Praca jako redaktor

Od dłuższego czasu poszukuję pracy jako redaktor.Możecie mi coś polecić poza WP.pl i Trójmiasto.pl ? (w pierwszym pracowałam, w drugim mnie nie chcieli :( )

Wysyłam CV na oferty pracy zgodne z moimi kwalifikacjami (1.5roku pracy redakcyjnej i wykształcenie humanistyczne), ale nikt nie odpowiada. Totalna cisza. Nie potrafię tego zrozumieć, że nawet nie jestem zapraszana na rozmowę, nie mówiąc o otrzymaniu propozycji zatrudnienia. Jakich kandydatów szukają pracodawcy? W ofercie wskazanie, że wymagane jest doświadczenie na stanowisku redaktora, zatem wysyłam. I cisza. Czy tak dużo jest osób z takim, dość specyficznym doświadczeniem, że nawet nie zaproszą mnie na rozmowę? Rozumiem sporą konkurencję wśród handlowców, sprzedawców, telemarketerów, ale w tym przypadku? Czy może koniec końców zatrudniają swoich krewnych, znajomych bez doświadczenia, ale z zamiarem przyuczenia?

Kompletnie tego nie ogarniam...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Praca jako redaktor

idź do Dziennika Bałtyckiego. Jak będziesz się starała to Cię zatrudnią. Przynieś kilka swoich tekstów, pomysłów i jazda :)

Kilka tygodni temu było ogłoszenie w pracuj.pl,
na stanowisko nie byle jakie, bo samego naczelnego ! :)
w "Bałtyckim" czy tylko dla formalności, ?@?#
Ale jeśli chodzi o szerokopojęta branże medialną,
to nie jest dobry czas, a tym bardziej w reklamie medialnej,
w której też mogłbyś znaleźc fuchę, jako humanistka
w dośw. w pracy redakcyjnej.
Bo jesli rozważałbyś pracę na podstwie dział. gosp.
to na pracuj.pl i praca.pl pojawiały się oferty
zwiazne z redagowaniem podstron regionalnych do tworzącego się portalu. Ale nie powiem Ci nic na temat szczegółów, bo nie pamiętam,
gdyż jak widzę dział. gosp. to wychodzę z ogłoszenia.
Tym niemniej, Powodzenia!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

wysyłam odpowiedzi na wszystkie możliwe oferty pracy związane z szeroko pojętą działalnością redakcyjną. Copywriter, redaktor, administrator strony, spec od komunikacji wirtualnej.

Wysłałam do Noukaut.pl, który prócz CV wymagał zrobienia zadania rekrutacyjnego, sprawdzającego kreatywność, umiejętność operowania słowem etc. I cisza. Nawet nie zostałam zaproszona na rozmowę. Kogo oni biorą? Znajomych?

Znalazłam ogłoszenie - redaktor internetowy, znajomość branży budowlanej i obszaru związanego z designem/stylizacją wnętrz. Redagowałam czasopismo budowlane i wnętrzarskie. Plus praca w portalu int. I CISZA. KOMPLETNIE!!!. Napisałam nawet do tej firmy maila, z zapytaniem kiedy kończy się rekrutacja. I podobno nadal trwa a odzewu brak. I ja się pytam - kogo do cholery szukają? Myślałam, że może nikt nie odpowiada, bo np plik CV jest uszkodzony i nie można go otworzyć stąd ta głusza. Ale działa, wsjo ok. Mam kwalifikacje, mam doświadczenie, wszystko co było w opisie stanowiska pokrywa się z tym co mam do zaoferowania a to przecież nie jest aż takie powszechne, jak w przypadku pracy handlowca czy kosmetyczki.

Zejdź na ziemię. Jakież to kwalifikacje posiadasz, które czynią Cię lepszą od handlowca czy kosmetyczki? Bo ja różnicę widzę zasadniczą: handlowców i kosmetyczek rynek potrzebuje. Redaktorów wręcz przeciwnie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

A czy ja napisałam, że posiadam umiejętności, które czynią mnie lepszą? Napisałam tylko, że jest o wiele więcej ofert dla handlowców i sprzedawców, że te oferty pracy są bardziej powszechne i tym samym mając prawo jazdy, doświadczenie w sprzedaży i smykałkę można znaleźć pracę. A gdybym narzekała, że jestem po biotechnologii czy biologii molekularnej i nie ma dla mnie pracy to też byś mi zarzucił, że uważam się za lepszą?

