Światła przednie migające

Używanie świateł przednich migających jest niezgodne z kodeksem drogowym a po za tym oślepiają rowerzystów jadących z naprzeciwka.
Bardzo proszę nie włączajcie tych świateł.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

Re: Światła przednie migające

dokladnie. poza tym sugeruja jazde jakiegos pojazdu uprzywilejowanego z daleka i nie wiadomo co sie dzieje. a to tylko rowerzysta ze stroboskopem...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

ja miga to źle, jak za słabo to nie widać, jak za mocno to oślepia.

k wa, da sie wam w jakiś sposób dogodzić???
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

gdzie jest krzyz pytam ??? :D
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5

Światło nie oślepia jak jest za mocne tylko jak jest źle zamontowane.

Niestety wielu rowerzystów nie ma światła a nawet odblasku, z kolei Ci którzy je mają nie mają pojęcia do czego ma ono służyć i jak je zamontować. Dlatego zamiast oświetlać sobie drogę świecą innym rowerzystom w oczy.
I tu mamy pewien paradoks bo okazuje się że nie tylko kierowcy samochodów są wrogiem rowerżystów ale sami rowerzyści stanowią realny problem i zagrożenie dla innych rowerzystów. Okazuje się że wielu rowerzystów nie ma pojęcia o poruszaniu się po drodze.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

weźcie idźcie do lekarza od oczu jak wam migające lampkki tak na nerwy wchodzą, coś z wami nie tak jest.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

I przede wszystkim: jaki sens ma ustawienie przedniego światła poziomo do drogi, albo często wprost 'na oczy' jadącego z przeciwka ? Przecież światło z przodu ma nam doświetlać nieoświetloną drogę! Jak będzie ono ustawione poprawnie (czyli snop światła oświetlający obszar tuż przed kołem naszego roweru), to siłą rzeczy będzie ono widoczne również przez tych jadących z przeciwka.
A wsadzenie przez producenta do lampek stroboskopu, to już chyba jakaś chora potrzeba uatrakcyjnienia (przybajerzenia) towaru w celu lepszej jego sprzedaży. Czy przednie lapmy samochodów seryjnych mają funkcję strobo? ;]
Tak więc myślcie, drodzy rowerzyści, nie tylko o sobie i o własnej dobrej widoczności na drodze, ale też o innych użytkownikach tej drogi i swoje reflektory skierujcie lekko w dół, na drogę, a nie na oczy jadących z przeciwka ...
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Niektórzy są zdania, że światła migające włączają po to żeby byli bardziej widoczni na szosie. To jakaś paranoja. Światła służą do tego żeby oświetlać nam drogę. Policja powinna nakładać mandaty na tych migających, ale policji jak zwykle nie ma.
pozdr
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 9

Myślę że mandaty to trochę sroga kara jak na takie "przewinienie" (poza tym gdzie w kodeksie ruchu drogowego jest zabronione używanie migających świateł?), ale upomnienie by się faktycznie przydało...

Z migającymi światłami problem jest nie tylko w tym że oślepiają, ale przede wszystkim - wielu kierowców nie wie "co to jedzie" i jak to ominąć...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Przepisy o ruchu drogowym:
Art. 53.
ust. 1. Rower powinien być wyposażony:
1. z przodu - w jedno światło barwy białej lub żółtej selektywnej;
2. z tyłu - w jedno światło odblaskowe barwy czerwonej o kształcie innym niż trójkąt oraz jedno światło pozycyjne barwy czerwonej, które może być migające

W mieście praktycznie nie ma co marzyć, żeby światła rowerowe cokolwiek oświetliły. Po prostu są za słabe w porównaniu z oświetleniem ulicznym i samochodowym.

Z przednim migającym jest ten problem, że łatwo zauważyć, ale trudniej zorientować się co jedzie i z jaką prędkością. Niezłym kompromisem jest nie za mocne migające i mocne ciągłe. Wtedy zwracamy na siebie uwagę, ale można śledzić poruszanie się światła ciągłego.
Zależy też jak migają, bo jedne bardzo wolno (co się całkowicie mija z celem) inne bardzo szybko. Ciekawym pomysłem mogłoby być światło ciągłe, które czasami mryga, takie zaakcentowanie.

