TYLKO ZNAJOMOŚCI

Nie oszukujmy się-praca jest tylko po znajomości.Jak ktoś znalazł inaczej to miał po prostu farta.3/4 moich znajomych ma pracę,bo ktoś im załatwił.Tylko wielu ludzi się do tego nie przyznaje.
Ja mam doświadczenie,wykształcenie,a w rekrutacji przegrywam z ludźmi,którzy mają po prostu plecy.Pracowałam w budżetówce,więc wiem jak tam jest...Chociaż w prywatnych korporacjach jest podobnie-pracę dostaje ten ''z polecenia'',często mający o wiele niższe kwalifikacje,umiejętności i predyspozycje niż Ty.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 5

Re: TYLKO ZNAJOMOŚCI

Zauważ też, że ten mniej wiedzący zgodzi się pracować za mniejszą stawkę.
Sam byłem kiedyś tego przykładem jak podczas pewnej "rekrutacji" (ciężko to tak nazwać..) wiele lat temu, w firmie, która zajmuje się klejeniem kartonów, usłyszałem, że nie opłaca się mnie zatrudniać bo z takim wykształceniem musieliby więcej zapłacić.

Ale racja - pierwsza moja robota to przez znajomość.
Potem już sam sobie los kułem.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ale ja też się zgodzę pracować za niską stawkę,tylko chcę mieć wreszcie pracę...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

trzeba było nie odchodzić z budżetówki
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

I tak i nie.
Jak zwykle pojawiają się plusy dodatnie i ujemne X_x.
Praca po znajomości - jedna z gorszych form zatrudnienia, jak przychodzi ktoś kompletnie zielony i psuje atmosfere, bo wujkowi trzeba powiedzieć co chłopaki robią na produkcji.
Sęk w tym, że oni Robią, a siostrzeniec nie :/
Też szukam roboty "po znajomości", ale ambitnie podchodzę do rzeczy i chciałbym być produktywny na nowym stanowisku.
Aha.
Po znajomości to lepiej niż u znajomych.
2x miałem taką sytuację i 2x prawie ich rozstrzelałem :]

No "tylko znajomości" jeśli oczywiście mówimy o pracy za godną stawkę. Też znam wiele przykładów ludzi, którzy nawet dostawali kierownicze stanowiska nie mając żadnego doświadczenia zawodowego, po prostu z polecenia. W rodzinie oraz wśród znajomych mam takich przykładów naprawdę sporo. No i takie są realia, nie ma co na to narzekać, bo gdyby się było na miejscu tych osób też wzięłoby się dobrą pracę bez zastanawiania. Tak już to funkcjonuje. Jak ma się to szczęście i możliwość wykorzystania znajomości to dlaczego nie? Nie można siedzieć z założonymi rękoma i narzekać, tylko trzeba szukać rozwiązań. Przede wszystkim kluczem do osiągnięcia czegoś jest pozytywne nastawienie i wiara w siebie, a nie podejście typu "to się nie uda, trzeba mieć znajomości" itp. Nie ma w życiu zwycięstw bez bólu, ale jak ktoś ma do wszystkiego odpowiednie nastawienie i dystans to jest na pewno bliższy wygranej :)

@The_Better_Man
Nie wiem kolego co pijesz/palisz/bierzesz ale podziel się.
Pozytywizm w Tobie zaraża w sposób pozytywny :D
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Chyba dam ogłoszenie typu:
"Szukam lepszej rodziny/znajomych" ;)

xxxx: nie odeszłam z własnej woli,więc nie atakuj.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

znajomości albo upór ośli i jaja;)

To znaczy ze ja mialam farta....praca jest i z umowa jaka trza..

Ja już pisałem wcześniej, 90% moich zmian pracy to znajomości, tylko to są znajomości tzw. biznesowe, ktoś kto mnie poleci to wie, że na stanowisku nie ważne jakim dam z siebie wszystko i nie przyniosę mu wstydu.
Ludzie zatrudniający po 3 lub 4 rekrutacji i kolejnej zmianie pracowników mają dosyć. Człowiek przychodzi naopowiada co to umie robić, a po miesiącu kawa, fejs, plotek itd. Aktualnie jak poszukuje ludzi to wspieram się znajomościami, bo czasami dobrze mieć kogoś zaufanego, ale to nie oznacza, że on będzie już u mnie pracował i już ma zapewniony byt. Wymagania jak do każdego, a nawet większe.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Miałam rozmowę po znajomości w zeszłym tygodniu..... Pani miała okazję mnie poznać rok wcześniej w sytuacji zawodowej, więc miała pojęcie jako takie na mój temat. Dostałam propozycję za 7 zł/h. Z lekka mnie zatkało. I żeby ukrócić dyskusje, że wybrzydzam, i tak dalej - wiem ile powinnam zarabiać z doświadczeniem i umiejętnościami w TEJ branży akurat i na TYM stanowisku. I nie rozważałam opcji 7 zł.

Tak więc trzeba uważać na te znajomości ;-).

A dziś mam rozmowę bez znajomości. Zastanawiam się, czy ktoś po znajomości tam startuje.

Trzymam kciuki:)

Dzięki :-).
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

I po rozmowie. Teraz czekam ;-).

PS. Żeby było wesoło w firmie spotkałam mojego byłego szefa sprzed 10 lat. ;-)

Daj znać jak i co:)

Dam znać, ale mniej więcej po 2 tygodniach dopiero będzie info o 2 etapie rozmów.... Więc cierpliwości teraz potrzebuję.

Mam zaproszenie na drugi etap - rozmowa odbędzie się na początku marca dopiero.

Ech, trzeba będzie się zebrać w sobie i "sprzedać" najlepiej jak się da.

Dam znać później, czy przestałam szukać pracy, czy nadal szukam ;-).

Niestety nie ja byłam najlepszym kandydatem.

To się nam Gosia pochwaliła :)

Hmmm.. chyba czas wymienić znajomych, bo jak na razie nie dostałam jeszcze pracy po znajomości.
A pracowałam już u 5 pracodawców - staż łączny pracy 13 lat.

I śmieszy mnie gdy ktoś liczy tylko na znajomości.

Owszem, gdyby się trafiło coś fajnego po znajomości, to bym wzięła.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

NIE PRAWDA =\

Jeśli jesteś fochowcem w swoim zawodzie i wiesz co chcesz robić w życiu nic nie stoi na przeszkodzie. Trzeba zainwestować poprostu w siebie w szkolenia / uprawnienia i wtedy to wygląda inaczej =) A nie żyć chwilą bo mam robote =)

Inne tematy z forum

AI w pracy i nauce ktoś jeszcze się wciągnął? (4 odpowiedzi)

Cześć! Zastanawiam się, czy tylko ja tak mam, że odkąd odkryłem narzędzia AI, to coraz częściej...

Praca jest... takie spostrzeżenia. (40 odpowiedzi)

Przeglądając oferty na naszym rynku, widać jedno. Praca jest, ale za grosze. Dominują stawki od...

Uważajcie na GTS (Gruppo Trade Service)! (55 odpowiedzi)

Co jakiś czas pojawiają się ogłoszenia o wykładaniu towaru w sklepach Carrefour (zatrudnia firma...