Tajemnice Twierdzy Gdańsk

Temat dostępny też na forum: Tajemnice Twierdzy Gdańsk
Akcja „Tajemnice Twierdzy Gdańsk” jest edukacyjno-historyczną odpowiedzią na potrzebę poznawania miejsc niedostępnych i tajemniczych na terenie Fortu Grodzisko, które na co dzień są zamknięte.W sobotę, 15 grudnia 2007 roku (w godzinach od 10.00 do 15.00), gdański Fort Grodzisko zostanie udostępniony do zwiedzania. Z tej okazji przygotowywana jest specjalna trasa wycieczkowa, ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

krótko

tylko 5 godzin? powinno być dłużej...

Dłużej sie nie da, bo sie o 15tej robi ciemno.

no to klapa, mam sobotę pracującą :(

i nie wpadnę... szkoda

Mogłoby się to częściej organizować. To atrakcja dla wielu osób, a jedna sobota nie każdemu może pasować. Mi np. nie :(:(

pozytywnie

rewelacyjny pomysł i fajnie że wogóle cos takiego organizują

Bardzo fajny pomysł !!!!

Prosimy o więcej tego typu akcji. Tego właśnie w Gdańsku potrzeba.

super

Wspaniały pomysł, warty kontynuacji w jakiejś cyklicznej formie. Bardzo dobry sposób na zapoznanie zarówno gdańszczan jak i turystów z tą zbyt mało znaną militarną archtekturą Gdańska.

Bardzo fajny pomysł.

zbiórka

Witam,gdzie jest zbiórka z przewodnikiem?:)

Super pomysł!!!!
Razem ze znajomymi zabieramy dzieciaki i lecimy rano na piekna (mam nadzieje) lekcje histori i wspaniały spacer.
Mam nadzieje, ze władze naszego miasta bedą czesciej organizowały i wspomagały tego typu imprezy i beda to imprezy cykliczne.

już byłem

super atmosfera, trzy grupy rekonstrukcyjne z różnych czasów, śródmieście gdańska dzięki takim imprezom ożywa. Brawo władze miasta i grodziska. Jak będzie hewelianum to będzie jeszcze bardziej interesująco

Tajemnice Twierdzy Gdańsk

Szkoda.że zapóźno się dowiedziałam chętnie bym poszła , proszę o powtórzenie

byłam :)

Choć zstrasznie zimno i bardzo zmarzłam, to nie żałuję. Była naprawdę super. Przewodnik oczytany i odpowiadał na wszystkie nasze pytania. Jeżeli tak ma być promowany Gdańsk, to pytanie brzmi- czemu tak rzadko? Kto nie był jego strata ;)

a pocałujcie mnie w.......

może i fajnie ale co z tego kiedy sie pracuje do 15.00 prosze o replay w innych pózniejszych godzinach,pozdro dla organizatorów :)

Kilka ujęć:

http://dropbikes.nazwa.pl/subfoto/inne/forty/index.html

muszę przyznać, że to dużo poniżej moich oczekiwań. chociaż rekonstrukcja wystrzału przez bodajże legię francuską była ok.

rewelacja

rewelacyjny czas, dziekuję:-) cała nasza rodzina jest bardzo zadowolona. Mi najbardziej podobały się podziemia, ale moi synowie cały czas opowiadają o rycerzech.

chcę więcej

fantasytczny pomysł na spędzenie wolnego czasu, nawet fakt,że święta za pasem nie przeszkodził mi w skorzystaniu z okazji zobaczenia grodziska od środka. Było super i grupy historyczne dały niebanalne przedstawiania.

Wspaniały sposób na naukę historii i promowanie miasta chociażby nawet tylko wśród jego mieszkańców. Więcej takich akcji - została jeszcze np.Twierdza Wisłoujście.

nam się też podobało!

Nam, to znaczy grupie rycerzy reprezentującej Zakon Szpitala Najświętszej Marii Panny też się dzisiejsza impreza bardzo podobała. Świetna atmosfera, kapitalne miejsce no i Gdańszczanie, którzy tak licznie odwiedzali nas dzisiaj bardzo zainteresowani historią tego miejsca. My też chcemy powtórki. Zainteresowanych kontaktem z naszą grupą odsyłamy na stronę www.baszta.malbork.net.pl

Proszę o powtórzenie imprezy. Za późno się dowiedzieliśmy, szkoda...

Rycerze zakonu najlepsi :D

Rycerze zakonu zdecydowanie najlepiej się zaprezentowali, ciekawie opowiadali, byli zabawni. Miałam nawet okazję zostać wciągnęta do linii obronnej piechoty :D ubaw był! Poza tym trochę sie przewodnik za cicho mówił. Ale przejścia w fortach były fajne

Zaciągnij się!

Jeśli ktoś ma ochotę wstąpić do artylerii,nierozerwalnie związanej z tym fortem, to zapraszamy w szeregi.
- Festungs-Artillerie unter Major von Arent (Gdańsk 1801-1807)
- 6. kompania lekka Artylerii Pieszey Xięstwa Warszawskiego (Gdańsk 1810-1813)
Obie te formacje stacjonowały na dawnym Forcie Hagelsberg (Góra Gradowa)
Zwiedzającym dziękujemy za miły odbiór i zainteresowanie tematem :)
Zapraszam

Byloby fajnie gdyby nie przewodnik

Bylam z grupa zwiedzajacych o godz.11. Trafil nam sie przewodnik, ktory byl tam chyba za kare. Nie dosc,że informacji udzielał skąpo to jeszcze "pod nosem".Na uprzejme pytanie pani w drugim rzędzie "Czy mogłby pan mowic głosniej" odparł, że mogłby ale po co bo i tak wszyscy nie uslyszą.
Zero zaangazowania, zero pasji w przeciwieństwie do tych, którzy poprzebierani za żołnierzy lub rycerzy znakomicie bawili i uczyli licznie zgromadzonych odwiedzających.Akcja fantastyczna ale ten pan zepsuł mi przyjemność.

więcej fotek

http://alexander.gda.pl
na dole strony jest link do galerii

Inne tematy z forum

XXIV Ogólnopolski Konkurs Tańca im. Wojciecha Wiesiołłowskiego (3 odpowiedzi)

Gdańsk ponownie staje się stolicą polskiego baletu. Już w połowie kwietnia mury Ogólnokształcącej...

Be Active Tour 2026 powered by Reebok Ewa Chodakowska (19 odpowiedzi)

Przed Tobą siedem godzin fantastycznych warsztatów na żywo, które przygotowała Ewa Chodakowska...

Naklejki wycinane po obrysie (3 odpowiedzi)

Planuję zrobić naklejki wycinane po obrysie jako gadżety dla klientów. Ktoś wie, czy można je...