Ustawienie, żeby było widoczne, nie oślepiało i dbanie o stan baterii, to zupełnie inna historia.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jako kierowca samochodu śmiem zauważyć, że rower jak i przednie światło, rzadko kiedy tak naprawdę porusza się liniowo. Zawsze występują pewne wahnięcia. Dziury, nierówności ugięcia amortyzatora chociażby pod wpływem pedałowania, co powoduje, że dla jadącego z naprzeciwka wygląda jakby migało.

W rowerach montuje się układy migające ze względu na oszczędność baterii. Jednak nie czyni to roweru bardziej widocznym. O dziwo wbrew temu co niegdyś podobnie jak Wy myślałem, światła stałe są bardziej widoczne.

Z tyłu migające owszem są niezłe widoczne, ale gdy np jedzie się w kolumnie to tylne stroboskopowe światło są ogłupiające dla jadącego za nim.

Gdy np organizuję nocny marsz na piechotę to nakazuję posiadanie nie migających świateł przyczepionych do plecaków.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

zasadniczo w miescie aby oświetlać drogę swiatła wcale nie potrzebuje. Sporo ludzi jezdzi w miescie bez swiateł i jakoś dają radę :)

Ja właczam je po to aby być widoczym. I ustawiam tryb migający (choć nie wszystkie moje lampki taki mają) i lampkę równolegle do drogi aby być widocznym lepiej.

I wiem ze łamie przepisy ale zasadniczo mam na to wylane. Wole aby mie kierowca zauważył niż rozjechał.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

zależy jakie masz światła zamontowane. Ja używam dwóch lampek - diodowej i halogenowej. Diodowa ma bardzo mały zasięg i raczej używam jej tylko dla zachowania widoczności roweru a halogenową włączam jeśli jest naprawdę potrzebna (jak nie ma oświetlenia ulicznego). Ci którzy jeżdżą nocą po mieście widzą, że oświetlenie uliczne zwykle jest wystarczające aby wszystko widziec :-).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja używam trybu migającego tylko w trzech sytuacjach:
1. Gdy z naprzeciwka jedzie rowerzysta z migającą lampką.. niestety nikt nie rozumie mojego wołania o przełączenie w tryb ciągły.
2. Gdy auto jadące z naprzeciwka nie wyłącza świateł długich - prawie zawsze kierowcy reagują prawidłowo.
3. Gdy jest już prawie widno, moja lampka już nic nie oświetla (zwłaszcza, gdy ma słabe baterie) i nie jadę ścieżką rowerową.

.... używanie świateł migających może i nie jest dozwolone ale umiejętnie uzytkowane jest jak dla mnie pozytywne - bo - w czasie dłuższych wyjazdów oszczędza aku a tak na marginesie - mam bardzo mocną lampkę i czy będzie migała czy będzie świeciła na wprost to tak czy siak oślepi - grunt , jak pisali przemówcy - zainstalowac ja poprawnie ....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

cytuję: "bo - w czasie dłuższych wyjazdów oszczędza aku", bzdura!, nie oszczędzasz na akumulatorze, wręcz przeciwnie. Każde włączenie powoduje zwiększenie poboru prądu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

... hmmm to ma się do żarówek jak sądzę - mam led mactronica i oże irracjonalnie wydaje mi się iż migając świeci dłużej ...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zmierzyłeś to czy tak Ci się tylko wydaje, że tak krzyczysz?
Producenci podają informacje, że podczas używania "przerywanego" czas świecenia wydłuża się kilkukrotnie. Po co mieliby tak robić?
Zgadzam się z Tobą, że prąd początkowy pobierany przez żarówkę jest dużo większy niż prąd znamionowy, ale w przypadku diod to już nie obowiązuje, prawda? W przeciwnym wypadku każdy prostownik byłby niczym innym jak wielką grzałką...

