Przychodzicie chorzy do pracy?

Zdarzało się wam przychodzić do pracy pomimo choroby, kataru, gorączki? Bo nikt inny nie wykona waszych obowiązków? Bo boicie o że ktoś inny zajmie wasze miejsce? Bo wynagrodzenie się zmniejszy? To jest właśnie prezenteizm. .. Co ciekawe, jest to zjawisko całkowicie odwrotne od tego, które mogliśmy zaobserwować kilka lat temu - czuli wyłudzanie od lekarzy L4, fałszywe zwolnienia. Dziś chory pracownik stawia się w miejscu pracy zarażając dookoła innych, woli po prostu być całkowicie nie zważając na efektywność tej pracy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przychodzicie chorzy do pracy?

Jak jestem chora to jestem tak chora że nawet do lekarza nie mam siły iść. Biorę wtedy wypoczynkowy bo bardziej mi się to opłaca i zostaję w łóżku. Wtedy żadne prośby i groźby nie są w stanie mnie podnieść.
L-4 miałam raz, jak zwichnęłam nogę, potrzebowałam kilku dni na wizyty u specjalistów.
Sama nie toleruję nad sobą smarkania i kichania i wtedy proszę szefa o odesłanie takiej osoby do domu lub do lekarza.
Przyjdzie taki jeden i smarka na ludzi a później na zwolnienie zamiast 1 osoby trafia 10.
Ale to zależy od szefa i sytuacji czy jest zastępstwo czy go nie ma.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Bardziej się opłaca, jednak nie bez powodu istnieje zwolnienie lekarskie. Nie każdy chce kurować się kosztem urlopu, który również mu przysługuje.
Powiedzmy, że choroba nie jest zwykłym kaszelkiem czy katarkiem. Bierzesz 2 tyg. urlopu wypoczynkowego? To około połowy dni z urlopu wypoczynkowego, które Ci przysługują. Chorujesz poważniej 2 razy do roku i o wakacjach możesz co najwyżej pomarzyć. Ciekawe czy bardziej Ci się to opłaca...

Zdarzało się tak przychodzić i zdarzało się nie dostać wystarczająco długiego zwolnienia lekarskiego, aby dojść do zdrowia. Lepiej iść na zwolnienie lekarskie, zdrowie mamy jedno, a pracę w dzisiejszych czasach zmienia się kilka razy w roku, chyba że ktoś ma mentalność niewolnika i mimo nędznych pieniędzy i wyzysku w jednej firmie siedzi latami (tacy ludzie też są, co na wszystko się godzą, również na utratę zdrowia)

Inne tematy z forum

Porta KMI Bolszewo (3 odpowiedzi)

Jak w tytule. Pracuje lub pracował ktoś w ich biurze? Jak tam jest naprawdę, bo trochę w necie...