Szosowanie

Czy są tu jacyś totalni amatorzy którzy jeżdżą w grupach na szosie?

Ewentualnie czy ktoś chciałby się od czasu do czasu na szosę wybrać?

Ja sam niedawno zacząłem szosować, parę lat jeździłem na innych rowerach, dystanse rzędu 100km+ nie robią na mnie wrażenia ale utrzymać średnią 30km/h już nie jest tak łatwo.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Szosowanie

Jako totalny amator powiem, że dystans 100+ to tak ze 3 razy zrobiłem. Ale średnia rzędu 21- 24 km/h szału nie robi. Tyle, że mam rower crossowy, i czasem zjeżdżam z asfaltu.

Więc pewnie nie ten klimat..;)

3-4 km po lesie na dystansie 80km potrafi zmniejszyć średnią o 2 km/h. Podobnie wyjazd/dojazd przez tereny miejskie. U mnie np. po 40km po szosie, na 600 metrach ulicy Planetarnej, średnia maleje o 0.3-0.6 km/h.
Wprawdzie rower crossowy jedzie trochę wolniej po szosie, za to znacznie szybciej po polu i lesie.

30km/h wcale nie jest łatwo osiągnąć po naszych pagórkowatych często terenach. Ja osobiście wolę jeżdzić sama, bo ustawki ciężko wychodzą, ale możesz poszukać na FB grup nexus, honda trek gdynia, zdrowy rower - oni lecą w weekendy i ogłaszają się, że to także jazda dla amatorów:)

Nie wiem, czy w tym sezonie będę jeździł na tyle sprawnie, żeby wybrać się z kimś. Powiedzmy, że w niedzielę rano, z Osowej, góra 60km prędkość średnia, niestety 25-28. To max, na co mnie stać obecnie, musisz się liczyć (20% szansy) z samodzielnym powrotem, albo 20km/h.

W zeszłym roku 80km - 30.5km/h i myślałem, że może być tylko lepiej :(

jakaś wspólna szosa??:P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Chętnie, ale za jakiś miesiąc. Na razie mam problem z nogą i jeżdżę powoli i niedaleko. Wiem, że "problem z nogą" to kretyńsko brzmi, ale po prostu boli przy naciskaniu. W tę niedzielę pewnie skoczę na jakieś 50 km 26 km/h.

"Czego krzyczysz co noga? A tamtemu głowę urwało i nie krzyczy, a ty o takie głupstwo" (Piłsudski).

Szukaj na grupie Cycling 3 City na fb.

Z jakich rejonów startujesz?

Morena

Na sobotę mamy plan taki:
opcja 1: krynica/nowa karczma przez rotmanke, przuszcz, przejazdowo, sobieszewo, świbno(promem), powrót kiezmark, cedry, pruszcz. Razem jakieś 180km
opcja 2: stężyca przez kowale, Kolbudy, łapino, przyjaźń, Żukowo, kartuzy, brodnice, powrot Szymbark, egiertowo, przywidz, straszyn, razem jakiś 130 km

start z okolic dzielnic południowych o godzinie 10 - 11, średnia w okolicach 25 - 30.
W miejscu docelowym obiad z browarkiem.

Inne tematy z forum

Gdzie kupić rower? (26 odpowiedzi)

Cześć! Szukam jakiegoś sklepy w Trójmieście, gdzie mógłbym kupić dobry rower po niewygórowanej...