Pozdro

biker:

Czas włączenia diody LED nie przekracza 100ns, a czas wyłączenia 200ns. Wartość natężenia prądu w czasie trwania stanu nieustalonego nie jest duża- możesz sobie rzucić okiem w notę katalogową bylejakiego LEDa. Oszczędza się energię. Warto również dodać, że normalne oświetlenie LED, które wydaje się ciągłe jest w rzeczywistości strobowane, pobór mocy przez diodę białą w pracy ciągłej jest wbrew pozorom duży. Tego efektu nie możesz zauważyć, ponieważ oko ludzkie przy dwudziestu paru herzach da się oszukać. Inaczej nie mógłbyś oglądać filmów w kinie.
pozdr.
m.

Coś wiesz, ale nie wiesz co.
To czy światło diody jest ciągłe, czy nie zależy wyłącznie od wykonania lampki. Sama konstrukcja LED nie nakłada w tym temacie ograniczeń.

Pobór prądu zależy od źródła światła i wykonania lampki (nie trzeba wykorzystywać pełnej mocy). Są diody o mocy 3W i są o 0,1W, co przy napięciu znamionowym ~3V daje 1A - 0,033A. Typowe żarówki ciągną 0,5-0,85A dając przy tym mniej światła.

Tak daje się oszukać, co nie znaczy, że migania nie widać przy takiej częstotliwości.
Inna kwestia, to dlaczego nie jest ciągłe. Owszem jest to pewna oszczędność, ale nie ze względu na miganie, a zastosowanie wydajniejszych metod sterowania zasilaniem (impulsowe). Przy zwykłym rezystorze marnuje się energia.

Zresztą co za różnica, czy dioda bierze średnio 1W przy pracy ciągłej, czy 1W przy miganiu? W końcu żeby uzyskać ten sam strumień światła impulsy muszą być mocniejsze.

3 lata temu juz pisales o tym (:http://forum.trojmiasto.pl/Swiatla-przednie-migajace-t16172,1,9.html)
I chyba temat został wtedy wyczerpany, po co nam sequel ja sie pytam ?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

... bo widocznie problem wciąż istnieje. Aczkolwiek moja opinia jest taka, ze nie ma sensu, by ludzie jeździli z mocnymi światłami przednimi, bo na większości gdańskich scieżek jest światło z lamp nad drogami. (już ktoś wyżej napisał). Więc przednia nie pełni już roli oswietlenia drogi, ale oznaczenia, że jedzie rowerzysta. Co do migania - zgodze się, że przednia nie powinna migać, bo trudniej oszacować odległość.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

a ja polecę najzwyklejsze, bardzo tanie światełka MacTronic FN-WZ1 które służą do ostrzegania że jedziemy. Oczywiście przednie włączamy stałe. Mnie osobiście denerwuje mrugające przednie światło z każdej pozycji (rowerzysta,kierowca, pieszy).
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Migajace światło przednie madaje sie jedynie by ja powiesic na choinke. Po co komu taki bajer. Drogi to nie oswietla a tylko razi innych. Co by bylo gdyby takie cuda w autach montowali ?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Całkowicie sie z autorem zgadza on to napisał bardzołagodnie ale jak sie wkurze to jak poswiece takiemu pajacowi po gałach chalogenet to wtedy moze wkoncu zrozumie !!To ze sprzedaja takie gówno w sklepach to nieznaczy ze musicie je urzywac chyba ze rozumu własnego nie macie!
Mrygajace z tyłu mi nieprzeszkadzaja ale z przodu to jest szkodliwe!!Pozatym jedzie taki cymbał i ma zamontowana lampke na kierownicy niech bedzie nawet tam ale lampka jest poto by oswietlac droge!!A nie poto by oslepiac innych wiec jak juz taki burak mryga to niech mryga pseudo lampka skierowana na droge a nie prosto w oczy .!!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

