaż można źle trafić np. do Kresowej), kierowca w pizzerii (trzeba mieć jednak doświadczenie w gastronomii, poza tym cały dzień jeździsz i użerasz się z innymi kierowcami i praca nieraz po 14 h), magazynier (ciężka praca fizyczna w szybkim tempie za żałosną płacę + ewentualnie ciągły monitoring kamer) . Nie mówiąc o doradcach ubezpieczeniowych, którzy nieraz traktują tą pracę jako dodatkową. Prawie żadne z powyższych stanowisk nie oferuje kwoty ystarczającej na samodzielne utrzymanie się, tzn. kwoty 2000-2200 PLN netto (może oprócz kierowcy, PH i kelnera lub barmana w klubie nocnym).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

P.S. Miało być kwoty wystarczającej.

Pracowałamw kresowej 2 lata temu, NAJGORSZEMU WROGOWI NIE ŻYCZĘ TAKIEJ PRACY JAK TAM.

Podsumowując moją wypowiedź: wg. mnie pracy stałej i dobrze płatnej dla młodych ludzi (czyli przynajmniej 2500 PLN netto podstawy) w Polsce (a przynajmniej w Trójmieście skąd pochodzę) nie ma, a jeśli już takie oferty się pojawiają to trzeba mieć co najmniej 5 jak nie 10 lat doświadczenia zawodowego (z reguły o ścisłej specjalizacji). Pozostaje więc do wyboru albo praca czasowa, dorywcza ewentualnie stała za pensję minimalną gdzie trudno się utrzymać (b. duża ilość chętnych) albo perspektywa stałego wyjazdu i powrotów tylko na święta, sylwestra lub wakacje. Zaznaczam, że to moja subiektywna opinia. I pytanie do ~qwerty: Czy słynna Baracuda jeszcze istnieje (działa) ??
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Janeczek: Ja się ze wszystkim zgadzam, sam dobrze wiem jak wygląda praca kasjera-sprzedawcy czy magazyniera za 1300 zł/mies. I masz rację, nic ciekawego. Znaczna liczba dostępnych ofert to prace, gdzie płacą właśnie te 1000-1500 zł netto, czyli generalnie grosze w stosunku do kosztów utrzymania, już pomijając porównanie do pensji w krajach zachodnich. No ale jest jak jest i lepiej raczej nie będzie. Sam chciałbym zarabiać jakieś sensownie pieniądze, a nie w kółko te prace po 7-8 zł/h na umowach zlecenie, pensja na takich zwykłych stanowiskach o których tu mówimy powinna wynosić co najmniej ok. 2500 zł, żeby jakoś normalnie się utrzymać, Ale jakby wszyscy kierowali się ambicjami, własnymi zainteresowaniami czy tak wybrzydzali na te stawki i marzyli o lepszej przyszłości, to większość by w ogóle nie pracowała ;) Mi tylko chodzi o to gadanie, że ''nie ma żadnej pracy'' - w mieście gdzie jest 7% bezrobocie, znaleźć pracę naprawdę nie jest aż tak trudno. Szukają w wielu miejscach - wszystko handel/gastronomia, gdzie jest duża rotacja, ale jak ktoś chce pracować i godzi się na te warunki, to pracę znajdzie. A że brakuje u nas porządnego przemysłu, fabryk, jakichś sensowniejszych miejsc pracy to inna sprawa.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Raczej bo, bo ogłaszali się niedawno :)
"pracy stałej i dobrze płatnej dla młodych ludzi" nie tylko dla młodych niestety...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wierzysz w to,że jest ok 7% bezrobocia? ;) Pracowałam w UP i wiem jak i kto robi statystyki ;) kto - obojętnie, zawsze ktoś to nie ma o tym pojęcia, jak - na szybko bo kierownik potrzebuje żeby wysłać do WUP'u ;)

Nie wiem, nie pracowałem w UP ani się specjalnie statystykami nie interesowałem ;) Ten odsetek jak dobrze rozumiem wylicza się na zasadzie zarejestrowanych osób bezrobotnych figurujących w systemie komputerowym, więc chyba powinno się zgadzać? Wiadomo, jeszcze trzeba doliczyć bezrobotnych niezarejestrowanych, albo tych co są zarejestrowani ale pracują na czarno i zaraz te liczby by się zmieniły. Emigracja też zrobiła swoje, nawet bardzo. Cokolwiek z tego wychodzi, pracę obecnie można znaleźć, no tylko jak już pisałem - niezbyt ciekawą :>

