Suplementy i dieta

Witam. Interesuje mnie jak się odżywiacie (codzienne treningi), jak wygląda Wasza dieta i co na regenerację? Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Suplementy i dieta

Dieta: w myśl zasady 'jesteś tym co jesz' więc żadnych "śmieci" tylko zdrowa żywność, rano przed treningiem zwiększona ilość białka w jedzeniu (jakieś serki, jajka itp), węgle (świetna jest owsianka z rodzynkami) i przed samym wyjściem prawie że łyknę sobie coś słodkiego (parę kostek czekolady). Przed, na i po treningu carbo lub izotonik + w czasie jakies batoniki musli w czekoladzie. Na wieczór staram się zwiększyć liczbę warzyw i owoców natomiast zmniejszyć węgle i białko.
Choć jak zapowiada się ciężki trening to nie oszczędzam na węglach (by zmagazynować glikogen w mięśniach), generalnie też dużo płynów ale to oczywiste.

Suplementacja: oprócz carbo i izotoników to glukozamina na stawy z zwiększonymi dawkami witaminy C by lepiej się wchłaniała, czasami jakiś potas + magnez (zapobiega skurczom) i tyle.

nic szczególnego ale od kiedy zacząłem rygorystycznie unikać "śmieci" w żarciu ewidentnie lepiej się czuję.

dieta Adama Hansena, jeździ chyba teraz w Team Columbia, mistrz Australii w jeździe na czas, moze kogos zaciekawi:

"A good diet is:

Breaky - try to be healthy.

Carbs before training, with little protien before.
Carbs while training
Carbs after training

Protien and vegs at night.
Last meal should be before 6pm

I also eat no dairy.

great for weightloss too.

But I know heaps of pros who just eat anything."

Profi jedzą emke cały czas :D

To moze wypowiem sie z pozycji przecietnego bikera ktory przejezdza rocznie, powiedzmy te 7-10 tys. km i ma jakies tam ambicje uczestniczenia w zawodach, co jest zreszta swietna zabawa.
No wiec powiem ze od pewnego czasu przestalem sie ograniczac i zamiast wymarzonych 72 kg dobilem wlasnie do 80 kg. Ale dobrze mi z tym :-) Rower to nie jedyny priorytet w zyciu. Co ciekawe, odnosze wrazenie ze noga lepiej mi podaje, dzisiaj np robilem podjazdy i, jak na mnie, bylo calkiem niezle.
Smieci generalnie nie jem ale mam gdzies niejedzenie po 6, i to pewnie glowny czynnik wzrostu mojej masy. To co jem to typowa polska kuchnia polana oliwa z oliwek, czasem pije oliwe prosto z butli ;-) do tego sporo warzyw i oczywiscie obowiazkowa cebula bez ktorej trudno wyobrazic mi sobie zycie. Suplementow zadnych nie stosuje bo moj zoladek strajkuje po tym a do tego sa drogie. Ot i tyle ;-)
Aha, no i nie stronie od alkoholu pod najrozniejszymi postaciami.
A noga podaje coraz lepiej.
Ide zrec ;-)

osobisnie nie stosuje zadnej diety i jem na co w danym momencie mam ochote...pewnie dlatego waze o 10kg wiecej niz przecietny rowerzysta :)ale nie mam zamiaru tego zmieniac :D zycie jest zbyt krotkie by sobie odmawiac czegokolwiek.a jedyna suplemacja, to jak mi sie nie chce robic sobie jedzonka, to zapodaje jakiegos Gainera (Recovery Shake/Spenser)..pozatym vitaminki,OMEGA3 i Lecytyna - dla zdrowia :)

Wza, zamiast oliwy z gwinta spróbuj benzynę - jest bardziej kaloryczna ;)
Jeść trzeba wszystko co dobre byle by było urozmaicone, olewać biadolenie lekarzy i dietetyków. Jedyne czego unikam to tych wszystkich gazowanych, słodzonych napojów i pseudo soków owocowych. Sok jest jak się go samemu z owoców wyciśnie. Gazowaną tylko wodę i piwo.

Kiedys nie piłem alkoholu żeby miec lepsze wyniki w zawodach. Wytrzymałem tak pół roku, rewelacji w wynikach nie było. Dziś pije regularnie wieczorami piwko (3 razy w tygodniu) a wyniki coraz lepsze;) A jesli chodzi o jedzenie to moje ulubione białka to schabowy i mielone. Jak narazie forma idzie do góry.

Daniel, zgódzmy sie że na poziomie zawodowym dieta ma ( obecnie ) bardzo duze znaczenie ale na poziomie amatorskim wystarczy zdrowy rozsądek. Utrzymywac swoje BMI na zalecanym poziomie i tłuszcz w granicach 10%, ja takie parametry trzymałem przez kilka sezonów, nie stosowałem jakiejś specjalnej diety i ścisłego wyliczania pochłanianych kalorii, po prostu wystarczy zrezygnowac z podjadania miedzy posiłkami i ze słodyczy, więcej węglowodanów i mniej " złych " tłuszczów. Kazdy organizm jest inny i zestaw żywieniowy dla Ciebie może nie być dobry dla mnie lub na odwrót. Bardzo ważne jest zeby się nie głodzić bo wtedy przemęczenie w środku sezonu gwarantowane, pilnowac wagi i tłuszczu, skorelować te obserwacje z tym co się zjada i po kilku miesiacach będzie wiadomo jak Twój organizm reaguje, dojdziesz do optimum eksperymentując.

rb stary oliwa mi naprawde smakuje, i dlatego pije. a ze zdrowa to wyczytalem w cosmo ;-)
http://www.youtube.com/watch?v=hTdB8ieP428 ;-)