a co z tymi, ktorzy maja kola oswietlone jak boznonarodzeniowa choinke? na szprychach jakies ledy zamontowali i gdy tylko ruszaja z miejsca, kola swieca?
piszecie, ze jak cos mryga to juz nie wiadomo co jedzie. niestety takie bozonarodzeniowe kola to tez nie wiadomo co sie wlasciwie porusza. w dodatku one maja naprawde silne swiatlo. to jest dopiero razace w oczy i oslepiajace oswietlenie

nie ma to jak wydobyc jakis stary temat i sobie ponarzekac, bo poza pisaniem jalowych dyskusji i tak goowno z tego bedzie :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Trzeba mieć nadzieję, że to uprzytomni przynajmniej niektórych, bo jak będziemy cicho siedzieć, to rzeczywiście nie będzie żadnej reakcji. Trzeba i należy przypominać aż do skutku.
Wielu ma słabą pamięć, więc dlatego poruszyłem ten temat.

ok, jak wam migające przeszkadza to se je zupełnie wyłącze. pocałujcie mnie w dupe
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Nikt cie wdupe całować niebedzie nielicz na to :) ale jak ktos cie poczestuje halogenem po oczach to moze tacy jak ty zdobędą troche wyobraźni bo innych oslepiac to taki głąb potrafi ale jak juz jego oslepia to wielce zdziwiony.
A temat proponuje odnawiac co tydzien przez całą zime az do wiosny .bo dzisiaj mimo ze krutko totakich bezmuzgowców spotkałem z 5 minimum .A najlepsze jest to ze spora czesc znich ma auta i wie ze oslepianie kierowcy jest karalne !! Moze na opakowaniu kazdego mrugacza powina byc istrukcja obsługi ,bo widac to zatrudne jest. :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

BEDĘ BŁYSKAĆ- drogę oświetla mi B&M Lumotec Fly Senso a błyskam 900 lumenami latarki od DXa - liczba wyprzedzeń na trzeciego ze strony jadących z naprzeciwka spadła drastycznie. Może to właśnie dzięki temu, że oślepieni / nieumiejący ocenić odległości lub mojej prędkości rezygnują z ryzykownego manewru. JEST BEZPIECZNIEJ!

x2 ;)

Wydaje mi się, że wiele osób myli w tym wątku oślepianie z miganiem. I o ile do oślepiania macie prawo się czepiać, wkurzać i upominać, o tyle miganie to nie wasza sprawa (chyba, że jesteście stróżami prawa - jeśli nie, to nie wasz interes). Czy dla was to aż taka wielka różnica, czy kolesiowi z przeciwka lampka miga czy świeci światłem ciągłym? Grunt, że go widać i już.

Pozdro na ścieżkach :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Oczywiście, że mruganie robi wielką różnicę, strasznie drażni oczy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

idz do lekarza, od oczu

Proszę admina o usunięcie tego postu ze względu na wulgarność.

oczywiście chodziło mi o autora `mm

ostatnio spotkałem kolesia, który miał CzerwonE migające z przodu. porażka

Nie tak do końca.
Czerowne z przodu wygląda dziwnie i nie oświetla drogi ale nie oślepia a rowerzysta po zmroku jest widoczny.
Porażką jest jazda po zmroku bez jakiegokolwiek światła.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Od kiedy to używa się świateł czerwonych z przodu i to migających?
Jest 21 wiek i ludzie nie mogą zrozumieć, że kodeks drogowy należy przestrzegać.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ponownie pojechałem na ścieżkę rowerową wieczorem nad morzem i co się okazuje, że większość jeździ ze światłami migającymi z przodu. Jednemu zwróciłem uwagę, aby zmienił tryb świecenia, bo te jego światła rażą w oczy.
Facet w ogóle nie reagował i pojechał jakby nigdy nic. Prawie wszyscy poustawiali światła tak, aby świeciły do "nieba" zamiast na jezdnię.
Bezmyślność i nic więcej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Jestem kurierem i jezdze noca po Gdyni.Swiatla nie bardzo potrzebne sa mi do oswietlania ulic bo znam je na pamiec,kazda dziure itp.Wiec wlasnie mam właczone migajace zeby byc widoczny z daleka.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0