Re: PRACODAWCY
~WildChicken
(13 lat temu)
Jan, a może to tylko Twoje subiektywne odczucie... Powiedz szczerze ile jesteś w stanie zaoferować człowiekowi z Wejherowa (ile oferowałeś)?
Powiadasz 2h w jedną stronę i wymiękł.
Nie wiem, co i ile oferujesz, ale sądzę, że nie odstajesz mocno na plus, od reszty pracodawców na tym wspaniałym kawałku globu. Skoro tak jest, to jeżeli "cienias" tracił 4h dziennie na dojazdy i 8h na pracę, co daje średnio 12h "wyjętych z życia", pewnie za 1500-1600zł, z czego 300/400 poszło na bilety i kanapki z pasztetem, to nie dziw się, że okazał się "mięczakiem"
Nie zrozum mnie źle, ale dopóki system tego kraju będzie akceptował "umowy na czarno", czy zlecenie za 6-7zł, nagminne łamanie przepisów kodeksu pracy etc, dopóty będzie "wojna" między pracownikami , a "prywaciarzami". Nie wiem, czy to jedynie wina systemu, czy także mentalności... Kiedyś pracowałem w Niemczech. Herman wydusił mnie co do sekundy na maxa, ale zawsze zapłacił co do pfenniga i dołożył sporą górkę, akcentując, że jest zadowolony. O pracy na "czarno" nie było mowy, gdyż tenże Herman i jego ziomale, nie mogliby spać, gdyby chociażby pomyśleli o oszukaniu państwa. A co robi polski byznesmen. Polski byznesmen, podobnie jak przytoczony Herman, wykorzysta cię na maxa i od samego początku kombinuje jak tu zapłacić pracownikowi jak najmniej, a najlepiej wcale, co niestety też często się zdarza! Oczywiście nie jestem za zatrudnianiem leni, miernot i płaceniu im za to, że są. Nie mniej jednak mało który pracodawca potrafi zrozumieć, że zbudowanie zespołu zgranych fachowców może jedynie przynosić same pozytywne efekty (dochód dla firmy). Ale nie, po co. Lepiej wymieniać pracowników co miesiąc, kombinować, itp i narzekać "jak to firma ma się źle i zaraz padnie" Wasz płacz drodzy pracodawcy jest znacznie bardziej doniosły, aniżeli lamenty niezadowolonych pracowników. Więc jeszcze raz powtórzę, że tak długo jak długo nie zrozumiecie, że dobry lojalny pracowity uczciwy pracownik, to skarb, a przede wszystkim partner we wspólnym dążeniu do celu, tak długo wszyscy będą płakać, a wojenka szybko się nie zakończy!
12
0