Qwerty mi chodziło o pracę dla młodych ludzi, którzy obecnie studiują lub są świeżymi absolwentami wyższych uczelni (bo do tego grona należę), którzy nie mogą mimo szczerych chęci znaleźć pracy zgodnej ze swymi aspiracjami zawodowymi i posiadanym wykształceniem. Osoby takie mają nieraz porobione liczne staże i praktyki (najczęściej darmowe) oraz udział w wolontariatach (np. rok temu podczas Euro w Gdańsku) i mimo szczerych chęci i determinacji nie mogą znaleźć pewnej, stałej pracy do wyboru mając jedynie umowę-zlecenie i max. 10 zł/h brutto (większa stawka podczas jakiś ważnych imprez i w wakacje). Czy to jest normalne w kraju, gdzie podobno rząd ma być suwerenem społeczeństwa i gdzie cyt. "młodzież przyszłoscią Narodu" ??!!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

pracy w pl nie ma i nie będzie ponieważ mamy taką a nie inną strukturę gospodarki i mały popyt wewnętrzny powodowany niskim zarobkami oraz niewielką ich siłą nabywczą co jest jedną z najważniejszych barier np. przy zakładaniu własnej działalności gospodarczej. Śmiem twierdzić że teraz jest i tak bardzo dobrze w porównaniu z tym co będzie za 10-15 lat. Dziwi mnie jedynie bierność rzekomo wykształconych młodych ludzi którzy jeżeli rozumieją bieżącą rzeczywistość powinni wiedzieć że jeżeli sami nie zmienią tej sytuacji będą jej ofiarami co już niestety ma miejsce.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

a co do statystyk to myślę że lepszy obraz dałoby policzenie ilu ludzi tak naprawdę pracuje i jest zatrudnionych w prywatnych firmach. Jeżeli od 36 milionów Polaków odliczymy lekko licząc 30% pracowników budżetówki, studentów, emerytów, rencistów, dzieci, osoby z zawieszoną działalnością, rolników, bezrobotnych zarejestrowanych i niezarejestrowanych to wydaje mi się że teza którą w jakieś gazecie wyczytałem że w pl w wieku produkcyjnym pracuje 60% mężczyzn i 40% kobiet może być prawdziwa.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

no ja jakoś nie mogę w ogóle znaleźć pracy nawet byle jakiej. skończone studia, 25 lat, niezbyt duże doświadczenie bo jakie może być w tym wieku. nigdzie mnie nie chcą :( Przyszłość niezbyt kolorowa mnie czeka.. ;/

Niektórzy (a dzisiaj coraz więcej inteligentnych osób z ambicjami) podobno zaczynają kończąc 18-tkę czy 20 lat. Szkoda, że przegapiłem ten moment myśląc o głupstwach (taki wiek), ponieważ nawet z perspektywy paru lat widać wyraźnie zaprzepaszczenie szansy na rozwój w stosunkowo krótkim czasie nie mówiąc o stażu pracy, który u polskich pracodawców coraz bardziej się liczy. Pamiętajcie, studia to nie wszystko, praca też jest ważna (a może i ważniejsza - studia zawsze można przerwać i wznowić). Mówię tak, bo znam kilka przykładów osób studiujących w wieku lat 35 i więcej.

tak tylko w zeszłym roku do mega smyka na matarni- sprzedawca , potrzebowali 10 osób wybierali z ok już przebranych cv 100 , 80% z wyższym wykształceniem, np ekonomia na UG, budownictwo, transport PG to prawdziwe przykłady bo sama brałam w nich udział, pensja 1600 brutto tylko tyle że umowa o pracę, i co w takim razie z wykształceniem
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Według mnie wykształcenie jest dzisiaj chyba już nic (lub prawie nic) nie warte niestety. Liczy się chamstwo, zawartość Twego portfela, znajomości (nepotyzm i kolesiostwo) oraz donosy, plotki o współpracownikach. Może trochę (lub znacznie jak kto woli) temat przejaskrawiam, ale przecież te zjawiska występują coraz częściej (zwłaszcza w sferze publicznej i na styku gospodarki i polityki).
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

to co mają lub mogą mieć wszyscy nie jest i nigdy nie będzie nic warte. zmniejszyć o 80% liczbę studentów to pracodawcy będą się bić o absolwentów politologii. No ale gdzie by się wtedy uczelniani dzierżyciele ciepłych posadek podziali?

Niech 'starzy' nauczyciele z nadania PZPR wyjadą na Ukrainę lub do innych naszych wschodnich sąsiadów (wszak język na pewno znają, ponieważ musieli się go uczyć). A reszta (młodzi), która z reguły ta najbardziej ambitna niech wyjedzie na Zachód. A ta mniej ambitna powinna zostać (dot. tylko uczciwych, ambitnych i znających dobrze języki obce żeby prowadzić wykłady dla coraz większej liczby studentów obcokrajowców).

Inne tematy z forum

Praca jest... takie spostrzeżenia. (40 odpowiedzi)

Przeglądając oferty na naszym rynku, widać jedno. Praca jest, ale za grosze. Dominują stawki od...

AI w pracy i nauce ktoś jeszcze się wciągnął? (4 odpowiedzi)

Cześć! Zastanawiam się, czy tylko ja tak mam, że odkąd odkryłem narzędzia AI, to coraz częściej...