Witam. Na umowie o pracę mam 13 zł brutto a na konto dostaje 3400zl. Od której sumy są pobierane składki ZUS chodzi mi czy nie przekroczy mi 800 zł dochodu na osobę, jest nas czworo.
Jesteś debilem czy tylko marnym trollem. Forumowicze to nie jasnowidze, zapytaj swojego pracodawce. Skoro dostajesz na konto 3400 z tytułu wynagrodzenia to podziel to na 4 i zobacz czy wyjdzie 800 na osobę czy więcej. Bym ci pomógł ale nie wiem jak to podzielić.
Wbrew pozorom to nie jest głupie pytanie bo dochód dochodowi nierówny
inną definicję ma urząd skarbowy, a inną ustawa o świadczeniach rodzinnych
-dochód podatnika to kwota netto, po opodatkowaniu
-dochód rodziny to kwota netto czyli ta, która wpływa na konto
W tym przypadku to co wpływa na konto rozumiemy jako dochód jeśli nie prowadzisz własnej firmy
w świadczeniach rodzinnych są myki jak dochody utracone, są inne niż podatkowe okresy wyliczeniowe .......
więc odpowiedź brzmi tak, ale też i nie
bo jak masz umowę agencyjną to będzie jeszcze zależne od jej treści i długości jej trwania oraz przerw w zatrudnieniu :D
Jak dla mnie pytanie tendencyjne, wręczy idiotyczne. Mam na umowie tyle, a na koncie tyle. Czy przekroczyłem 800zł na osobę? Sorry ale tylko imbecyl mógł zadać takie pytanie. Z treści wnioskuję że sam autor nie ma pojęcia dlaczego na umowie ma 13zł/h a na konto dostaje 3400, niema pojęcia też czy 3400 podzielone na 4 to 800 czy więcej.
jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach bo jeśli wcześniej nie pracował a pracuje dopiero od trzech miesięcy w okresie rozliczeniowym to suma summarum progu nie przekroczył
tak samo jeśli wcześniej zarabiał dużo mniej a teraz mu się trafiła jednorazowa zwyżka, to trzeba przeliczyć całość i najprawdopodobniej dalej jest w limicie i świadczeń nie traci....
to są ustawy, nie da się tak na chłopski rozum jednorazowo tego rozpatrywać