Narzekam, że nie ma pracy dla mnie w branży, w której chciałabym pracować. A nie uważam, że jestem lepsza od handlowca czy osoby pracującej w telemarketingu. Ja znam sie na swojej pracy oni na swojej. Tyle, że dla mnie wchodząc np na pracuj.pl ofert jest jak na lekarstwo.

Moja propozycja jest taka:
- zarejestruj się w pośredniaku
- weź kasę na rozpoczęcie działalności z funduszy UP lub UE
- zaproś do współpracy koleżanki i kolegów po fachu
- również mogą postarać się o dofinansowanie
- załóżcie własny portal internetowy

Chętnie poczytam coś obiektywnego i na poziomie.
Serio.

Kiedyś lubiłem WP, Onet, Interię, ale teraz ich poziom spadł praktycznie do Pudelka - choć przepraszam, bo akurat Pudelek z założenia jest plotkarskim tabloidem i należy mu się szacunek gdyż nigdy nie udawał czegoś lepszego, natomiast wcześniej wspomniane portale kiedyś pretendowały do rangi sensownych serwisów informacyjnych na przyzwoitym poziomie a dzisiaj to już tylko wspomnienie starych dobrych czasów...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Popieram wypowiedź Bronskiego! Skoro ofert jest jak na lekarstwo, to nie masz nic do stracenia. Spróbuj sama założyć jakiś portal, może na początek tematyczny, zgodny z Twoimi zainteresowaniami. Szablon strony z pewnością za niewielką kwotę zrobiłby student informatyki, a nawet licealista-pasjonata (ogłoś się na trójmiasto.pl albo wywieś ogłoszenie np. na ETI na PG). Na pewno masz jakiegoś znajomego/znajomą w podobnej sytuacji (ze studiów, z poprzedniej pracy), którą dałoby się namówić na wspólne pisanie tekstów. Zobacz np. taki portal Nadmorski24 - powstał jakieś dwa lata temu, redaktorzy młodzi, teksty nie zawsze na najwyższym poziomie, ale jakoś przędzie. Powodzenia!

Bronski i Kasiu, dzięki za podpowiedź.

Rozważam opcje udziału w Gdyńskim Biznesplanie, ale napisanie projektu od A do Z to już wyższa szkoła jazdy.

Serwis internetowy jest nierentowny, chyba, że ma dobrą promocję i może generować zyski z reklam, ale żaden reklamodawca nie umieści reklamy i tym samym wyłoży kasę na coś, co odwiedza garstka osób. Jednym plusem jest brak kosztów prowadzenia go, albo te koszty są znikome - miejsce na serwerze itp.

Myślałam o wydawnictwie prasowym. Jest to przedsięwzięcie kosztowniejsze, bo i papier, i druk i dystrybucja, ale zyski nie tylko ze sprzedaży w kioskach, ale również ze sprzedaży powierzchni reklamowych. Wybrałam grupę docelową odbiorców, znalazłam niszę na rynku. Do ekipy potrzebowałabym sprawnego grafika, który zna sie na składaniu czasopism, ze dwie osoby do sprzedaży reklam, kogoś kto zajmie się dystrybucją i ja jako redaktor prowadzący i tym samym przygotowujący każdy materiał z osobna oraz kontaktująca się z agencjami PR.

A jeśli chodzi o dofinansowanie z UP - czy nie ma tam wyszczególnionego warunku dotyczącego wieku? Wydawało mi się, że na kasę liczyć mogą tylko osoby do 25 lub 27 roku życia, świeżo po studiach i te długo pozostające bez pracy. Nie mam jednak pewności, będę w pośredniaku to podpytam i jak się okaże, że wiek nie jest przeszkodą, to ... ruszam z kopyta :) a jak rozkręcę biznes i będę potrzebować pracowników to na pewno dam znać :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Praca za granicą dla elektryków, ślusarzy, spawaczy (5 odpowiedzi)

Marine Ship Service jest dynamicznie rozwijającą się firmą, poszukujemy pracowników na...

Stres w pracy (38 odpowiedzi)

Czy Wasza praca też jets tak stresująca jak moja? Ostatnio mam wrażenie, że kazdy zawód wiąże sie...

Uważajcie na GTS (Gruppo Trade Service)! (55 odpowiedzi)

Co jakiś czas pojawiają się ogłoszenia o wykładaniu towaru w sklepach Carrefour (zatrudnia firma...